Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 00:49:25   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Další upgrade firmware na Premium X

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 25.06.2004



Po měsíci od minulých velkých změn byly uvolněné další verze firmware pro oblíbené receivery. Tentokráte je doplňuje řada výborných utilit pro pohodlnější a rychlejší přenos souborů z počítače do receiveru a pro editaci jak programových předvoleb, tak i dat.


Po květnových updatech jsou všechny nové verze jednotně označené číslem 1.30 a datem 22.6. Ke stažení jsou na internetu například na řecké stránce Zotronics (zotos.biz). Tentokráte jsou dostupné pro všechny u nás prodávané receivery řady 7000 i 7100 a to jak v „bezdiskovém“ provedení (CI, CG, F) tak i s PVR funkcemi (P, PGU). Každý si tedy může stáhnout tu svoji odpovídající.

Instalace je opět bezproblémové, do receiveru se přehrává pouze jeden binární soubor, označený PIMG…, který obsahuje vlastní program, pre-data, platné klíče i speciální data – v tomto případě klíče na skandinávské programy na Thoru. K instalaci se doporučuje použít nový, výrazně zjednodušený instalační program UpDown 1.20. Přenos probíhá podobně jako předchozí instalace „with monitor“, ale nyní se zde již nic nezaškrtává, pouze se vybere, zda se jedná o typ receiveru CI/FTA či PVR. Doporučujeme si přečíst krátký ale výstižný návod (v angličtině), vlastní instalace se spouští „tvrdým“ vypnutím napájení síťovým vypínačem či vytažením vidlice přívodní šňůry ze zásuvky proudu.

Soubory jsou na internetu dostupné zapakované v RARu, a jsou menší velikosti jak předchozí, květnové (zapakované mají okolo 950 resp. 750 kB, rozbalené pak víc jak dvojnásobek).

Tolik k instalaci, přestože je jednoduchá, tak se samozřejmě, pokud si na ni sami netroufáte, raději obraťte na odborný servis.

Poslední verze firmware reagují především na změny u italského providera na Hotbirdu a skandinávského paketu na Thoru. Protože se v případě neautorizovaného příjmu jedná obrazně řečeno o hru kočky s myší, jsou tvůrci firmware opět o krůček zpět a jako naschvál zrovna v tom samém dni, kdy se objevil na internetu, dochází ke změnám. S některými částečně drží krok (některé filmové kanály na Hotbirdu jsou stále funkční), někde už ne. Ale toho si je samozřejmě každý zájemce o jinak nedostupné pakety vědom.

Tentokráte ale dochází k další podpoře, a to možnosti jednoduše si doplnit platné klíče pro skandinávský paket a vygenerovat si vlastní aktuální binární soubor, který přes program UpDown odešlu jako pre-data do receiveru. Odpadá tak asi navždy zdlouhavá a pracná ruční editace dvou matic o osmi řádcích s osmi dvojicemi přes dálkové ovládání, kde jsme se mohli dopustit chyby. Tato užitečná utilitka se nazývá CNX editor a je to velmi dobrý pomocník.

Další dostupnou novinkou je nový Preset satellite list editor, kde můžeme jednoduše v počítači připravovat data pro automatické vyhledávání transponderů a nastavení družic.

Novější verzí 2.05 pokračuje Channel editor pro správu předvoleb, škoda jen, že u Premium X musíme vytvářet jiné settingy pro PVR a jiné pro „bezdiskové“ verze receiverů, settingy nejsou totiž vzájemně zaměnitelné.

Dalším vylepšením prošly USB utility pro stažení zaznamenaných pořadů z harddisku v receiveru řady PGU do počítače (nyní ve verzi 1.10). Škoda jen, že došlo jen ke kosmetickým vylepšením, rychlost stahování je díky driverům USB 1.1 žalostně nízká (cca 340 kB/s) a jeden film se tak (v závislosti na objemu dat) stahuje desítky minut či dokonce několik hodin. V novějších počítačích již dnes míváme běžně USB 2.0 které jsou už výrazně rychlejší, takže by bylo načase se podívat i na tyto utility.

Tato výtka je zřejmě poslední výraznější vadou na kráse jinak dobře vybavených a uživatelsky „přívětivých“ přijímačů. Ostatní předešlé novinky z květnového firmware zůstaly samozřejmě zachované (oceňovali jsme zejména sleep funkci pro hard disk) a tak můžeme přeinstalaci nového firmware každému vřele doporučit. Nastavení programových předvoleb, družic i systému zůstává zachované, nemusíte se bát, že o svá předchozí data přijdete.


