ProSiebenSat.1 ve Švýcarsku
Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 09.12.2004
Byla doba, kdy skupina ProSiebenSat.1 vysílala své analogové programy - s vloženým vysíláním pro Švýcarsko - na satelitu Hotbird společnosti Eutelsat, na orbitální pozici 13° východně. Bylo to velmi významné, protože v oblasti přímého satelitního příjmu ve Švýcarsku tato pozice společnosti Eutelsat jednoznačně převládá, poněvadž švýcarské veřejnoprávní programy SRG se také vysílají z této pozice. Vysílání je sice zakódováno v systému Viaccess, avšak to nevadí, neboť každý švýcarský plátce koncesionářských poplatků dostane příslušnou dekódovací smart kartu.

Také je zajímavé, že i ARD, ZDF a další německé programy se též usídlily na pozici Eutelsatu 13° východně. I skupina RTL na této orbitální pozici vysílá své televizní programy s vloženým švýcarským vysíláním. To všechno má svůj význam.

Chceme-li pak všechny tyto programy v digitální verzi zavést do kabelové sítě, pak pro hlavní stanice kabelových sítí v principu stačí jen parabola. Faktem je také, že na této pozici je dále řada italských programů. To má význam i pro přímý satelitní příjem a testy to potvrdily: z této orbitální pozice lze snadno přijímat příslušné německé a italské programy (a další v jiných jazycích), a to všude ve Švýcarsku i s parabolou o průměru 33 cm.

V nabídce na této pozici Eutelsatu nám ale schází paket PRO7, SAT.1, N24 a Kabel 1. Proč se odsud vytratili, není zcela jasné. Švýcarské vložené vysílání je nyní pouze na satelitu Astra. Astra je sice pro Německo nejdůležitějším a nejvýznamnějším satelitním systémem pro přímý příjem, to však zcela neplatí pro Švýcarsko.

I přes hustou kabelou síť se také ve Švýcarsku rozvinul přímý satelitní digitální příjem. Bohužel v případě přímého digitálního satelitního příjmu nejsou v nabídce právě programy ProSiebenSat.1. Není jasné, proč si některé společnosti vybírají právě tyto přenosové prostředky a jiné ne. Není také jasné, proč skupina RTL a ProSiebenSat.1 je stále ještě proti zařazení svých programů do kabelové sítě v digitální verzi. To není vůbec pochopitelné a dá se to těžko obhájit.


Zdroj: www.infosat.lu, 6.12.2004, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1204/prosiebensat-1-ve-svycarsku/