Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 16:50:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Výpadek ve vysílání TA3, TV JOJ a MusicBox Slovakia

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 28.02.2005


V sobotu 26.2.2005 byla až do pozdních večerních hodin přerušena distribuce slovenských televizí TA3, TV JOJ a MusicBox Slovakia, vysílajících v paketu Telenor Slovakia na družici Thor 3 (umístěné na pozici 0,8 stupňů západně, z tr. č. 36, frq. 12,399 H, SR 28000, FEC 7/8 a z tr. č. 6, frq. 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8). První dvě uvedené stanice nebyly dostupné ani v paketu UPC Direct na Astře 1G (19,2 st. vých, tr. 99, frq. 12,382 H, SR 27500, FEC 3/4).

Zatímco stanice TA3 a MusicBox v sobotu odpoledne a večer nevysílaly ani na jednom z obou transponderů na Thoru 3, JOJka vypadla pouze v „bulharském“ paketu (11,823 H), a slovenští diváci ji mohli zachytit na všech terestrických vysílačích, včetně jediného, který není odkázaný na satelitní distribuci signálu – z bratislavského Kamzíku (50.k). JOJ TV byla přenášena ještě také z transponderu na Intelsatu 10-02 (1,0 st. záp., tr. č. 62, frq. 11,100 V, SR 3385, FEC 5/6), ale ten je mnohem slabší jak oba uvedené tr. na Thoru.

Vysílání zmiňovaných slovenských televizí bylo obnoveno před 23. hodinou večerní. Možná vás - tak jako nás v redakci satCentrum, zajímalo, kde se stala chyba, a proto jsme ještě v neděli sháněli podrobnější informace.

Nejprve nás napadlo, zda nedošlo k softwarové chybě při odbavování serveru Telenoru na Slovensku, ještě před „zakabelováním“ do společného datového toku. Up link Telenoru na Thor 3 všech tří zmiňovaných stanic je totiž v bulharské Sofii, kam se signál dostává optickým kabelem.

A softwarový „problém“ třeba mohlo přivodit přiřazení nové slovenské stanice Moooby TV do paketu. Shodou okolností ten samý den – v sobotu dopoledne, byl totiž v „bulharském“ paketu na družici Thor 3 (0,8 st. záp.) na tr. č. 6, frq. 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8, PIDy 516/656 aktivován její test. Respektive se na tomto transponderu objevila info karta Moooby coming soon…

Ale jak jsme byli včera ujištěni, opravdu se jednalo pouze o náhodnou časovou shodu, na vině výpadku bylo přerušení – přetržení datového optického kabelu mimo území Slovenské republiky, na trase do Sofie.

Tím se ale tento výpadek, za který sice slovenský Telenor nemohl, ale způsobil slovenským technikům krušné sobotní odpoledne a večer, přenesl dále a zasáhl i druhý distribučním paketu Slovak Telenoru, taktéž na Thoru 3. Zde je sice up link v norském Nittedalu, který však "odchytává" signál právě z "bulharského" paketu, a přenáší jej pak na původní tr. č. 36, frq. 12,399 H, SR 28000, FEC 7/8. Tento způsob přenosu sice měl být podle plánu ukončený již v září loňského roku, ale tento termín se už po několikáté prodloužil.

Jak jsme již uvedli, na tomto transponderu vysílala jako jediná TV JOJ, a to díky vlastnímu transponderu na Intelsatu 10-02 (1,0 st. záp., tr. č. 62, frq. 11,100 V, SR 3385, FEC 5/6), který si pro takové případy drží v záloze. Sice se na něm vysílá jen v pár watty, ale pro nouzový přenos do Nittedalu to stačí. Bohužel ale všechny slovenské pozemní vysílače a kabelové sítě, jsou již od podzimu naladěné na nový bulharský paket (11,823 H), a tak museli v sobotu nastoupit technici k novému přeladění. Nejlépe na tom byli v Bratislavě (50.k), protože signál JOJky jde na tento vysílač přímo ze studia z Koliby.

Rychlé nouzové přeladění vstupního distribučního transponderu však nezvládli v UPC, přesněji řečeno v DMC v Amsterodamu, kde pro paket UPC Direct na Astře 1G berou jako zdroj signálu právě frekvenci „bulharského“ paketu (11,823 H). A tak byli abonenti UPC Direct až do opravy optické trasy a obnovení up linku ze Sofie bez TA3 a TV JOJ na svých předvolbách. Obraz jim naskočil až před jedenáctou večerní.

