Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 06:05:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Od Türksatu k Bajkonuru - 2. část

  Autor: Dr. Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 04.07.2004


Intelsat 704 na 66°E vysílá v pásmu Ku vlastně pouze jeden satelitní program a neměl jsem štěstí ani na ten. Spoty jsou totiž zakresleny v informačních sděleních tak nejasně, že si nejsem jist, zda je chyba u mne a nebo zda program opravdu není na velikost dané antény přijímatelný. Publikované velikosti antén bývají obvykle velice nepřesné a vždy je lepší program nejprve zkusit naladit třeba manuálně než jen jednoznačně přijat sdělení, že prostě nejde.

Za to PAS 7/10 na pozici 68,8°E zná asi každý, komu se tak daleko podaří parabolu natočit. Programový balík SABC určený pro informace z oblasti (jižní) Afriky jsou pro Evropany někdy až přímo překvapivé a zejména hudební programy v sobě skrývají rytmy, které k nám zas tak často nezavanou.

Programový balík Vivid (12722/V/26657) má sice čtyři programy kódované, ale pokud je mi známo, u nás lehce přijímatelní. Jako nekódovaný je ale vysílán program LoveWorld, který se spíše zabývá náboženskou tématikou, ovšem v podání afrických přesvědčovačů a vykladačů, což někdy působí až komicky,jaké se mohou používat přesvědčovací metody.

To program Afrisat naproti tomu jasně ukazuje holé skutečnosti týkající se vojenských vlád, ale jeho přehledový program vlastně informuje i o situaci v severní Africe, což je přeje jen trochu nečekané. A tak se můžeme v jednotlivých bloc ocitnout třeba v Pobřeží Slonoviny či v Alžíru s tím, že loga těchto televizí jsou třeba v horním pravém či levém rohu obrazovky a logo programu samotného je potlačeno.To pak neznalého diváka může lehce splést, co to vlastně přijímá za program.

Myslím, že to není na tomto satelitu jediný balík programů, který by se dal přijímat, třeba se někdo ozve, že se mu na podobné zařízení daří chytat Telly Track , Nation TV (Kenya) a nebo Maná Sat. Já jsem to štěstí s tímhle zařízením tentokrát neměl, ale jak říkám, je to naprosto běžné zařízení bez úprav, které by jistě pomohly k přijímání dalších programů, protože ukazatel síly signálu reagoval téměř ve všech popsaných pozicích, avšak programy se natáhnout nepodařilo ať už automaticky nebo ručně.

Většina motorů se širším rozsahem obvykle bývá pomocí signálu z této družice nastavována, ale to neznamená, že dál už není nic k přijímání v Ku pásmu na anténu, se kterou pokus provádím.

Eutelsat W5 na 70°E sice nám nenabídne k příjmu nic, ale pozice 72°E s umístěným satelitem PAS 4 je přece jen nadějnější. A když zjistíte, že tady vysílají Italové, naděje začíná kvést a lov pokračuje. Program Puglia Channel (12670/V/2170) je natažen okamžitě, i když probíhající diskuze se velice blížila té na kanále ukrajinském. Jinak tady mívá program opravdovou šťávu a zábavné soutěže a různá meziměstská klání jsou právě hlavní letní programovou náplní tohoto kanálu.


Druhý v řadě italských kanálů, Oasi TV, mělo momentálně jen černou obrazovku,takže situaci zachraňoval řecký program Channel 10 (12657/V/2756), kde byl právě přenášen fotbal a reakce diváků byli pěkně ostré.


I tento satelit je dobře využitelný pro země jižní Evropy a můžeme na něm čekat realizaci sportovních olympijských přenosů, protože je zde prezentováno několik feedů pronajatých společnostmi, které budou přenosy z her realizovat .

O satelitu LMI 1 na 75°E jsem se už zmínil v souvislosti s ukrajinskými programy, které zde byly před časem vysílány. Doba pokročila a nyní zde najdeme programy o něco zajímavější vysílané v balíku Viasat (12518/V/21500). Ten provozovatel mne trochu překvapil, protože na tuto pozici natáčí z Evropy parabolu málokdo, ale je pravda, že beam je směrován spíše na severské státy, i když tam jsem zrovna velký počet natáčecích zařízení neviděl.

Jde o čtyři programy, které myslím známe ze Siria nebo Thoru a tady jsou příjemným oživením sektoru. Program Inter+ se přes den zabývá také diskuzemi, ale starší ruský černobílý film jako hlavní večerní program mne přece jen trochu zaskočil. No, nic proti gustu, ale v tu chvíli mi přišlo, že původní ukrajinský program snad jen změnil název. Ale nebylo tomu tak.


O to zajímavější byl druhý volný program Viasat History. Nepřináší ovšem jen ukázky nějaké velmi zašlé historie, ale třeba vývoj lékařského poznání u některých lékařských zákroků a operací. Celé programové schéma jsem nestudoval, protože hodnocení náplně programů daleko lépe rozeberou a zkritizují znalci k tomu povolaní.

Další 2 programy v nabídce satelitu jsou TV 1000 East a Viasat Explorer East a určitě dobře půjdou na přijímačích DRAM, i když jsou kódované.

Noc už notně pokročila a ač jsem se snažil i nadále otáčet parabolou ještě více na východ, na žádném dalším východnějším satelitu jsem na další přijímatelný program v Ku pásmu s daným zařízením nenarazil. Satelit Telstar 10 na 76,5°E je ve svazcích Ku směrován na Čínu, satelit Thaicom 2/3 na 78,5°E zase na Thajsko a oblast jižní Asie, takže určitou naději skýtá pouze ruský Express 6A na 80°E, ale rozhodně by muselo jít o daleko větší parabolu. Z tohoto satelitu se dříve analogový program v Ku přijímat dal s celkem slušným výsledkem.

