BBC Prime - deset let mezinárodního úspěchu
Autor: M.Maruniak , e-mail: info@cgi.cz Přidané: 21.01.2005
BBC Prime slaví příští týden své již desáté výročí, čímž se z něho stává jeden z nejúspěšnějších a nejziskovějších mezinárodních kanálů televize BBC Worldwide.BBC Prime byl prvním ziskovým mezinárodním kanálem televize BBC a v současné době je známý v domácnostech v celé Evropě, na Středním Východě a v Africe. Počet jeho předplatitelů již přesáhl 20 milionů.

Wayne Dunsford, ředitel BBC Worldwide pro Evropu, Střední východ, Indii a Afriku, uvedl: „BBC Prime ušel od té doby, co byl poprvé spatřen na televizních obrazovkách, již dlouhou cestu. V současné době, kdy je tento kanál lokalizován do deseti jazyků, se BBC Prime stává populárním a uznávaným zdrojem kvalitní britské televizní zábavy pro miliony diváků na třech kontinentech.“

„To, že se kanál BBC Prime stále rozrůstá, je zásluhou podpory našich partnerů v oblasti kabelových a satelitních platforem a také díky loajalitě diváků kanálu BBC Prime ve více než 100 zemích světa. Těšíme se, že tento úspěch bude pokračovat i nadále.”

První vysílání kanálu BBC Prime začalo 26. ledna 1995. BBC Prime měl v té době pouze něco málo přes 2 miliony předplatitelů, a to převážně v Severní Evropě. V roce 1999 se kanál oddělil od tradiční báze evropských předplatitelů a začal vysílat v subsaharské Africe, kde počet jeho předplatitelů v současné době dosahuje jednoho milionu, a je tedy nejsledovanějším mezinárodním televizním kanálem. V roce 2000 bylo zahájeno vysílání BBC Prime v Izraeli s hebrejskými titulky a později bylo toto vysílání rozšířeno do zbytku zemí Středního Východu.

V posledních letech zaznamenal kanál BBC Prime značný nárůst ve Střední Evropě, kdy v letech 2003/2004 bylo vysílání rozšířeno na Ukrajinu, do České republiky, Polska, Srbska a Černé hory, Bulharska, Maďarska a Rumunska. Poté na konci roku 2004 vstoupil BBC Prime na jeden z největších evropských trhů, a to Sky platform v Itálii. V prosinci 2004 se BBC Prime vydal novým směrem – zamířil na asijský trh tím, že byl uveden do provozu v Hong Kongu a v Singapuru. Společnost BBC Worldwide má v plánu pro rok 2005 rozšířit tuto expanzi v Asii ještě dále.

BBC Prime je v Evropě, Asii a na Středním Východě financován ze strany předplatitelů a v subsaharské Africe je zdrojem jeho příjmů reklama.

Kanál BBC Prime vysílá na kabelu i na satelitu pro více než 20 milionů předplatitelů v Evropě, na Středním Východě a v Africe. Tento kanál, který je vlajkovou lodí Britských kabelových kanálů, vám přináší to nejlepší z programů BBC v oblasti dramatu, talkshow, komedií, dětských pořadů, dokumentárních pořadů, filmů a seriálů o životním stylu. Každý rok vysílá více než 2500 hodin nových pořadů, včetně Top of the Pops (Nejlepší popové hvězdy), EastEnders (Lidé z Východního konce), The Weakest Link (Nejslabší spojení) a BBC Learning (Učení s BBC), což je unikátní noční výukový program na BBC. Titulky jsou k dispozici v angličtině, maďarštině, češtině, polštině, hebrejštině, rumunštině, italštině, dánštině, švédštině a norštině.


Historické milníky BBC Prime:

Leden 1995 BBC Prime uvedla do provozu 24-hodinový placený zábavní kanál v celé Západní Evropě.

Březen 1999 Uvedení kanálu do provozu v subsaharské Africe.

Červen 2000 Lokalizovaná služba uvedena do provozu v Izraeli.

Září 2000 Odstartováno vysílání BBC Prime i pro teritorium Střední Východ.

Říjen 2002 Start lokalizované služby v České republice.

Leden 2003 BBC Prime zahájil vysílání polských titulků.

Duben 2003 Uvedení do provozu na Ukrajině.

Duben 2003 Lokalizovaná služba uvedena do provozu v Maďarsku.

Duben 2003 Uvedení do provozu v Bulharsku.

Květen 2003 Uvedení do provozu v Srbsku a Černé hoře.

Leden 2004 Lokalizovaná služba uvedena do provozu v Rumunsku.

Srpen 2004 BBC Prime odstartoval vysílání italských titulků.

Září 2004 Počet předplatitelů BBC Prime přesáhl 20 milionů.

Prosinec 2004 BBC Prime uveden do provozu v Hong Kongu.

Leden 2005 BBC Prime slaví své 10. výročí.

BBC Worldwide Ltd

BBC Worldwide Limited je komerční a spotřební větví a 100% vlastněnou dceřinou společností společnosti British Broadcasting Corporation (BBC). Tato společnost byla založena v roce 1994 za účelem vyvíjet a koordinovat přístup ke komerčním aktivitám společnosti BBC, jako je televizní vysílání, kanály, vydavatelství, licencování produktů, internet a interaktivní programy. BBC Worldwide byla vytvořena, aby maximalizovala hodnotu majetku společnosti BBC ve prospěch držitelů licencí a aby investovala do programování veřejných služeb. V letech 2003/2004 vrátila společnost BBC Worldwide společnosti BBC 141 milionů liber.

Mark MacdonaldSenior Press & Publicity OfficerInternational Communications, BBC Worldwide
Martin Maruniak, PR/ komunikace v ČR, GCI Praha, 19.1.2005


Doplnění redakce satCentrum:

Vysílání stanice BBC Prime je od května 2003 dostupné i pro abonenty satelitní platformy UPC Direct.

Naladíme jej na satelitu Astra 1G na pozici 19,2 st. východně na tr. 99, frq. 12,382 H, SR 27500, FEC 3/4, SID 20322, V-PID 451, A-PID 461. Vysílání je kódované v systému CryptoWorks a bylo hned od začátku dostupné na kartu UPC Direct základní nabídky pro ČR (Rodina), Slovensko i Maďarsko. K programu jsou dostupné titulky v digitálním streamu v češtině a maďarštině, které se sami detekují a lze je navolit na některých receiverech modernější konstrukce, případně se navolí ručně na str. 881 (české) a 880 (maďarské) v teletextu. Základní originální řeč jazykového doprovodu je samozřejmě angličtina.

Program vysílá 18 hodin denně v angličtině, 40% pořadů je vybaveno českými titulky na teletextu str.881. Informace o českých titulcích u konkrétních pořadů lze zjistit na str. 313 až 317 (za názvem pořadu = C). Detailní informace včetně programového přehledu naleznete též na internetových stránkách www.bbcprime.com.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1250/bbc-prime-deset-let-mezinarodniho-uspechu/