TF1 zahajuje zkušební vysílání HDTV na Hotbirdu 13° východně
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 25.02.2005

V současnosti na satelitu Hotbird 13° východně zkušeně vysílá francouzská komerční stanice TF1 ve formátu HDTV. Signál není kódován a nese označení „TF1 HD“.



Vysílání je k dispozici v digitálním paketu společnosti RR Satellite Communication na kmitočtu 11.013 GHz, polarizace horizontální (SR 27500, FEC 3/4).

Zkušební vysílání podporuje tzv. HD-Forum. To je francouzské průmyslové sdružení na podporu televize s vysokým rozlišením, HDTV. K tomuto tématu jsou další informace na www.hdforum.fr.

Televize TF1 a jiné francouzské nejvýznamnější stanice zřejmě uvažují nejen o HDTV, nýbrž i o celoevropském digitálním vysílání DVB. Zdá se, že je to již anachronismus, že nejdůležitější francouzské volně přístupné televizní programy vysílají v současnosti jen analogově, na orbitální pozici 5° západně. To platí pro TF1, France 2, France 3, France 5, Arte a M6. Těchto šest stanic by se mělo spojit a skutečně brzy vysílat nekódovaně v digitálním módu DVB-S. Je žádoucí, aby digitální vysílání DVB bylo na satelitu Hotbird 13° východně.


Zdroj: Infosat.lu, 23.2.2005, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1300/tf1-zahajuje-zkusebni-vysilani-hdtv-na-hotbirdu-13-vychodne/