Taká následující Insat 2E/3B na pozici 83°E je ještě v poloze, ze které lze svazkem Ku Evropu ozářit, tak jak to činí v C pásmu, kde je možno některé programy přijímat pouze s 1 metrovou parabolou, ale i tady jsou programy v Ku pásmu nasměrovány pouze na Indii.

Intelsat 709 na 85,2°E vysílá některé programy i pro oblast Blízkého Východu, takže pro ty, kteří mají paraboly od 120 cm výše by se dalo uvažovat o tom, že tyto programy mohou přijímat i u nás.

Je velká škoda, že nelze přijímat ani dvě následující družice, které jsou v obou pásmech ve kterých vysílají (Ku a C) velmi ostře nasměrovány na oblast Číny, Taiwanu, Koreje, či dokonce úzce na HongKong. Na více programech satelitů ChinaStar na 87,5°E a ST1 na 88°E jsou prezentovány mnohé elektronické novinky, o kterých nějak nečteme ani na internetu a k nám se pak dostávají ve zcela jiných formách technicky zatím o stupeň nižších jako třeba mobilní telefony. Myslel jsem si vždy, že právě satelitní komunikace tyto rozdíly překlene, ale jak se zdá, není tomu tak.

Abych vyčerpal opravdu všechny možnosti natáčení mojí paraboly, zkusil jsem ještě natočení vlastně na poslední možný satelit na východní pozici, a to Yamal 102/201 na pozici 90°E. Jde o velice silný satelit zejména v C pásmu, avšak v Ku pásmu jsou obsazeny pouze 3 přenosové feedy, které ovšem v tuto noční hodinu nevykazovaly žádnou aktivitu. Abych ale sobě a potažmo nyní i vám udělal aspoň malou radost, nasadil jsem na parabolu místo původního Ku 15°K C konvertor.

Přijímač sice už chtěl také spát a já jen věděl, že mi satelitní kamarád z Fulneku sděloval, že chytat Yamal v C není zas až takový zázrak, přinutil jsem přijímač po jeho několikerém zamrznutí k přeladění oscilátoru a po chvilce natahování jednotlivých frekvencí přece jen přišel k výsledku.

S tak malou parabolou trvalo natahování velice dlouho a navíc se mi podařilo z natažených programů nakonec zastabilizovat a nafotit pouze jeden - STS (3594/R/5100) a to až při doplnění konvertoru o depolarizační destičku. Ale na druhé straně je přece jen třeba aspoň občas pro úspěch něco udělat - a ono se to vyplatilo.A tak m to připomnělo, že by zas po čase bylo záhodno na nějakou parabolu nasadit i C konvertor a proběhnout celý orbit, aby člověk viděl zase něco nového.

A vy, kteří jste se mnou došli až na těch 75°E, naprosto nelitujte. Právě u této pozice si zkuste udělat malou odbočku do dalších oblasti satelitní zábavy - totiž k místu startu satelitů. Ano, právě Bajkonur je přibližně na této pozici a pokud znáte čas startu satelitu, je možno jej i od nás za jasného nočního počasí vidět. Pokud tomu nevěříte, zkuste si o tom přečíst náš článek z dřívější doby (www.tel-satexp.cz - "Chcete vidět startovat raketu na vlastní oči?"), kdy se jednomu kolegovi ze Slovenska podařilo takový start i vyfotit. Takový zážitek se nezapomíná.

Noc pomalu končí a zavírám dveře od střechy s posledním pohledem směrem právě na ten Bajkonur. No, co kdyby se zrovna dnes zase startovalo.


Foto a text: dr. Vladimír Mazálek, tel-satexp.cz.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.07.2004 • Od Türksatu k Bajkonuru - 1. část [ 5 ]
20.06.2004 • Za Hispasatem satelituprázdno? - 2. část [ 12 ]
19.06.2004 • Za Hispasatem satelituprázdno? - 1. část [ 8 ]
01.06.2004 • Praktické zkušenosti při příjmu z pozice 42°E [ 11 ]
21.05.2004 • Den D pro Óčko – samostatný up-link v provozu [ 11 ]
17.05.2004 • Óčko již testuje svůj pražský up-link [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Pane doktore, tak tento článek ... 

09.07.2004 08:46 • Raul
Pane doktore, tak tento článek se vám opravdu povedl, má i potřebnou šťávu mezi fakty - aby byl čtivý zkrátka dobré. Jenom by mě zajímal ten typ televizoru, z kterého jsou sejmuty ty obrazovky. Vypadá to na něco ruského nebo českého, ale jestli to je ruská TV tak na ruské satelity je to opravdu stylové. (Nezáleží natom, to jenom aby to tady nebylo tak suchopárné). Raul.
 
 
  pochvala 

04.07.2004 23:26 • michal
Tak tento článok bol naozaj veľmi pekne napísaný. Dozvedel som sa zas niečo nového a ten záver bol celkom poetický :-) Vďaka.
 
 
  Na PAS 7/10 na pozici 68,8°E n ... 

04.07.2004 08:55 • 777
Na PAS 7/10 na pozici 68,8°E navíc chytám asi 25 rádií. Na ostatních zde probíraných pozicích z hlediska rádia nic moc (Intelsat 906 asi 5). Díky za článek a možnost srovnávání.
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist