Nalaďte si: Teachers' TV – specializovaný kanál pro učitele
Autor: Redakce, ČTK, ČM , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 09.02.2005
Ve Velké Británii od pondělí vysílá tematický kanál, určený pouze pro učitele - Teachers' TV. Vysílá volně a je možné jej sledovat i u nás. Stačí nasměrovat parabolu na „druhou“ pozici Aster – 28,2 st. východně, kde je přenášený nekódovaně v paketu Sky Digital na Astře 2A, tr. 37, frq. 12,422 H, SR 27500, FEC 2/3, SID 7500, PIDy 2305/2342. K příjmu stačí parabola o průměru 60 cm, vzhledem k tomu, že se jedná o takřka stejnou pozici, z jaké sledujeme pakety Czechlink a Slovak link (z Eurobirdu 1 na 28,5 st. východně), nebudeme mít s jejím naladěním žádný problém.

Pro britské diváky je Teachers' TV dostupná na Sky boxech na pozici 686, dále v sítích Telewest na pozici 240, ntl na 803, HomeChoice na 845 a KIT na předvolbě 70. V nabídce terestrické digitální televize (DVB-T) Freeview je Teachers' TV zařazená jako kanál č. 47.

Pokud rozumíte angličtině, můžete sledovat první televizní kanál tohoto typu v Evropě. Jeho smyslem je poskytnout příklady výuky, práce s nastupujícími učiteli, práce s pomůckami, řešení typických situací včetně zacházení s problémovými žáky. Tvůrci programů, které se budou vysílat 24 hodin denně celý rok, usilují o to, aby se nová televize nestala dalším "domácím úkolem", ale něčím, co učitelům pomůže zlepšovat jejich práci. Proto jsou pořady poměrně krátké a velice konkrétní.

Televizní štáby kanálu, který financuje ministerstvo školství částkou 18 milionů liber ročně (200 milionů korun), už natáčely ve třech stovkách škol v celé Británii. K prvnímu dni měly připraveno 90 hodin programů. Co se bude vysílat, včetně podrobného popisu pořadů se dozvíme na internetové stránce www.teachers.tv.

Ačkoliv je kanál financován ze státních prostředků, programy vyrábí soukromá společnost a program spravuje rada guvernérů, která dbá na nezávislost na vládě. Ministerstvo školství prosadilo veřejné financování projektu proto, že čistě komerční stanice by nezískala důvěru školských profesionálů, kteří by hledali za programy vedlejší motivy.


S využitím zdroje: ČTK, Jiří Majstr, boh, mik, Česká média, (IH), 9.2.2005

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1271/naladte-si-teachers-tv-specializovany-kanal-pro-ucitele/