Nový AlphaCrypt light
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 03.03.2005

Firma Mascom uvádí na trh nový modul CI AlphaCrypt v redukované a levnější základní verzi, kterou si uživatel může v případě potřeby kdykoliv rozšířit aktualizací firmware ze satelitu.


Pro výrobu tohoto modulu ji vedly zkušenosti, že ne každý využívá veškeré možnosti „plnohodnotného“ modulu AlphaCrypt s množstvím integrovaných kódovacích systémů. Modul Multicrypt totiž vedle AlphaCryptu dále podporuje i kódovací systémy Irdeto, Conax a Cryptoworks, a je kompatibilní se systémy Betacrypt a Skycrypt.

Nový AlphaCrypt light představuje redukovanou, základní verzi, u které chybí kódovací systémy Irdeto, Conax a Cryptoworks. V případě potřeby si ale lze za stanovený poplatek objednat na internetu na www.alphacrypt.de aktualizaci software. Stačí k tomu pouze uvést výrobní číslo, které vytištěné na modulu. Aktualizace software bude potom vysílána firmou Mascom ze satelitu přímo do modulu. Nový firmware je umístěný na transponderu ORF na družici Astra 19,2 stupňů východně (12.693 GHz, H, symbolová rychlost 22.000, FEC 5/6).

Moduly CI dnes nabízí i provozovatelé placené televize. Většinou se ale jedná o moduly pouze pro jeden používaný kódovací systém. Ve srovnání s nimi, podobně jako jeho neredukovaná verze, nový AlphaCrypt light poskytuje tyto výhody:

- moduly AlphaCrypt fungují ve všech digitálních set-top-boxech, které mají slot CI a nejen v určitých boxech s licencí od provozovatelů placené televize nebo kabelových sítí,

- v modulech AlphaCrypt je v případě potřeby - po jednorázovém vložení PINu pro dětskou pojistku - dětská pojistka trvale vypnuta (pojistka je aktivní při dodání zboží).

Pro uživatele tak modul AlphaCrypt znamená nezávislost a flexibilitu při digitálním televizním příjmu.

Nový AlphaCrypt light je vhodný pro příjem placené televize ze satelitu nebo kabelu. „Každý zaplatí jen za kódovací systémy, které skutečně potřebuje,“ uvedl šéf firmy Mascom, pan Heinz Gruber. Modul AlphaCrypt light je kompatibilní i s HDTV. V německých obchodech lze modul zakoupit za cenu asi 80 EUR.


Zdroj: Infosat.lu, 1. 3. 2005, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1311/novy-alphacrypt-light/