Slovensko zo satelitu - 2.časť
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 10.11.2001
Mnoho ľudí dodnes ani len netuší, že verejnoprávna STV už cez satelit vysielala a signál s označením TV Slovakia bol televíznym divákom dostupný viac ako 3 roky (!). História tretieho verejnoprávneho kanála sa začala písať dňa 21.5.1997, kedy bola stanica spustená v analógovej forme a dňa 30.01.2001 sa, vtedy už v digitálnej podobe jeho prevádzka ukončila.

Z predchádzajúcich riadkov by sa zdalo, že stanica si nepočínala až tak zle, keď uvážime, ako krátko existovali stanice DCTV, VTV alebo Luna. V skutočnosti však možno TV Slovakia považovať za stanicu s najkratším celkovo odvysielaným časom za dobu svojej existencie. Prečo?

Práve dňa 21.5.1997 sa malo začať týždenné skúšobné vysielanie. Ako družica, určená pre distribúciu signálu bola vybraná INTELSAT 705 AOR, nachádzajúca sa na pozícii 18 stupňov západne. Jej výber bol zvolený kvôli vyžarovaciemu diagramu transpondéru, ktorý okrem Európy pokrýval aj východnú časť Ameriky. Na druhý deň sa v hlavnej spravodajskej relácii vyzdvihovala práve možnosť príjmu TV Slovakia v Kanade. Teda nemala to byť služba našej verejnosti, ktorá platí koncesionárske poplatky, ale služba vysielania do zahraničia.

Tesne pred 18:00 hod. sa na frekvencii 11,055 GHz/H v analógovej norme PAL objavil monoskop STV. Zvuk sa vysielal v mono na nosnej 6,60 MHz. Vysielanie bolo považované za experimentálne, malo trvať od 21.5.1997 do 28.5.1997 v čase od 20:00 do 23:00 hod. a jeho cieľom malo byť overenie technických schopností vysielania z uplinkového mobilného vozu Telenoru. Na podnosnej 7,80 MHz bola prenášaná rozhlasová stanica Slovensko 1. Prvý deň prebehlo vysielanie podľa plánu.

Na druhý deň vo večerných hodinách sa však už z uvedenej družice slovenčina neozvala. Telekomunikačný úrad oznámil, že vysielanie je v rozpore so zákonom a pokiaľ by hoci v experimentálnom vysielaní bola STV pokračovala, hrozila by jej pokuta 1 mil. Sk. Tu sa prakticky skončila história vysielania stanice v analógovej podobe a celkový vysielací čas nakoniec tvoril 3 hodiny (!).


Dňa 06.01.1998 sa signál s označením TV Slovakia na satelite opäť objavil. Stalo sa tak v pakete Telenoru na družici Intelsat 707 (1º záp.), fr. 11,540 GHz/V, v ktorom v tom čase vysielala ešte stanica VTV. Tentokrát však vysielanie TV Slovakia už netvorilo spravodajstvo, história či folklór, ale iba čierna obrazovka, indikujúca že sa jedná o test.

V tejto podobe bola TV Slovakia ”dostupná” zo satelitu až do 30.01.2001, kedy jej vysielanie bolo spolu s VTV stiahnuté. Teoreticky tak vysielanie v digitálnej podobe trvalo 3 roky a dopracovať sa k odpovedi na otázku, kto to platil je nemožné.


Otázka: Čo poviete, mal by sa koncesionársky poplatok rozdeľovať aj medzi súkromné stanice?

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/108/slovensko-zo-satelitu-2-cast/