Spolkový soudní dvůr v Německu omezil právo na satelitní anténu
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 09.03.2005
V listopadu loňského roku jsme na webu satCentrum v článku Chtěl bych si namontovat parabolu a majitel domu s tím nesouhlasí psali o rozsudku jednoho obvodového německého soudu, který rozhodl, že nájemník nemůže od svého pronajímatele požadovat souhlas k montáži parabolické antény na nájemním domě pro příjem zahraničních stanic. Satelitní podívaná byla tehdy cizinci odepřena s tím, že na majiteli domu nelze vynucovat souhlas k umístění paraboly na domě.

Uplynulo jen několik měsíců a máme tu další rozsudek, tentokráte Spolkového soudního dvora. Tento nejvyšší německý civilní soud v něm jasně odmítl „právo na satelitní anténu.“

Podle zveřejněného usnesení, jestliže se satelitní programy dají přijímat i v kabelové síti, pak na využívání satelitní antény nemají žádné právo ani zahraniční nájemníci. Místo parabolické antény může být nájemník odkázán na obstarání si (nákup) doplňkového přijímače pro příjem digitálních kabelových programů. Jednotlivé případy je třeba dále posuzovat s ohledem na zájmy vlastníků domů.

Předseda sdružení kabelových sítí Anga, pan Thomas Braun se ihned k rozhodnutí vyjádřil: „Spolkový soudní dvůr tímto rozsudkem korigoval současné mylné právní pojetí jednotlivých obvodových a zemských soudů. Nadále neexistuje žádné ‚úřední potvrzení‛ pro montáž parabolické antény. I v budoucnu naopak musí být v jednotlivých případech posouzeny a zohledněny zájmy majitelů domů.“

Někteří zahraniční spoluobčané mají velký zájem o programy ze své rodné země. Jenže po tomto rozsudku jsou odkázáni na to, aby si opatřili digitální set-top-box pro kabelovou síť. To samé pak platí i pro německé nájemníky. Z rozhodnutí vyplývá, že neexistuje žádný paušální nárok na individuální příjem jakéhokoliv programu. V těchto sporných případech jsou proti sobě stavěny dva zájmy - právo na informace nájemce a vlastnické právo majitele domu.

Předseda sdružení Anga, pan Braun to stručně shrnuje: „Rozsudek vysílá jasný signál bytovému hospodářství: moderní kabelová přípojka, která poskytuje rozmanitost analogových a digitálních programů, je a zůstane nejlepší a nejjistější cestou, jak docílit uspokojení zájmů všech nájemníků.“

Ve zmiňovaném řízení ruský státní příslušník zažádal soud o odsouzení (neschválení postupu) svého pronajímatele, který mu nechtěl povolit instalaci parabolické antény. Ten u soudu oponoval tím, že byt je už vybaven kabelovou přípojkou a s digitálním kabelovým receiverem bylo možné přijímat pět ruských programů. Proto odmítl dát svůj souhlas a nájemníkovi doporučil, aby si na vlastní náklady pořídil tento digitální set-top-box.

Nájemník ale trval na tom, že pomocí parabolické antény chtěl přijímat větší počet ruských (soukromých a státních) televizních programů. Parabola měla být umístěna na kovovou mříž před oknem nájemníkova obývacího pokoje ve třetím patře nemovitosti.

Závěrečný rozsudek Spolkového soudního dvora však nakonec vyzněl ve prospěch majitele domu, který montáž satelitu zamítl.


Zdroj: [ab], www.digitalfernsehen.de, 3.3.2005, volně upraveno a zkráceno

Pozn.: Doprovodná fotografie z archivu redakce satCentrum má pouze ilustrační charakter a nevztahuje se k projednávanému případu

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1319/spolkovy-soudni-dvur-v-nemecku-omezil-pravo-na-satelitni-antenu/