Odsouzeni obchodníci s pirátskými kartami
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 01.02.2005


V druhé polovině ledna t. r., po mnohaletých průtazích, vynesl Zemský soud v Mnichově důležitý rozsudek ve věci pirátské placené televize.


Obžalovanými byli dva muži, kteří vlastnili falešné smart karty (karty podmíněného přístupu) pro placenou televizi. S těmito kartičkami bylo možné ilegálně dekódovat nejen programy společnosti Premiere, nýbrž i mnoho dalších německých a jiných placených programů.

Rozsudek zněl: Ibrahim Bas (35) byl odsouzen za „falšování doličných dat" k trestu vězení v trvání dvou let. Výkon trestu byl po zaplacení peněžité pokuty 1500 EUR podmíněně odložen (na zkušební dobu). Spoluobžalovaný Mario A. (33) - podle informací serveru digitalfernsehen - měl prodat dále jiným osobám pouze dvě pirátské karty. Z důvodu finanční kompenzace trestu vyvázl s peněžitou pokutou devadesátidenní sazby po 150 Euro. Mimo to musí (podle informací serveru DF) hradit část soudních výloh a nákladů na advokáty.

V březnu minulého roku příslušný obvodní soud v první instanci oba muže z právního pochybení osvobodil. Avšak státní zástupce se odvolal. Oba muži prostřednictvím svých obhájců (Daniel Peter, Alexander Deichstetter) před Zemským soudem učinili doznání. Ibrahim Bas byl kvůli této záležitosti už několik týdnů ve vyšetřovací vazbě a i nadále je v oblasti satelitní techniky velmi aktivní. Ibrahim Bas byl už čtyřikrát trestán, rozsudek byl pro něj zvlášť shovívavý. Naposledy, v roce 2002, měl být podmíněně odsouzen k dvaceti dvěma měsícům vězení kvůli fingované autonehodě.


Zdroj: [fp], www.digitalfernsehen.de, 30.1.2005, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1262/odsouzeni-obchodnici-s-piratskymi-kartami/