Předchozí články o Premium X:


Upgrade firmware na Premium X - aktualizováno

Seznamte se: Premium X - 1.část

Seznamte se: Premium X - 2.část

Seznamte se: Premium X - 3.část

Seznamte se: Premium X - 4.část

Neshánějte Matrix, pořiďte si Premium!


Přijímače Premium X 7100 pořídíte například v obchodě satelitShop.cz a to jak jednodušší verzi CG, tak verzi PGU s PVR funkcemi a USB výstupem. Do té lze objednat i hard disk o velikosti 40, 80 či 120 GB.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 12   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.06.2004 • Tipy pro zakoupení set-top-boxu [ 1 ]
17.06.2004 • Seznamte se: Kathrein UFD 540 v soupravě Mobiset 2 – 1. část [ 2 ]
11.06.2004 • Přepínače satelitních signálů
09.06.2004 • Seznamte se: satelitní přijímač STRONG SRT 4500 CI [ 5 ]
07.06.2004 • Natáčecí zařízení parabol uprostřed roku 2004 - II. [ 8 ]
06.06.2004 • Natáčecí zařízení parabol uprostřed roku 2004 - I. [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  To škubání při nahrávaní na HD ... 

08.07.2004 15:24 • Raul
To škubání při nahrávaní na HDD: může být příčina v současném náročném soft. dekódování (např. v seca2 když jely taquilly a celé D+ z astry) nebo v datovém toku. Je lepší vestavět disk s co největší cache. Raul.
 
 
  @Raul 

08.07.2004 15:02 • anonym
No me to WD v PC jede spolehlive a jeho cena byla srovnatelna s tema ostatnima. Kamos me pujcil seagate ale jen 20GB, no tak uvidim co to bude delat. Bohuzel na hodne kanalech to pri nahravani skube (vysoka prenosova rychlost).
 
 
  Do PremiumX se doporučovaly di ... 

08.07.2004 12:25 • Raul
Do PremiumX se doporučovaly disky Seagate a nedoporučovaly Samsungy, i když ty Samsungy jsou spolehlivější. Receiver po instalaci samsungy "nenašel" nebo našel a po restartu nenašel, apod - prostě problémy. Zajímalo by mě, jestli tam v současnosti někdo samsunga má, a zda už to teď s novými verzemi softu chodí. Analogické to může být u některých verzí softu s Maxtorem. Western digital je tak trochu šrot, ale když to jede, proč ne?
 
 
  No me se libi jak pekne chodi ... 

08.07.2004 11:50 • anonym
No me se libi jak pekne chodi autoupdate treba na TPS, SRG, slovinci atd. S tim diskem je to tak. Me treba to ale s Maxtorem 120GB nechodi vubec, prijimac ani nenabootuje. S WD 80GB to jede. Je zajimave, ze kdyz tam dam strarou verzi softu tak to jede i s tim Maxtorem.
 
 
  Verze firmware 1.31 pro PremiumX7000P 

08.07.2004 07:20 • Raul
Zvuk s touto verzí už (na rozdíl od v1.30) jde. Skyitaly bez titanky nejde - zásah providera v mezidobí mezi vypuštěním této verze softu do světa a její skutečnou instalací uživateli. Asi už nemá cenu plýtvat energií na paket skyitaly, když víme, že vbrzku stejně opustí kódování mediaguard a přejde na videoguard. Efektivnější by bylo se zaměřit na Cyfru+ a D+ v seca2. Potvrzuji problémy v přehrávání záznamu HDD, kdy při přetáčení záznamu dochází k chybě s nutností restartu receiveru. Ta chyba se dá přežít do příští verze softu. Nahrávání, stop, pause apod. funguje. Oceňuji aktuální klíče, obsažené v této verzi - s výjimkou conaxu, kdy je třeba vytvořit binární soubor s aktuálními klíči conaxeditorem verze 1a a ten pak poslat programem updown do receiveru - pohodlná cesta - vyzkoušeno s verzí updownu 1.21 - bez problémů lze samozřejmě editovat i ručně. Vyzkoušeno také zpětné stažení softu, predat, settingu klíče conax, p2 z receiveru do PC - bez problémů. Do menu byly přidány 3 hry - blbůstka.
Závěr: jde o opravenou verzi 1.30 pro modely 7000P s rozchozeným zvukem a tedy použitelnou. Závada při převíjení záznamu na HDD. Utility pro manipulaci se soubory - Updown, channeleditor, conaxeditor jsou dobré, ty chválím. Raul.
 
 
  Diváku, beru tvoje vysvětlení. ... 

01.07.2004 12:43 • Raul
Diváku, beru tvoje vysvětlení. Řekl bych však, že uvolnění verze 1.30 bylo asi předčasné, neboť nic moc neřeší. Navíc ta zaokrouhlená verze např. z 1.23 rovnou na 1.30 (PGU a P modely) evokuje, že půjde o zásadnější změny. V tom je zklamání. Vypustit nepovedenou verzi pro 7000P byla nezodpovědnost, to ať se na mě nikdo nezlobí. Přece muselo být předem vyzkoušeno, že zvuk nejde. Tak zásadní vada samozřejmě degraduje celé úsilí vývojového týmu. I u ostatních typů C a PGU se tady kolegové zmiňovali o problémech (se zavedením nového firmware u C a problémy při změně klíče conax u PGU). U předchozích verzí softu byly taky chyby, ale nesešli se tak najednou a pro různé typy. Odtud moje konstatování neutěšené situace - v této verzi softu. Samozřejmě, že se nejedná o fatální selhání, ale každý výrobce, dovozce atd. potřebuje nejen med ale i bič. Aby neusnul na vavřínech. Nikomu jsem nikdy nemazal med kolem huby a nebudu s tím začínat ani teď. Pořád je co vylepšovat. Tím, že vlastníme určitý typ PremiumX, s kterým hardwerově doma asi nic moc nenaděláme, soustřeďujeme se na ten soft a sebemenší vylepšení nebo nedostatek nás buď potěší nebo rozčiluje. To je přirozená reakce. Tolik na vysvětlenou. Práci čest, pozdravuji vývojový tým software s pevně doufám, že ty chyby odstraní co nejříve. Raul.
 
 
  "Neutěšená situace" 

01.07.2004 10:48 • Divák
Zdravím Raula, dík za tvé příspěvky k Premium X, já jak jsem psal v příspěvcích v tomto diskusním fóru, prodávám receivery Premium X od Vánoc a tak znám velmi podrobně jednotlivé typy a verze firmware. Proto mne zarazily závěry kolegy 007 (podle mailové adresy si lze snadno zjistit, jak se ten pán jmenuje a co už napsal i na tomto webu, ale přeje si zřejmě zůstat v anonymitě, tak mu toho Bonda ponechám :-)) po několika hodinách provozu (o testování se nedá říci), ale nechápu však ani označení "Neutěšená situace" z tvých úst - člověka, který má o tomto receiveru určitě větší znalosti? Jaká to je situace, a proč by měl něco dovozce vysvětlovat? Pokud vím, tak rychlou aktualizaci firmware nemá žádný současný receiver na našem trhu, pokud nebudeme brát "internetovou" podporu firmware Dreamboxu, která ale nevychází od výrobce (či dovozce) Dream multimedia. Jako každý receiver má i Premium určité chyby a chybky, o kterých se však ví, píše a předávají se výrobci k řešení. Ale nechtějme po velkoobchodnímu prodejci, aby se k tomu tady vyjadřoval, pokud vám nechutná pražená káva z Brazílie, tak taky hned neběžíte na Balírny obchodu v Jihlavě :-) Spíše napište konkrétně, co nefunguje korektně, aby se to v další verzi řešilo. Tedy u vás u Premium 7000P je to ve verzi 1.30 syčení zvuku, souhlasím, stala se zřejmě chyba v datech u této verze a tak použijte zatím, prosím, podobnou verzi 1.23 jen o měsíc starší. Jaké jsou další problémy? Pokud se jedná o Cnax Key Editor, ten od Zotosu je OK a i soubory, které jsem už po dvakrát předával na web do uploadu jsou 100% funkční. Nemám s ním problémy. Jediné, v čem je u tohoto a dalších receiverů s IO LNBP20A problém, je různá kvalita (zřejmě teplota fungování) tohoto IO, která se liší série od série a setkal jsem se že ve stejné číselné řadě přijímačů většina šla dobře, ale jeden jsem reklamoval. A to jeden P a jeden CG a jeden PGU. Z desítek prodaných kusú se však u mne jednalo jen o tři kusy z různých výrobních sérií a měsíců výroby a tak bych nechtěl celou věc hned uzavírat za výrobní vadu. Navíc stejný problém měl i Demsis a DaW a tak to vidím na výrobce součástky někde na Tchajwanu. V případě Impexy jsem se setkal vždy s korektním způsobem řešení problému, a můj názor je, že na ně bychom neměly kvůli dovozu PremiumX nadávat, naopak je to dobrý přístroj a jsem rád, že se u nás prodává. Po odstranění určitých porodních bolestí to bude špičkový stroj, ale už dnes jej lze s určitým FW bez problémů používat. Vzpomínám si, co bylo problémů s Humaxy řady 5X00 po zahájení jejich prodeje, a nyní na konci svého prodeje jsou to dobré stroje. Ale na PremiumX už moje 5400ka už nemá (viz Conax či Sky Italy...). Takže na závěr - chladnou hlavu a napiš, co konkrétně komu nechodí, zda to je reprodukovatelná vada HW, SW či "někde mezi židlí a klávesnicí" !
 
