Provozovatelé Pay-TV s monopolem se brání receiverům s CI rozhraním
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 07.03.2005
Digitální set-top-boxy se slotem společného rozhraní CI pro vložení dekódovacího modulu CAM (CAM = modul podmíněného přístupu) jsou pro uživatele dobrá věc. Přijímače CICAM (boxy se slotem CI pro vložení modulu CAM) jsou totiž orientovány do budoucnosti. Tyto přijímače je možné dodatečně vybavit technologií PCMCIA právě pro rozhraní CI. To se týká nejen dodatečného vložení modulu CAM (s dalším kódovacím systémem), ale i dalších funkcí - v budoucích kompatibilních modulech CAM. Ti provozovatelé placené televize, kteří buď věří v monopolní postavení nebo si jej mohli zajistit, se zpravidla vždy vyslovují pro monopol a tím proti systému CI. Rozhraní CI je pro monopol překážkou.

Začalo to už v minulosti u d-boxů dnes již zaniklé skupiny Kirch. Manažeři skupiny Kirch, Leo Kirch, Gabor Toth, Hahn, Cubero nechtěli v žádném případě d-box s CI. Oblast digitálních set-top-boxů chtěli ovládnout sami a tak si zajistit „vstupní funkce“. To mělo znamenat, že pokud by se objevili případní další poskytovatelé digitálních programů a služeb, i přes svůj odpor by byli donuceni přijmout Kirchovu digitální „politiku“ a jeho techniku.

Kde není konkurence, tak neexistuje žádný tlak na snižování cen. Bez „stlačování“ cen se ale masový trh nerozvíjí. To, že d-box nesměl být vybaven vůbec žádným CI, přispělo k zániku dřívější Premiere a nakonec i celé Kirchovi skupiny. d-box byl prodáván za nesmírně vysokou cenu a navíc byl vytvořen jako naprosto nevstřícný vůči uživateli. Protože chybělo konkurenční prostředí, další významný, přiměřený rozvoj nebyl možný. Pánové Kirch, Toth, Hahn a Cubero společné rozhraní CI nechtěli.

Situace se však změnila, když společnost Liberty Malone z USA projevila zájem stát se vlastníkem německé kabelové sítě. Potom by museli akceptovat její přístup k zákazníkům kabelových sítí (v oblasti digitální techniky) a tím i jiné podmínky. Stejná Kirchova skupina, která dříve CI odmítala, tak změnila názor a od této doby už požadovala, aby všechny její boxy byly vybaveny slotem CI.

Ještě jeden příklad, že společné rozhraní CI je překážkou monopolnímu prostředí - britské BSkyB pánů Murdochů (otec a syn). Ti také nepřipouští žádný slot CI. Proto ani pro BSkyB neexistuje žádný příslušný modul CAM. Zde by jednatelé EU měli být aktivní! Britská BskyB má skutečné monopolní postavení v oblasti digitálního (satelitního) vysílání v zemi.

Ve skandinávských zemích existují dva významní poskytovatelé placených televizních programů. Je to Canal Digital a ViaSat. ViaSat byl dříve vybaven francouzským kódovacím systémem Viaccess. Nyní set-top-boxy obsahují kódovací systém NDS, stejný, který pan Rupert Murdoch používá u BskyB. Canal Digital, který zčásti patří k norskému koncernu Telenor, naopak používá norský kódovací systém Conax. Obě platformy placené televize se před několika lety dohodly, že příslušné boxy budou v každém případě vybaveny jedním slotem CI. To žádalo ostatně i mnoho skandinávských politiků. Je to tak lepší pro zákazníky, kteří by jednou chtěli přejít z jedné platformy placené televize na jinou. Zatímco se Canal Digital drží dohody o CI, ViaSat mezitím úmluvu porušil - podle hesla: „CI je překážkou monopolu!“.

V současném německém digitálním vysílání je také mnoho nejasností v oblasti CI. Až do nedávné doby společnost KDG Kabel Deutschland v žádném případě nechtěla poskytnout licenci přístrojům, které byly vybaveny „vestavěným“ kódovacím systémem i slotem CI. Premiere se tehdy k tomuto monopolistickému požadavku společnosti KDG připojila, alespoň ve věci boxů DVB-C. Tehdejší manažer Kirchovy skupiny pan Cubero je nynějším manažerem společnosti KDG. A tak to dopadlo jak u Kirchovy skupiny – ani u společnosti KDG se žádné CI nekonalo.

Až nyní, po přehodnocení politiky společnosti KDG, může být na místě „zabudovaného“ kódovacího systému Nagra vestavěn i slot CI - jako alternativa pro vložení modulu CA. Tento digitální set-top-box by tedy společnost KDG už měla akceptovat. Problémem ale bylo to, že Premiere nepodporovala běžný slot CI DVB-MPEG, ale definovala si vlastní rozhraní CI. Technicky a právně to bylo ošetřeno, pro Premiere bylo marketingově výhodné, že si na trhu prosadí nějakou zvláštnost. Odůvodnili to technickou nezbytností a netechničtí manažeři Premiere pak příslušnou „nutnost“ podpořili. Nicméně proto neexistoval žádný důvod a ani teď neexistuje.

Společnost KDG si ale svou vlastní specifikací boxů sama způsobovala škody, rovněž Premiere si svým vlastním rozhraním CI uškodila. Zabránilo to využít 1,3 miliónů boxů CICAM v Německu pro příjem nabídky Premiere. Je neuvěřitelné sledovat, že jinak velmi úspěšná společnost Premiere jednoduše nebere v úvahu to, že existuje technologický potenciál přijímačů v 1,3 miliónech domácností. Je to opět v duchu hesla: „CI překáží monopolu“?

Dnes se v Německu vedle kódovacího systému Nagravision stále více prosazuje i systém Conax. Pro kabelové sítě to již platí delší dobu a brzy to bude platit i pro přímý příjem DTH ze satelitů. Technicky zdatní výrobci vyrábí digitální set-top-boxy se zabudovaným systémem Conax a navíc s rozhraním CI. Když by zde nebyla vlastní specifikace CI platformy Premiere, do takových boxů by bylo možné snadno vložit modul CAM (vhodný pro příjem nabídky Premiere). Box by pak byl přichystán pro vložení předplatitelské, smart kartičky Premiere. Bylo by to možné i opačně. Pro příjem Premiere by boxy mohly být vybaveny slotem CI s vestavěným kódovacím systémem Nagravision. V případě potřeby by si zákazník mohl předplatit i programy kódované v systému Conax.

Rozhraní CI je stálou překážkou v monopolním prostředí, ale nakonec se stejně konkurenci (díky taktice v oblasti rozhraní CI) omezit nepodaří. Ti účastníci na digitálním trhu, kteří kladou překážky, budou brzy opomíjeni. Dnes ještě ne, ale v budoucnu určitě. Společnost KDG potřebovala téměř 18 měsíců na to, aby poznala, že její vlastnická strategie v oblasti digitálních set-top-boxů byla vlastně tím, co jí uškodilo nejvíc.


Zdroj: Infosat.lu, 28.2.2005, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1315/provozovatele-pay-tv-s-monopolem-se-brani-receiverum-s-ci-rozhranim/