Pohraniční televize v Anglii se stane plně digitální
Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 11.10.2004

Řídce zalidněný region pohraniční televize se ukázal jako favorit, který bude „pokusným králíkem“ pro zavedení digitální televize v Británii. Avšak na rozsáhlých částech tohoto prostoru, včetně velké části západního Cumberlandu (hrabství v severozápadní části Anglie), ještě nelze přijímat digitální terestrický signál.


Když by byl analogový signál vypnut, tak by bez digitálních boxů Freeview bylo tisíce televizních přijímačů a videorekordérů bez užitku. A výzkumy ukazují, že jen 43 % domácností v Cumberlandu má satelitní televizi, která bude fungovat i po přechodu na digitální televizi.

V maloobchodě se boxy Freeview nyní prodávají za více jak 50 liber. Jeden digitální box bude zapotřebí pro každý televizní přijímač v domácnosti. V současnosti se ukazuje, že pravidelné terestrické analogové vysílání bude celoplošně postupně vypínáno do roku 2012.

Vláda stále slibuje, že analogová síť nebude vypnuta, dokud většina domácností nenahradí své přijímače digitálními. Avšak asi věří, že pohraničí bude využito na zjištění toho, jaká úroveň penetrace bude politicky přijatelná.


TSI, 39/2004, 26.9.2004, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1127/pohranicni-televize-v-anglii-se-stane-plne-digitalni/