TV JOJ končí "double hop" distribuci signálu a začne kódovat
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 04.10.2004

TV JOJ stejně jako TA3 a MusicBox ukončí satelitní distribuci v paketu Telenor Slovakia na tr. 36 na Thoru 3 a dále bude vysílat už jen v „bulharském“ paketu na tr. 6. V souvislostí s touto změnou dojde opět k zakódování signálu do systému Conax.


V minulém týdnu jsme obdrželi do redakce satCentrum tiskovou zprávu, ve které slovenská soukromá zpravodajská stanice TA3 oficiálně informuje kabelové operátory a individuální diváky o ukončení vysílání v paketu Telenor Slovakia na Thoru 3 (umístěné na orbitu na pozici 0,8 stupňů západně), na tr. 36, frq. 12,399 H.

TA3 ale nevysílá v tomto paketu sama, naladíme zde i komerční stanici TV JOJ, hudební interaktivní kanál MusicBox a dva programy veřejnoprávního rozhlasu SRo 1 – Slovensko 1 a SRo2 – Devín (česky Děvín). Také těchto slovenských stanic se změna distribuce signálu dotkne. Začali jsme se také zajímat, jak se tento přechod projeví v opětovném zakódování televize JOJ a zjišťovali pro vás další informace. Zde tedy jsou:

V současné době je digitální signál všech zmiňovaných slovenských stanic distribuován ke kabelovým providerům a individuálním satelitním divákům dvěma způsoby.

První způsob je praktikován od začátku dubna letošního roku jako dočasný způsob distribuce a k jeho ukončení by mělo dojít k 18.10.2004:

Dříve (konkrétně od dubna do července tohoto roku) se posílal kompletní digitální signál po odbavení ze studií (v případě TV JOJ vzduchem po radioreleové lince 32 Mbit/s) na středisko na bratislavském Kamzíku, z něj šel na bratislavský up link Telenoru, odkud se přes satelit (Intelsat 707 a později Intelsat 10-02) dostával do norského Nittedalu. Zde se přidával do paketu Telenor Slovakia na družici Thor 3 na tr. 36, frekvenci 12,399 H, SR 28000, FEC 7/8, kterou jsme pak mohli zachytit i na individuální přijímací satelitní komplet na rozsáhlém území evropského kontinentu.

Dnes se však jako zdroje signálu pro up link v Nittedalu, "odchytává" signál z nového "bulharského" paketu na frekvenci 11,823 H. A tento sofijský up link je tedy druhý způsob distribuce signálu, na který se v současné době převádí přijímací střediska kabelových operátorů a který bude od poloviny tohoto měsíce způsobem hlavním a jediným:

Kompletní odbavený signál nyní nejde na up link Telenoru v Bratislavě, ale po optické digitální trase dorazí do Sofie, kde je up link na stejnou družici Thor 3, downlink je na transponderu č. 6, frekvence (downlink) 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8. Vysílá se zde od začátku července. Kabeloví operátoři a individuální příjemci satelitního signálu těchto slovenských stanic tedy musí přeladit své receivery na tento transponder. Mají na to ještě cca 14 dní času.

V souvislostí s touto změnou dojde opět k zakódování signálu TV JOJ do systému Conax. Zatímco dosud byla přenášena několik měsíců volně, pouze s identifikací kódování, dojde zde (zřejmě už tento týden) k zakódování. Podle slov manažera pro radiokomunikace této stanice, pana Milana Fitzeka, by poslední dva týdny do 28.10.2004 už měla být kódovaná v paketu na tr. 11,823 H, naopak v paketu na tr. 12,399 H by měla zůstat volná. Podle našich testů byly však právě z tohoto transponderu v závěru minulého týdne opět vysílány nové klíče (pro zajímavost - zatím ve „skandinávském“, nikoliv „bulharském“ Conaxu) a u oficiální karty pro kabelové operátory se tak posunula platnost o jeden měsíc, do 31.10.2004.

Když jsme nakousli otázku přístupových karet, podle posledních informací se uvažuje o možném prodeji přístupových karet v systému Conax i pro individuální satelitní příjem TV JOJ.

Podle dřívějších slov pana Fitzeka: „Naša televízia sa hlavne orientovala na rozšírenie pokrytia prostredníctvom terestriálneho príjmu a tento rozvoj stále pokračuje. V tomto roku plánujeme spustiť ďalších asi 8 terestriálnych vysielačov. Zároveň sme nechceli urobiť rovnako chybné kroky ako niektoré zaniknuté televízie (TV LUNA) keď predaj kariet bol zastavený. Karty pre individuálny príjem predávať budeme. Momentálne problém ktorý riešime je cena karty s modulom pre koncového užívateľa, ktorá sa nám zdá byť vysoká cca 7.000 SK až 8.000,- SK. Neplánujeme na predaji kariet zarábať ale vstupné náklady su veľmi vysoké. Preto momentálne jednáme o možnosti zníženia tejto ceny.“

Zda se to ale stihne do konce roku, na to odpověď neznáme. Individuální zájemci se špatným terestrickým příjmem ale mají od minulého měsíce možnost sledovat tuto televizi v placené satelitní službě UPC Direct, a to v základní nabídce.

Ještě je tu malá nesrovnalost v termínu ukončení vysílání na tr. 12,399 H - podle TA3 by to mělo být 18.10.2004, JOJka však hovoří o o deset dní pozdějším termínu - 28.10.2004. Kdo má pravdu se tedy teprve uvidí. Budeme samozřejmě celou situaci podrobně sledovat a podáme vám o všech změnách aktuální informace.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1120/tv-joj-konci-double-hop-distribuci-signalu-a-zacne-kodovat/