TechniSat: nové audiokanály na satelitu Astra
Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 06.12.2004

Během několika týdnů společnost TechniSat zahájí vysílání placených hudebních a rozhlasových programů na satelitu Astra 19,2° východně, transpondéru 57. (Tento transponder na Astře 2C má frq. 10,832 H, SR 22000, FEC 5/6 a v současné době zde naladíme české kanály Óčko a 24.cz - pozn. redakce satCentrum). Vysílání bude kódováno v systému Conax.

Předpokládá se, že ještě před vánocemi bude asi zahájeno vysílání tří programů. Jako první to bude jazzový program, druhým slovesně orientovaný vědecký program a jako třetí to bude program „nostalgie“ - za někdejším vysíláním z lodí. Očekává se, že v únoru pak zahájí vysílání další hudební kanály. Jako první to má být program Euroklassik 1 a Viola 1. Na tyto a jiné programy TechniSat již pořádal o vysílací licenci. Euroklassik 1 by měl být program s oblíbenou, „dobře poslouchatelnou“ klasickou hudbou, bez moderátorů, bez zpravodajství a bez reklam. Na kanálu Viola 1 se mají vysílat operety, opery, tenorový zpěv atd.

Technický vývoj provádí TechniSat Data Service v Betzdorfu/Luxemburgu. Není ještě známo, jaký má být koncept uvedení na trh rozhlasové a hudební nabídky programů TechniSatu. Je však již téměř jisté, že programy si budou moci předplatit nejen majitelé digitálních boxů TechniSat.

Od těchto nových audiokanálů si TechniSat slibuje to, že pro zákazníky v oblasti s německým jazykem budou satelitní digitální set-top-boxy této firmy ještě více přijatelné. Pro přímý digitální satelitní příjem firma ve svém programu prodeje upřednostňuje svůj nový model DIGIT MF4-S. Má vestavěn kódovací systém Conax a také dodatečnou šachtu pro společné rozhraní. Pokud chceme využít jiný, další kódovací systém, můžeme vložit modul CAM. Stejný box má firma TechniSat i pro kabelovou síť. Box má adekvátní název DIGIT MF4-K. Paket rozhlasových a hudebních programů firmy TechniSat by měl mít ve své konečné fázi sestavy více než 24 programů a bude nabízen i provozovatelům kabelových sítí.

Jak se proslýchá, firma TechniSat pracuje intenzivně na tom, aby vytvořila i verzi SIEH FERN INFO („sleduj informace o televizi“), která by mohla být zajímavou zejména pro set-top-boxy s digitálním záznamem (digitální osobní videorekordéry PVR). Firma chce také verzi SIEH FERN INFO nabídnout i pro využití v kabelové síti. Zde by bylo třeba respektovat specifika příslušné digitální a analogové programové nabídky té či oné kabelové sítě. Jak nedávno řekl na symposiu šéf firmy TechniSat, pan Peter Lepper: „diferencovat se nebo zemřít – tedy odlišovat se nebo zaniknout“. Pan Lepper také řekl, že firma TechniSat chce přinést svým uživatelům nabídku digitálních boxů i se stále větší „přidanou hodnotou“.

S nabídkou elektronického programového průvodce EPG, pro který má firma zvláštní název SIEH FERN INFO, se to už podařilo. Ale i ISIPRO, automatická instalace apod. bude asi přivítána kladně. Uživatelé, kteří si zakoupí set-top-boxy této firmy, mohou - díky instalaci ISIPRO - neustále „elegantně nahrávat“ do svého boxu nové digitální programy. Když se u známé stanice změní parametr vysílání, software firmy TechniSat ISIPRO funguje tak, že příslušná stanice v set-top-boxu zůstává na svém původním místě.


Zdroj: www.infosat.lu, 4.12.2004, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1199/technisat-nove-audiokanaly-na-satelitu-astra/