Licence na pozemní DVB-T buď v říjnu nebo až v roce 2006 !
Autor: Česká média, ČTK, Právo , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 11.10.2004
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se bude na svém příštím zasedání zabývat udělováním licencí pro pozemní digitální televizní vysílání. Na odpolední invexové konferenci to uvedl předseda RRTV Petr Pospíchal. Zároveň nastínil dvě možné varianty vývoje - buď bude licenční řízení vyhlášeno ještě v říjnu anebo až po volbách 2006.

Upozornil, že od okamžiku vyhlášení licenčního řízení a posléze udělení licence uběhne ještě nějaká doba, než digitální televize začne vysílat. Licenčního řízení se zřejmě budou muset zúčastnit i stávající broadcasteři - podle Pospíchala jsou jejich stávající licence pouze pro analogové kmitočty. Současné multiplexy A, B a C jsou prozatimní.

Šéf ČTÚ David Stádník upozornil, že definitivní síť kmitočtů bude známa až po ženevské kmitočtové konferenci v roce 2006, kdy jednotlivé země uplatní své požadavky a kmitočtové plány. "K postupnému vypínání analogových kmitočtů musí docházet tak, aby nebyli poškozeni provozovatelé. Kmitočty jim musíme vypínat rovnoměrně kvůli reklamnímu trhu, ze kterého žijí," připomněl Stádník.

Podle Leoše Pohla z Czech Digital Group "veškerý problém není v zákonu o elektronických komunikacích, ale v odnímání analogových kmitočtů současným broadcasterům".

Na Pohla navázal náměstek ministra informatiky Michal Frankl: "Neměli bychom se dostat do situace, kdy se uplatní byrokratický přístup a odejmou se analogové kmitočty. Ten proces musí proběhnout konsenzuálně, tak, aby Nova a Prima dostaly v digitalizaci prostor a pak se s nimi dohodlo, k jakému datu ukončí analogové vysílání a odevzdají analogové frekvence," shrnul Frankl.


Zdroj: Česká média, (fr), 11.10.2004


Vysílací rada vyčkává s digitálními licencemi

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nevyhlásila řízení na licence k digitálnímu vysílání. Případným vyhlášením tendru se zabývala na výjezdním zasedání v Lednici na Břeclavsku od úterý. "Zatím jsme nerozhodli. Přerušili jsme diskusi do příštího zasedání rady," oznámil místopředseda rady Jiří Šenkýř. Rada se tak k vyhlášení tendru vrátí 19. a 20. října v Praze.

Mediální komise Sněmovny však před týdnem radu varovala, že pokud začne udělovat licence na digitální vysílání před schválením zákona o elektronických komunikacích, hrozilo by jí odvolání. Jak Šenkýř uvedl, také k tomu se diskuse o řízeních stáčela; rada to podle jeho slov bere vážně. "Na druhou stranu nám zákon ukládá chovat se nezávisle a nepřejímat instrukce. Pokud jde o formu doporučení k zamyšlení, tak samozřejmě ano, ale nemůže to být bráno jako pokyn, že nemáme konat," reagoval Šenkýř.

Rada podle nedávno zveřejněného záměru naplánovala pro každou ze současných tří digitálních sítí, označovaných také jako multiplexy, po čtyřech televizních a šesti rozhlasových kanálech.


Zdroj: ČTK, Právo, 11.10.2004


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1130/licence-na-pozemni-dvb-t-bud-v-rijnu-nebo-az-v-roce-2006/