Nova Slovakia kontra Conax a UPC
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 17.11.2001
Ani v sobotu 17.11.2001 nechyběl generální ředitel TV Nova, Dr. Vladimír Železný ve své pravidelné sobotní ”One man show” Volejte řediteli, i když měl tentokráte namále a pořad by poprvé za jeho existenci od roku 1994 musel vynechat - hrozilo mu totiž uvalení vyšetřovací vazby. Ale ve studiu to na sobě nedal znát, vtipkoval jako obyčejně s virtuálním zajícem Zazou a co je pro nás hlavní, odpovídal na otázky kódování chystané slovenské Novy-Globálu a přidání pozemní Novy do paketu UPC Direct.


Dotaz Romana Finty z Nitry: Každý týden sleduji vaši relaci Volejte řediteli, velmi se všichni těšíme, že Markíza bude mít konečně konkurenci. TV Global vysílá přes satelit, ale individuální příjem není možný, jen na pirátské karty. Bude možné s tím něco udělat?


A odpověď V. Železného: Televize Global je distribuována, nikoliv vysílána přes satelit, to znamená jenom šíří signál, nikoliv pro běžného spotřebitele, ale pro televizní vysílače a pro kabely. A je kódovaná tím pádem, speciálním způsobem. Pokud si někdo umí dekódovat na pirátskou kartu, nešť, je to jeho věc. Zatím neuvažujeme, musíme prozkoumat všechny právní souvislosti, neuvažujeme o prodeji speciálních karet pro příjem této distribuce. Ale já nevylučuju, že se Global časem objeví třeba na otevřené televizi - na otevřené satelitní televizi. To znamená pak bychom ten příjem umožnili. Anebo možná na částečně kódované, u kterého bedeme mít právní povolení z hlediska autorských práv tak vysílat a pak bychom ty karty distribuovali. Zatím nevíme.


Dotaz: Bude Nova na UPC? Vzhledem k tomu, že nemám dobrý signál TV Nova a i ostatních televizních stanic, uvažuji o pořízení satelitního přijímače UPC. Bude na něm Nova vysílat, popřípadě i TV Globál?

Odpověď: Ne, na UPC nebudeme vysílat, ani televizi Nova, ani Globál. A nikdy ne! No, neříkejme nikdy, ale ... nikdy!

Tolik odpovědi generálního ředitele, sebevědomé, které nás, diváky satelitní televize přes individuální soupravy nepotěšili. Chtěl jsem si, právě dnes, kdy je datum 17.listopad, trochu rejpnout, že se nemají tak rezolutně vyslovovat slova ”nikdy”, tak jako třeba i ”na věčné časy”. Teprve budoucnost ukáže, zda a jak budou naplněna. Pokud bude chtít mít pan ředitel co nejvíce diváků, a o ty, jak sám tvrdí, mu jde především, bude muset svůj dnešní názor trochu zkorigovat. Vždyť i u Czechlinku byly skoro rok karty pro individuální příjem nedostupné a až po čase byla umožněna abonence ČT a TV Prima pro české diváky. Třeba se situace s distribucí Novy a Globálu bude také tímto způsobem ubírat.

Uvidíme, nechme se překvapit. A abychom nečekali se založenýma rukama v klíně, navrhujeme tento postup: Pan Železný kdysi s oblibou říkal Hlas lidu - hlas boží, napište tedy svůj názor na obě dnešní otázky na TV Globál či vztah Novy k UPC v reakci pod tímto článkem anebo přímo do redakce SatCentra na nové, pro tento účel vytvořené mailové adresy global@satcentrum.com anebo pro druhý případ upc@satcentrum.com. Slibujeme, že Vaše názory, dotazy i připomínky doručíme na příslušná místa a o reakcích Vás budeme na našem webu včas informovat.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/113/nova-slovakia-kontra-conax-a-upc/