Analogové vysílání TVN do konce prázdnin?
Autor: Janusz Sulisz, Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 04.08.2004
Týdeník To i Owo („To či ono“) napsal, že TVN do konce prázdnin rezignuje na analogový přenos z družice Hot Bird. To by znamenalo, že majitelé analogových souprav v Polsku nakonec budou muset definitivně opustit analogový příjem a přejít na digitální. A zde je možné si vybrat – příjem TVN z družice Amos - 4W (FTA) nebo příjem TVN z platforem Cyfra+ nebo Polsat Cyfrowy.

V tom samém článku týdeníku To i owo, č. 31 se jasně píše, že na téma možného kódování na družici Amos TVN žádné informace neposkytuje – je to otevřenou otázkou. Škoda jen, že TVN mnoho uživatelů přijímačů FTA drží „v šachu“, protože oficiálně neinformuje, jak chce tuto situaci vyřešit i pro dobro diváků, a nejen pro svou šetrnost. Doufejme, že nebude brát na lehkou váhu stovky tisíc uživatelů přijímačů FTA, které neuvažuje při šetření sledovanosti.

Připomínáme, že od 20. 7. 2004 je paket kanálů s nekódovanými TVN (bez audio kanálu v Dolby Digital!), TVN 7 a Mango 24 (zbytek již kódován v systému Conax) na izraelském satelitu Amos 2 - 4W na kmitočtu 11,678 H, SR 27500, FEC 3/4. Signál je velmi silný, evropský svazek je umístěn právě na čáře Krakov-Budapešť.

K tomu je na satelitu Amos 1 - 4W také polská stanice TMT-Trochę Młodsza Telewizja na kmitočtu 11,347 H, SR 2800, FEC 7/8. Také se dosáhlo toho, že na satelitu Amos je momentálně nejvíce polských digitálních kanálů, hned po satelitu Hot Bird, a před satelitem Astra!

Samozřejmě všechny kanály TVN zůstaly na kmitočtu 11,408 V, SR 27500, FEC 3/4, ale jsou kódované v třech systémech: Seca 2 (Cyfra+), Conax (pro kabelové sítě), Nagravision 1 (pro platformu Polsat Cyfrowy).


Řešení problému sledování kanálů TVN je několik:

1. Předplatné některé z platforem – platforma Cyfra+ nebo Polsat Cyfrowy, příp. využití kabelové sítě. Je to sice dobré řešení, avšak je nutné mít finance na pravidelné měsíční poplatky. Všichni však nechtějí platit za to, co mají zadarmo ze satelitu, eventuelně z pozemního vysílače.

2. Neautorizované řešení (nedoporučujeme!) - spočívá v používání nedovoleného vybavení pro dekódování kanálu TVN zakódovaného v systému Nagravision 1 pro platformu Polsat Cyfrowy. Zařízení tohoto typu je celá řada – vyjmenovávat není třeba, protože není tak těžké se to dozvědět. Toto řešení by mělo dát podnět TVN, že celé kódování je nesmyslné, ledaže jde o snížení nákladů za transpondér a ospravedlňuje se to z důvodu vysílacích práv.

3. Použití antény s rotátorem – je samozřejmě to nejlepší řešení (není vždy pohodlné nebo nehlučné). Jde o anténu s rotátorem, i s průměrem paraboly 70 až 90cm. Jestliže máme přijímač se systémem DiSEqC 1.2, je třeba přikoupit nepříliš drahý rotátor DiSEqC 1.2 – v poslední době jsou také již za méně než 300 zlotých. Při tomto řešení se zvětší počet digitálních kanálů, nejen o ty kanály, které známe z nejoblíbenějších satelitů.

4. Instalace dalšího konvertoru - pro multifeed (tzv. šilhání) na satelit Amos nebo instalace malé zvláštní paraboly pro příjem tohoto satelitu. V tomto případě se objeví technické problémy spojené s nastavením konvertoru na pozici 4W – podle toho jaká je to anténa a na jaký satelit je nastavena. Jiný snadným, ale neestetickým řešením, je instalace zvláštní malé parabolické antény 55 až 85cm (i z platformy Wizja TV nebo Cyfra+) vpravo od antény instalované pro příjem signálu ze satelitů Astra a Hot Bird. Tehdy se na tuto anténu namontuje další konvertor – potřebný je ještě přepínač DiSEqC 4x1.

Zkoumali jsme (v Krakově) různé metody montáže dodatečných konvertorů na stávajících a nejčastěji používaných anténách v Polsku. Lze vyzkoušet montáž dodatečného konvertoru na parabolickou anténu nejméně o průměru 85 až 90cm. Upozorňujeme však, že toto řešení v závislosti na anténě a použitém konvertoru nedává vždy dobrý výsledek. Montáž by měl provádět odborný pracovník, který je vybaven profesionálním přístrojem pro měření C/N a BER (nikoliv však ručkovým měřidlem). Přinejmenším je třeba sledovat obraz na televizoru a s pomocí dříve naprogramovaného digitálního set-top-boxu.

Bohužel je obtížné řádně přijímat kanál TVN ze satelitu Amos, jestliže je parabolická anténa o průměru 85 až 90cm nastavena pro hlavní konvertor na satelit Astra. Trochu lepším řešením je nastavení konvertoru na družici Hot Bird. I tady mohou být problémy, protože při špatném počasí může obraz čtverečkovat. Část pracovníků montážních firem používá opačné řešení, neboli nastaví na satelit Amos hlavní konvertor, a družice Hot Bird i Astru přijímají na postranních konvertorech.

Může být však problém s příjmem FTA kanálů Polsat z kmitočtu 11,413 H, protože tyto kanály jsou vysílané s poměrně slabým výkonem - ve srovnání s kanály jiných polských platforem. I příjem ze satelitu Astra může být ovlivněn čtverečkováním, neboť konvertor je nejdále od hlavního ohniska. Nejlepší metodou je rozhodně nastavení antény o průměru 90cm (zkoušky byly provedeny s Corab 900) na družici Sirius - 5E, aby z obou stran byla anténa obklopena konvertory pro satelity Hot Bird a Astra a také z druhé strany na družici Amos - 4W. Použitím přepínače DiSEqC 4x1 pro set-top-box se přivádí signál ze čtyř satelitů jedním kabelem. Na obou snímcích je ukázáno, jak to udělat, při nastavení hlavního ohniska antény na satelit Sirius. Využili jsme standardní úchyty pro „šilhání“ firmy Mabo.

Testy s bočním ohniskem pro satelit Amos s parabolami o průměru 1.0m, 1.5m nebo 1.2m však vůbec nedopadly lépe. Také je lepší to namontovat naopak – hlavní konvertor na družici Amos, postranní na satelit Hot Bird. Úchyt na „šilhání“ nebo multifeed musí být připraven zvlášť nebo od výrobce antény. Zdá se, že pro tento účel jsou ideální speciální víceohniskové antény Triax nebo Wavefrontier – bohužel jsou drahé.


Z diskuse za článkem (Tester, 2004-07-30, 18:14:07):

Na družici Amos to jsou pouze testy! Kdyby chtěl TVN své programy FTA zpřístupnit na jiném satelitu, tak jak by zpřístupnil kódované kanály, které i tak nikdo nebude moci přijímat. Dokonce kabelové televize, které využívají Hot Bird ostatně! poslaly email do TVN a potvrdili mi,že to jsou jen testy. Tedy netěšte se velmi, protože přijdou hořké slzy!


Zdroj: Janusz Sulisz, To i Owo, č. 31, 28. 7. 2004, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1048/analogove-vysilani-tvn-do-konce-prazdnin/