Nesnadné právo na satelitní příjem
Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 21.10.2004
Zdá se, že v Německu diskuse ohledně instalace satelitní paraboly na fasádu domu nikdy neskončí. Soudy se předstihují ve výměně argumentů. Vypadá to, že dohoda popř. jednotné řešení není na dohled. I přes existenci kabelové přípojky mají mít zahraniční vlastníci bytu právo si u svého vlastního bytu instalovat parabolickou anténu. Je to proto, aby tak mohli přijímat více informací ze své rodné země.

Toto právo poskytl zahraničním majitelům bytů Spolkový soudní dvůr (BGH) ve svém usnesení ze dne 22. 1. 2004 (V ZB 51/03), s odvoláním na právo svobody informací. Jak soudci BGH zřetelně objasnili, mohli mít na základě technického vývoje v budoucnu i němečtí spolubydlící právo na instalaci satelitní paraboly. Tento výrok byl vysvětlen tím, že ze satelitu lze přijímat více programů než z kabelové sítě.

V rozporu s tím je však rozhodnutí Zemského soudu v Berlíně. Tento soud v rozsudku jasně vyjádřil svůj zamítavý názor vůči právu na parabolickou anténu. Nájemnice (s poukazem na svého syrského partnera) v právním sporu požaduje od pronajímatele souhlas s instalací parabolické antény. Zemský soud žalobu odmítl.

V odůvodnění bylo především zdůrazněno, že u žalobkyně se jedná jen o formu využití volného času. Tento soukromý zájem je však u existujícího kabelového připojení méně významný než základní právo vlastníka. Ani zahraniční původ partnera, který se nepodílel na nájemní smlouvě, na tom nic nezmění. Soud kromě toho jasně poukázal na jiné informační možnosti jako noviny a internet.

Tímto rozsudkem, který byl vynesen v březnu 2004 ( 67 S 377/03), byl potvrzen vzorový postup Sdružení provozovatelů kabelových sítí Anga z roku 2003. V tomto rozsudku, vyneseném v druhé a poslední instanci, bylo rozhodnuto, že nájemník nemá nárok na souhlas k umístění parabolické antény na balkónové zábradlí. Lépe řečeno – majitel domu může obyvatele beze všeho odkázat na odborné umístění na střeše domu, a to i potom, když nájemníkovi tím vzniknou podstatně vyšší náklady.


Zdroj: [js], www.digitalfernsehen.de/news/news_17183.html, 15.10.2004, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1139/nesnadne-pravo-na-satelitni-prijem/