Fotbalové ME sledují lidé za Uralem i u protinožců
Autor: ČTK, Česká média , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 02.07.2004
Na šampionátu v Portugalsku si daly dostaveníčko nejlepší evropské národní týmy, zájem o tento turnaj však daleko přesahuje hranice Evropy. Oficiální stránka mistrovství Evropy má i čínskou a japonskou verzi a všech jednatřicet zápasů přenášejí asijské televizní stanice. Ačkoli zápasy evropského šampionátu startují ve velmi časných ranních hodinách asijského času, sledovanost je poměrně vysoká.

"Například v Japonsku se na ně dívá pět procent populace, zatímco běžně je v těchto hodinách sledovanost kolem jednoho až dvou procent," řekl v rozhovoru pro internetové stránky euro2004.com zástupce distributora televizních práv pro asijské země. Podle něj je vysoká sledovanost mistrovství Evropy důsledkem zájmu Asijců o špičkový evropský fotbal. "V Japonsku je populární především anglická liga a stále zde přetrvává mánie kolem Beckhama. Naopak v Indonésii sledují především Serii A, takže je na šampionátu zajímaly hlavně zápasy Italů," vysvětlil.

V nejlidnatější zemi světa Číně je sledování fotbalu společenskou nutností. "Na tohle se musejí dívat i ti, kteří jinak fotbal pravidelně nesledují. Jinak by se totiž neměli o čem bavit s kolegy nebo přáteli," řekl komentátor čínské televize Chuang Ťian-siang.

Evropské fotbalové šílenství se dostalo i k protinožcům. V Austrálii po každém překvapivém vítězství řeckých fotbalistů v ulicích velkých měst bouřlivě oslavují místní Řekové. Například v jihoaustralském Adelaide žije na třicet tisíc obyvatel, kteří se narodili v Řecku. "Mezi lidmi zavládla euforie. Jako řečtí Australané jsme nadšení. Tým na šampionát jel bez velkých ambicí a ukázal, že je úžasný," radoval se Theo Maras, prezident organizované řecké komunity ve státě Jižní Austrálie.


Zdroj: ČTK, Česká média, 2.7.2004

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1020/fotbalove-me-sleduji-lide-za-uralem-i-u-protinozcu/