Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 22:07:57   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Testovali jsme: KVR-1000plus – 4.část

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satcentrum.com Přidané: 10.03.2005


V poslední části testu dokončím popis menu: Nastavení systému a Obslužný program, dojde na síťové (TCP/IP) připojení a zkušenosti s funkcí RMCS (Remote Monitoring Control System). Protože od předchozí, třetí části uplynulo už zase několik dní, připomenu, že úvodní charakteristiku přijímačů Kaon řady Convergence najdete v článku Kaon 1000/1100/550 Convergence - sbližování domácí spotřební elektroniky , poté jsme se v první části testu se základními technickými parametry, ve druhé části se pak podívali na receiver zepředu, zezadu i dovnitř a přiblížili dálkové ovládání, a v minulé, třetí části najdete popis menu. V menu nám z posledně chybí ještě funkce – Nastavení systému a Obslužný program.

Po stisknutí tlačítka MENU na dálkovém ovladači anebo druhého (prvního malého) tlačítka zleva na čelním panelu nad displejem se dostaneme do hlavního Menu, pátá funkce s obrázkem kladívka a otevřeného klíče je Nastavení systému. Na výběr máme položky Jazyk, Čas, Ovládání zámku, Obrazovka, Systémové informace, Tovární nastavení, Použití RMCS a Analogový PVR/Volba DVR. V položce Jazyk pak Volba jazyka znamená nastavení jazyka menu, tedy popisu OSD. Na výběr máme: anglicky, španělsky, finsky, norsky, švédsky, německy, francouzsky, turecky, italsky, indonésky, portugalsky, arabsky, farsí, rusky, dánsky, holandsky, albánsky, islandsky (? - uvedeno Íslenska a Icelandic) , ukrajinsky, bulharsky, slovinsky (zde je ovšem špatně uvedeno Slovenski), česky, rumunsky, srbsky, maďarsky, polsky, slovensky (uvedeno Slovensky), lotyšsky, litevsky, estonsky, řecky, tedy 31 jazykových mutací, což je výběr více jak slušný.

Ještě důležitější je druhý řádek – Volba jazyka – audio. Receiver Kaon KVR-1000plus preferuje, pokud je více současně vysílaných zvukových doprovodů (např. u HBO2 maďarsky, česky a originál), právě jazyk zvolený v tomto menu Volba jazyka – audio. Pokud není takový vybraný, vybírá vždy první možnost, což je v případě kanálů UPC Direct zpravidla maďarština. Protože si tento přijímač nepamatuje po přepnutí na jinou předvolbu poslední zvolenou možnost, doporučuji i slovenským divákům potvrdit („přišpendlit“) v tomto menu češtinu. U Czechlinku nám naštěstí receiver vždy správně vybere stereo dvojici, nikoliv české mono (v levém kanále), přenášené pro některé kabelovky či mono terestrické dokrývače (je zde čeština i když se vysílá dual, v případě redukce ze sterea by se míchal do češtiny originál). Je zajímavé, že naopak naposledy navolený levý či pravý audio kanál si receiver pamatuje, což oceníme při poslechu rádií ČRo 6 a ČRo 7, které jsou přenášené jako dva mono kanály ve dvojici (v L a P kanále). Třetí řádek je volba jazyka – titulky. Doporučuji volbu nezapínat, jinak při vysílání titulků ve streamu by nám (pokud je daná řeč vysílána) vždy naběhly na obrazovku. Titulky lze dodatečně zapínat tlačítkem SUB-T na dálkovém ovladači. Jen na okraj, v menu Volba jazyka – audio i titulky je už správně uvedena slovinština i slovenština (slovinsky a Slovensky – v druhém případě je ale použito velké počáteční S).

Druhá položka systémového nastavení má označení Čas, podsložky jsou Trvání Banneru (doba zobrazení informačního okna 1, 3, 6, 9, 12 a 15 sekund), Čas (nastavení místního času – datumu a časového posunu oproci GMT) a DayLight (nastavení letního času). Třetí položka se nazývá Ovládání zámku. Zde není co dlouho řešit, nastavujeme Zámek menu (odemčeno, zamčeno), Dětský zámek (vyp., zap.), Uzamčení receiveru (vyp., zap.), Změna PIN kódu a Automatické zapnutí.

Čtvrtá položka se jmenuje Obrazovka. Nastavujeme Typ obrazovky (Letterbox 4:3, 4:3 plná obrazovka, 16:9 plná obrazovka), Průhlednost menu (po 5% od min. 20 do 100), Výstup A/V (SCART-CVBS, SCART-RGB a S-VHS), SPDIF výstup (vyp., PCM a Dolby digital), Typ TV (Multi, NTSC, SECAM a PAL). Osvědčilo se mi trvale nastavit PAL, a NTSC či SECAM používat jen podle potřeby, pro takto vysílaný kanál jednoduše vybereme normu pomocí tlačítka DISPLAY na dálkovém ovladači. Položka VF kanál nastaví modulátor na 21.-69. kanál v pásmu UHF, VF mod k němu přiřadí normu PAL BG, PAL I, PAL DK, SECAM L či NTSC M. Poslední položka Zastavit povoluje zmrazení obrazu (Freeze, Standbild – vyp., zap.). Položka Systémové informace uvádí typ přijímače, verzi firmware, hardware a loaderu. Další položku Tovární nastavení (Factory reset) nedoporučuji potvrzovat, jinak všechny předvolby budou vymazány a nastavení systému se nastaví na výchozí anglické. Položka Použít RMCS zapíná či vypíná funkci Remote Monitoring Control Systém, tedy grafické prostředí dálkového ovládání a řízení receiveru přes LAN (síť).

