Moooby TV coming soon…
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 27.02.2005

Slovenská Rada pre vysielanie a retransmisiu udělila vloni v listopadu licenci bratislavské společnosti i - COMMERCE, s.r.o. na multiregionální televizní vysílání prostřednictvím satelitu. Název stanice je Moooby TV, obsahem 24 hodinového vysílání mají být hudební a zábavné programy.


Šíření signálu bude zabezpečovat Telenor přes družici Thor 3 na pozici 0,8 stupňů západně, na tr. 6, frekvence 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8. Jedná se o paket, kde dnes zachytíme TV JOJ, TA3 a MusicBox Slovakia. V sobotu dopoledne (26.2.2005) byl na tomto transponderu aktivován první test - s identifikátory - PIDy 516/656 je přenášený obrázek Moooby coming soon… Vysílání plánuje stanice zahájit už příští měsíc – v březnu 2005.

Jak loni uvedla společnost i-COMMERCE, vysílat se bude kromě jazyka slovenského a českého též v němčině, angličtině, ruštině, italštině, švédštině, španělštině, turečtině a francouzštině.

Protože tato společnost není na slovenském internetu neznámá, podívejme se na její současné aktivity podrobněji. Z nich pak můžeme usoudit, jak bude zřejmě vysílání koncipované.

Společnost, sídlící na Teslově ulici 6 v Bratislavě totiž provozuje mezinárodní webový portál www.moooby.com. Na něm přináší originální multimediální obsah pro mobilní telefony do několika evropských zemí. Nabídka portálu zahrnuje loga, zvonění, obrázkové SMS, pozadí, témata a Java hry. Databáze se dá srovnat největšími evropskými firmami s podobným zaměřením (například Handy.de anebo Jamba). Možná jste viděli i reklamní kampaň na tento projekt, která probíhala od loňského 7.července až do konce roku (cca 1350 spotů) na hudební stanici MTV Europe.

Slovenská firma I-Commerce s.r.o. se dále specializuje na vývoj mobilních aplikací a stala se i exkluzivním partnerem slovenského EuroTelu. Po zabezpečení pozice na Slovensku rozšířila svou působnost do dalších zemí, právě přes projekt Moooby.com. V současnosti je určený zákazníkům Slovenska, Česka, Polska, Maďarska, Portugalska, Řecka, Turecka a Chorvatska, mimo Evropu se zapojil Izrael.

Dá se tedy předpokládat, že až spustí své pravidelné satelitní vysílání, bude se jednat o mix klipového hudebního vysílání typu MusicBox prokládaný teleshoppingovými bloky s nabídkou pro mobilní telefony diváků a doplňkovými službami, jako je SMS chat, seznamka, burza apod. To je ale zatím předběžná úvaha, je možné, že vysílání bude nakonec vypadat úplně jinak.

Uvidíme, každopádně se bude jednat o další televizi, vysílající v naší mateřštině, která doplní předem avizovanou tematickou stanici Nautik TV, která zde také plánuje od jara vysílat. Tuto pětici televizí by měl doplnit ještě jeden tematický kanál – ETV Medicus. A protože všechny tyto stanice budou volně přenášené (stejně jako TA3 a MusicBox - jedinou výjimkou by asi měla být pouze TV JOJ (?)), může být jejich program zajímavý i pro naše satelitní diváky, kteří tak budou mít důvod točit své paraboly na západní orbit, na pozici 0,8 st. západně.


Připraveno s využitím informací Borise Bielika z CSDXC a společnosti i-COMMERCE


První informace jsme přinesli v článku: Moooby TV – další slovenská stanice míří na Thor, uveřejněném 15.11.2004

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1302/moooby-tv-coming-soon/