Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 05:43:51   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Licenční řízení až v létě

  Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 16.02.2005



Dlouho očekávané rozhodnutí předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání přišlo až na samý závěr vymezené lhůty, podle některých právních názorů už dokonce po termínu (jde o to, který termín je považován za termín vyhlášení – zda první zveřejnění nebo poslední, v každém případě neexistuje žádný postih).


Očekávaly se 2 základní varianty, výsledek je pak jakýmsi kompromisem - veřejné slyšení v licenčním řízení pro digitální vysílání v síti B se uskuteční ve dnech 17., 18. a 19. května vždy od 9:00 hodin a pro síť C se uskuteční ve dnech 31. května, 1. a 2. června vždy od 9:00 hodin, v sídle Rady. Ve hře údajně byla ještě jedna tzv. klouzavá varianta, která by stanovila termín slyšení například do 30 dnů od přijetí příslušného zákona pro digitální vysílání.

První reakce na oznámený termín nejsou ale zcela příznivé, neboť spokojeni nejsou zástupci ani jedné z názorových skupin – někteří žadatelé ( a jejich lobbisté) nechápou odklad (RRTV navíc bude v té době bez odcházejícího člena a není jisté, zda se do té doby podaří zvolit nástupce) a kritici takto vypsaného licenčního řízení rovněž neuspěli. Možná, že se podvědomě čeká na přijetí Zákona o elektronických komunikacích ještě před uzavřením licenčního řízení, čímž by mohlo dojít k jeho úplnému zrušení.

Důvodem odkladu termínu je podle předsedy Rady Petra Pospíchala u tak důležitého tendru potřeba důkladně prostudovat všechny přihlášené projekty a také je to podle jeho slov v souladu se zvyklostmi. Projekty byly Radě předány již v prosinci 2004 a v jiných případech, například u výběru nejlepších rozhlasových projektů, Rada rozhodovala dosud velmi promptně – někdy ihned po ukončení posledního veřejného slyšení. Důvody, proč se čekalo s vyhlášením až na závěr limitní lhůty a i stanovení samotného termínu, nebyly údajně se zbývajícími členy Rady konzultovány, neboť je to pravomoc předsedy.

V zákulisí je známo, že rozhodnutí o termínu slyšení bylo velmi sledovaným aktem. Před samotným vyhlášením se předseda Rady například sešel i s předsedou Poslanecké sněmovny Dr.L.Zaorálkem. Předseda RRTV schůzku ani její obsah nebo i to, zda byla tématem otázka licenčního řízení nebo poslanecké projednávání zpráv RRTV, nechtěl vůbec komentovat. Předseda Sněmovny ke stejné věci zatím kvůli nemoci neodpověděl. Odpověď bude k textu přiřazena ihned po jejím zaslání.

P.S. ČTK v pátek 11.2. informovala o věci v zásadě správně, jen je třeba jedno upřesnění – licence pro regionální programy bude udělena na 12 let jako ostatní celoplošné licence, jen v případě 3 regionálních sub-pozic v multiplexu „C“ je délka platnosti licence omezena do roku 2007.


ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 14.2.2005.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.02.2005 • NBA ALL-STAR GAME na Galaxii-sport
12.02.2005 • Březen na HBO [ 8 ]
11.02.2005 • V Hradci Králové vzniká už druhá sportovní televize [ 1 ]
09.02.2005 • Nalaďte si: Teachers' TV – specializovaný kanál pro učitele [ 2 ]
04.02.2005 • DVB-T v Bratislave: záujem majú traja [ 8 ]
01.02.2005 • Únor na BBC Prime [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist