Testování AlphaCrypt-TC vstupuje do druhé fáze
Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 26.01.2005
Firma Mascom plánuje už letos na jaře zahájit prodej modulu AlphaCrypt TC (Twincard - dvě karty). Nejedná se o ale úplnou novinku, protože tento modul už byl představený na podzimním odborném veletrhu IBC v Amsterdamu.

CAM AlphaCrypt TC obsahuje dvě čtečky karet a tak lze současně (administrativně) používat dvě abonentské karty různých providerů (poskytovatelů programu) placené televize. Jako dosavadní modul CI AlphaCrypt zvládne normy kódování AlphaCrypt, Irdeto, CryptoWorks a Conax. Je tak ideálně vhodný pro příjem německé (vzhledem ke CryptoWorksu i české a slovenské - pozn. redakce satCentrum) placené televize z kabelu a ze satelitu.

Ihned po představení modulu se bavorský výrobce rozhodl pro jeho důkladné otestování 120 zájemci – satelitními fanoušky - v reálných podmínkách běžného domácího příjmu. Vybraným zájemcům poskytnul během pilotního experimentu nový modul AlphaCrypt Twin Card (TC) za kauci 35 EUR. Tato jistina bude při vrácení modulu firmě Mascom GmbH opět navrácena. Testeři mají za úkol posílat pravidelná týdenní hlášení o funkci a případných problémech v praktickém používání modulu ve svém receiveru.


Nyní tento pilotní experiment vstoupil do své druhé fáze. V paketu ORF Digital na satelitu Astra 1H (frq. 12,692 H, SR 22000, FEC 5/6) je už dostupná nová verze firmware 3.0, kterou si uživatel může do svého modulu jednoduše (bezplatně) instalovat.

Funguje to tak: když přepneme na rakouský televizní program ORF, set-top-box automaticky identifikuje aktualizaci, která se vysílá ze satelitu. Potom divák přes menu v přístroji spustí proces aktualizace, který trvá jen několik minut.

Manuálně je postup aktualizace takový: v menu AlphaCrypt CI v položce - Nastavení > Aplikace > Automatické vyhledávání na transpondéru > a zvolit aktualizaci... Je třeba si vybrat nabízenou verzi software a zahájit proces aktualizace.

Poněvadž u této aktualizace firmware se vymění celý obsah paměti, může proces uložení trvat poněkud déle. Nové firmware obsahuje menší korekturu chyb. To v každodenním provozu činí modul ještě stabilnější. Různé moduly CI systému AlphaCrypt mohou být v budoucnu upgradované ze satelitu - pomocí stejného update signálu na témže transponderu.


Zdroj: www.infosat.lu, 21.1.2005, volně upraveno a doplněno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1255/testovani-alphacrypt-tc-vstupuje-do-druhe-faze/