Zde je vidět, jak je satelitní distribuce zranitelná, a pokud slouží jako primární zdroj signálu na terestrické vysílače i pro kabelové operátory, dovede takový výpadek způsobit „tmu“ na většině televizních obrazovek. Proto přešla např. Česká televize před dvěma lety na stoprocentní distribuci v digitální síti ATM Českého Telecomu a satelitní distribuce jí slouží jen jako záložní.

V souvislosti s dalšími (několikráte se opakujícími se) problémy v distribuci signálu zřejmě ne vždy stoprocentní optickou trasou do Sofie se nám vkrádají na mysl opět otázky: Proč je tomu tak - proč Telenor, proč Thor, proč Sofie… Proč, když některým stanicím stačí jeden nízkovýkonný transponder k distribuci, zde ani dvojí záloha nezaručí obraz u abonentů, kteří si ještě za vysílání ze satelitu (na rozdíl od diváků z terestrických vysílačů) platí!

Na řadu otázek jsme hledali odpověď již loni v říjnu v článku Proč Telenor?, který vám doporučujeme si znovu přečíst. Je zajímavé, že se dosud nic z v něm popisovaných skutečností nezměnilo, a to už uběhlo skoro půl roku. Podle informací, které jsme včera získali, bude TV JOJ i nadále používat druhý transponder pro up link v norském Nittedalu, a s kódováním (v systému Conax) začne, až bude spolehnutí na trasu do Sofie. Což je pro individuální satelitní diváky nakonec dobrá zpráva (!). Také spuštění EPG (elektronického programového průvodce) na Thoru není zatím mezi hlavními prioritami televize, naopak v plánu je zahájení vysílání teletextu. Termín ještě neznáme, předpokládali jsme, že se to stihne k březnovým narozeninám JOJky, ale nevíme, zda jsme nebyli moc optimisty…


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.03.2005 • AXN sledují už tři miliony domácností ve střední Evropě! [ 4 ]
01.03.2005 • Už v neděli se na obrazovku televize Prima vrací seriál závodů formule 1 [ 1 ]
01.03.2005 • TV JOJ bude mať zajtra tri roky [ 2 ]
25.02.2005 • ČT: do 4 měsíců digitálně
22.02.2005 • UPC Direct dnes zařazuje na pozice 48 a 49 fotbalový TV kanál Real Madrid a sportovní TV kanál Race World [ 5 ]
21.02.2005 • FOTBAL na Galaxii sport - přehled TV přenosů na březen

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  VYKVET RVHP!!! 

28.02.2005 21:28 • Peter
Tak ako sme si uz zvykli na inu farbu po komunizme ,tak aj v satelitom svete su tukani co
nechapu zjednotenie slovenskych stanic na satelitoch!Kazda normalna krajina ma aspon trochu
zmysel dat dohromady to najlepsie,lenze ako vidime tukani z RVHP este ziju !!!Nie je to lahke ,
ale nevidime ziadnu zmenu k lepsiemu,podla mna nech vsadia na SLOVLINK!!!A to nechcem
robit reklamu,ale kompromisy to su krysy!!!PREBUDTE SA JOJ a TA 3!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dakujem!
 
 
  Slovak Link, vsetko ostatne je ... 

28.02.2005 14:48 • Dreamer
Slovak Link, vsetko ostatne je nelogicke, nezmyselne...

Neviete dokedy ma JOJka zmluvu s Telenorom?
 
 
  UPC opet za penize svych abonentu prenasela tmu 

28.02.2005 10:45 • anonym
A proc ne? Mam ty prebytecny prachy vyhazovat? Radsi je vrazim do UPC! Dekujeme (neodchazejte). A vy divaci? Platte!
 
 
  Dříve fungoval up link z parab ... 

28.02.2005 10:19 • redakce
Dříve fungoval up link z paraboly před budovou STV na Mlynské dolině, ale Telenor loni rozhodl, že up link bude realizovat společně s Bulhary ze Sofie. Toto bohužel televize TA3 a JOJ neovlivní, oni jen platí za službu, ale jak bude technicky zabezpečena je ve věci providera. To že to chodí tak jak to chodí je věc jiná, ale možná to podpoří rozhodování o změně providera (a orbitální pozice). Dalším plusem je to, že než budou vyřešené problémy s up linkem, bude JOJ vysílat nekódovaně.
 
 
  Proc nejde uplink rovnou z BA ... 

28.02.2005 09:57 • Jenyk
Proc nejde uplink rovnou z BA na Thor?Dik za vysvetleni... PS:Nebo je sance,ze se tento paket bude vysilat z jinyho SAT?
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist