Družica AMC-15 pripravená k septembrovému štartu rakety Proton
Autor: PR Press SES Astra , e-mail: info@ses-astra.com Přidané: 07.09.2004
Princeton, 18 augusta 2004: Družica AMERICOM-15 (AMC-15) spoločnosti SES AMERICOM, ktorá spadá pod hlavičku SES GLOBAL Company (Na burzách Euronext Paris, Luxembourg a Frankfurt kótovaná pod označením SESG) bola dopravená na Bajkonurský kozmodróm, kde čaká na štart rakety Proton, plánovaný na 24 september. Model rakety typu A2100AX bol postavený firmou Lockheed Martin Commercial Space Systems (LMCSS), ktorej štart rakiet zabezpečuje International Launch Services (ILS). Táto hybridná Ku-band/Ka-band družica bude umiestnená na pozíciu 105 st. záp. a bude zabezpečovať prenosy zdokonalených širokopásmových video služieb pre spoločnosť EchoStar Communications Corp.

AMC-15 bude jednou z prvých Amerických Ka-band družíc, ktorá bude operovať s pásmom 12 -125 MHz ve spot beams, súbežne s 24 - 36 MHz, 140 watových Ku-band transpondérov. Ako prvá určená pre službu AMERICOM2HomeŇ bola táto družica optimalizovaná pre poskytovanie ako širokopásmových tak aj Direct-to-Home video služieb smerovaných do jednej prijímacej paraboly. Po jej vypustení SES AMERICOM ukončí testovanie všetkých systémov kozmickej lode a pripraví družicu na prevádzku z pozície 105° záp. slúžiacej pre DISH Network Echostaru. Družica bude pokrývať Kanadu a USA plus Hawai a Aľjašku.

Dean Olmstead - prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti SES AMERICOM povedal: “Družica AMC-15 je kľúčovou v našej stratégii rozvoja vzťahov so spoločnosťou EchoStar, ako aj pre zdokonalenie širokopásmových služieb pre vlastné ale aj podnikateľské účely. Úzko spolupracujeme s EchoStarom na technickom riešení kozmickej lode, aby sme zaistili úplnú kompatibilitu s jej súčasnými aj budúcimi službami. AMERICOM je pripravený vyťažiť svoje prvé Ka pásmo a veríme, že EchoStar naplno využije ponúkané satelitné spektrum k rozšíreniu svojej ponuky pre abonentov.”

Družica AMC-bola prepravená na Baikonur v Kazachstane pomocou nákladného lietadla Antonov ktoré opustilo základňu Moffett Air Force v Kalifornii 11 augusta 2004. Náklad bol veľmi veľký, pozostával zo 7 obrovských kontajnerov s celkovou hmotnosťou 80 ton. Hneď ako bol náklad vybalený špeciálne skupiny inžinierov AMERICOM, Lockheed Martin a ILS sa pustili do poslednej fázy prípravy tak aby stihli štart plánovaný na polovicu septembra. Tieto prípravy zahŕňajú predovšetkým testy odpaľovacej rampy, palivových systémov, spojenie s nosnou raketou Proton, prepravu a postavenie rakety na odpaľovaciu rampu a súbor finálnych testov.


Záujemci o podrobnejšie informácie napíšte:

Monica Morgan, SES AMERICOM, monica.morgan@ses-americom.com
Yves Feltes, SES GLOBAL, yves.feltes@ses-global.com

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1078/druzica-amc-15-pripravena-k-septembrovemu-startu-rakety-proton/