 
  Vážená redakce, sešli jseme se ... 

30.06.2004 10:54 • Raul
Vážená redakce, sešli jseme se na vašem fóru tři, máme tři rozdílné přijímače PremiumX (typ CI, PGU a P) a všichni máme s novým firware různé problémy. Jednomu nejde to, druhému zase ono- viz. zdejší diskuze. Nemohli byste se laskavě zeptat iniciátora dlouhodobého testu (pravděpodobně Impexa Klatovy- dovozce), co se děje a uveřejnit pak pro všechny vysvětlení této neutěšené situace? Raul.
 
 
  Cnx v uploadu 

30.06.2004 01:43 • anonym
V uploadu jsou aktuální souborečky pro con*x, stačí je nahrát pomocí UpDown programu jako pre-data. Pozor jen dejte na správnost - con21c.bin je soubor pro typ C, CG a FTA, con21p.bin pak pro přijímače s harddiskem (P a PGU). Je to vytvořené během minutky v Cnx editoru a ušetří to práci s ručním zadáváním klíčů přes dálkové ovládání.
 
 
  a.č. 

29.06.2004 08:24 • anonym
Ńová verze 1.30 funguje dobře pro verze C, CG a PGU, jak jsem zjistil dodatečně (až včera - neměl jsem k dispozici P verzi, která se už nedistribuuje), je zřejmě u PIMG... pro 7000P chyba a tak se musíme vrátit k 1.23. Oproti 1.23 je úprava italský paket na HB - v době uveřejnění fungoval celý, nyní jen Prima Fila 1-4, 10-17 a testy na PF 20-..., je to opět otázka změny tabulky. Také prošel úpravou AC3 výstup (Dolby Digital) - u verze PGU byly problémy u některých AV receiverů Sony. A největší úprava byla u vkládání Con*xu, kdy do verze 1.30 lze dodatečně vkládat celou novou tabulku (vygenerovanou programem Cnx key editorem) naráz do IMG jako pre-data. Závěr po několika dnech testování - ověřeno na 7000C, 7100CG a 7100PGU - doporučuji instalaci, syčení místo zvuku audio inputu na 7000P - nedoporučuji k instalaci. Raději to doplním do původního článku, děkuji za reakci a budu rád za další příspěvky i dalších uživatelů - víc hlav víc ví a přijde na více problémů či novinek :-)
 
 
  Děkuji za článek, ale bylo by ... 

29.06.2004 07:53 • Raul
Děkuji za článek, ale bylo by potřeba se především zaměřit na změny oproti předchozí verzi firmware. Dosud jsem používal verzi 1.23 pro model 7000P. Včera jsem provedl update na 1.30 pro svůj model ale nevšiml jsem si žádných změn oproti verzi 1.23. S výjimkou pokusu o paket skyitalia. U mě konkrétně jen po update přestal jíti zvuk, takže jsem to vrátil zpět na verzi 1.23. Jaký je současný stav toho paketu sky? Jde nebo ne (samozřejmě bez titanky)? Pokud totiž nejde, nevidím jediný důvod update z předchozí květnové verze firmware vůbec provádět. Raul.
 
 
  PremiumX alias Premium X 

25.06.2004 11:48 • Jirka 2
Jen bych si dovolil malou prosbu za ostatní méně znalé uživatele receiverů s názvem PremiumX. Pokud zadají do všemožných vyhledávačů vámi užívaný nazev Premium X (s mezerou), zrovna vaše odborné a dobré články nenajdou. Bylo by lépe užívat originální název PREMIUMX.
 
 
Celkový počet komentářů: 12 / zobrazují se: 1 ... 12

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist