TV JOJ obnovila "double hop" distribuci signálu
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 21.10.2004

TV JOJ (stejně jako TA3 a MusicBox) plánovala již příští týden ukončit satelitní distribuci v paketu Telenor Slovakia na tr. 36 na družici Thor 3 a dále vysílat už jen v „bulharském“ paketu na tr. 6 na stejném satelitu. Pro problémy na distribuční trase do Sofie se však muselo obnovit vysílání "double hop" přes Intelsat 10-02.


Do redakce satCentrum jsme obdrželi informaci manažera pro radiokomunikace TV JOJ pana Milana Fitzeka: „Z dôvodu problemov na distribučnej trase sme zmenili spôsob dopravy TV modulacií z Bratislavi do Nórska a Bulharska a dočasne do vyriešenia problemov ideme cez Intelsat 10-02 double hopom.“

V noci z 18. na 19.10.2004 se tak obnovil systém distribuce, který fungoval od dubna do července tohoto roku. Kompletní digitální signál po odbavení ze studií (v případě TV JOJ vzduchem po radioreleové trase 32 Mbit/s) se posílá na bratislavský up link Telenoru a opět vysílá na družici Intelsat 10-02, umístěné na pozici 1,0 st. východně. Přijímací frekvence (downlink) tohoto distribučního paketu na tr. 65 je 11,535 V, datový tok SR 19640, FEC 7/8, a identifikátory PIDy jsou 517/660 pro TV JOJ, 518/664 pro TA3 a 519/668 pro MusicBox Slovakia.

Tento paket se pak přijímá v norském Nittedalu a přidává do paketu na družici Thor 3 (na pozici 0,8 st. východně) na tr. 36, frekvenci 12,399 H, SR 28000, FEC 7/8. Od uvedené noci se také přijímá ve středisku Telenoru v bulharské Sofii, kde je též up link na družici Thor 3 a zde se přidává do paketu i na tr. 6, frekvenci 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8. Tak je digitální signál všech zmiňovaných slovenských stanic distribuován ke kabelovým providerům. Protože se jedná o nekódované vysílání, lze jej zachytit i na individuální přijímací satelitní komplety na rozsáhlém území evropského kontinentu.

Jak jsme už uvedli v úvodu, jedná se pouze o dočasné řešení, protože se pracuje na obnovení optické digitální trasy do Sofie. Tato trasa ale musí být spolehlivá, bez výpadků, které v uplynulých dnech několikrát zamezily příjem nejen divákům v kabelových sítí, ale i z terestrických vysílačů na Slovensku. Kromě vysílače na bratislavském Kamzíku na K50 (kde je přímá trasa ze studií TV JOJ na Kolibě) je totiž zdrojem signálu stanice této stanice právě satelitní vysílání.

Nevíme zatím, jak tato změna ovlivní plány na zakódování signálu TV JOJ do systému Conax. Jak víte, je přenášena (už několik měsíců) volně, pouze s identifikací systému kódování, ale podle dřívějších úvah by měla být už brzy zakódovaná v paketu na tr. 11,823 H, zatímco v paketu na tr. 12,399 H by měla zůstat volná. V současné době je ale signál na všech třech frekvencích volný.

Zároveň se řeší samostatná optická digitální trasa do Amsterodamu do střediska UPC – DMC (Digital Media Centre). Odpadlo by tak „odchytávání“ primárního signálu z Thoru 3 a přidávání do paketu UPC Direct na Astře 1G. V současné době by měly být řešené (a už vyřešené) problémy s poskakováním či chvilkovým zamrznutím obrazu ve vysílání TV JOJ v tomto paketu.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1140/tv-joj-obnovila-double-hop-distribuci-signalu/