U poslední položky Analogový PVR/Volba DVR se zastavím déle. Jak už jsem uvedl v první části, receiver KAON KVR-1000plus umí digitalizovat analogový signál, přivedený na vstupní konektory CINCH na zadním panelu a uložit jej na hard disk. Pokud chceme použít Analogový PVR (personal video recorder), musíme tuto funkci zapnout. Přitom ale přijdeme o možnost nahrávat z druhého satelitního tuneru. Doporučuji ji tedy zapnout v menu až když je potřeba nahrávat takový analogový signál. Otestoval jsem nahrávání signálu z připojeného videorekordéru, kde byla naladěná česká komerční TV Nova, která nevysílá na satelitu. Na hard disk Kaona jsem tak dostal některé „mayovky“ či „Zítra to roztočíme, drahoušku!“. Ve volbě nastavení Video kvalita analogového PVR si můžeme zvolit tři hodnoty: Standardní (což podle manuálu odpovídá datovému toku 140 kbps, což je 1120 kB/s), Horní (300 kbps, tedy 2400 kB/s) a Velmi vysokou (400 kbps, což je 3200 kB/s). Jak už jsem uvedl v druhé části testu, pro běžné nahrávky z analogu vyhoví všechny, v rychlých scénách se už ale standardní kvalita projeví se zubatými okraji a viditelnými pixely (čtverečky) ve velkých plochách. V dokumentaci k satelitnímu receiveru se uváděla max. doba nahrávky 20, 9 a 6 hodin na 10 GB hard disku. Pokud jsem nepotřeboval šetřit místem na disku, používal jsem vždy nejvyšší kvalitu, nahrávky z analogu na disku pak zabíraly cca 3,2 – 4 GB, samozřejmě podle délky filmu. Zmiňovaný film „Zítra to roztočíme, drahoušku!“ včetně reklamy ukrojil z disku 3,5 GB místa. Volba Video typ analogového PVR nám dává možnost zvolit si a uložit PAL či NTSC obrazovou normu.

Volba DVR nám umožní signál z připojené průmyslové (hlídací, bezpečnostní) kamery přes specielní interface na zadní straně (Data in, out, 12V a zem) nahrávat na disk a dálkově ji ovládat (Home security systém). V menu máme opět možnost Video kvalita DVR se třemi stupni (Standardní, Horní, Velmi vys.), a Video typ VDR (PAL, NTSC). Navíc jsou zde ale dvě další položky: Normální záznam DVR a Záznam událostí DVR. Normální záznam má volby vyp., Trvalé zaznamenávání a Záznam normálního plánu. Po výběru Trvalé zaznamenávání naskočí další malé menu, kde nastavujeme maximální Velikost DVR dat (od 5 GB do maxima podle volného místa na disku), dále se nám pro kontrolu zobrazí Velikost volných dat (přeloženo do češtiny zbývající volné místo na hard disku) a HDD celkem (skutečná celková velikost HDD po naformátování). V poslední položce Záznam událostí DVR (vyp., Nastavení plánu událostí) volíme ve funkci Doba trvání zaznamenávání hodnotu od 1 do 10 a ve volbě Typ senzoru nastavíme možnost Otevřít či Zavřít podle konkrétní snímací kamery. V systému RMCS pak můžeme softwarově toto zapínání – dálkové ovládání kamery řídit, vč. nadefinovaní oblasti „citlovosti“ na změnu – sepnutí např. při pohybu v hlídané zóně. Protože jsem neměl žádnou vhodnou kameru, tak jsem bohužel funkci DVR nemohl prakticky vyzkoušet.

Menu Obslužný program má obrázek herní konzoly, gamepadu, a zahrnuje položky Kalendář, Hra, Ukázka, Zvětšit a Set To Set. Volba Kalendář zobrazí přehledný měsíční kalendář, kde barevnými teletextovými tlačítky zelené a červené zvolíme rok od r.2000 do r.2099, žluté a modré slouží ke změně měsíce a den nastavíme kurzorovými šipkami.

Jak už jsem uvedl v předchozí, třetí části testu, není pro mne položka Hra tou hlavní, kterou bych na satelitním receiveru vyhledával. Ale protože výrobce koncipuje Kaon KVR-1000plus jako multimediální přístroj do obývacího pokoje, předpokládá, že si občas nevybereme z nabídky stovek programů a začneme hrát hry. Tato složka je sice od výrobce prázdná, ale na internetu jsem našel několik vhodných her, které jsem přes USB rozhraní doplnil do složky GAME v receiveru, pozor - hry se ukládají na hard disk, pokud není šuplík s hard diskem zasunutý v přijímači, položka Hry není dostupná. Nečekejme nic přepratného, nahrál jsem osm her, které jsem znal z osmibitového počítače Atari (800, či 1040), a rázem se vrátil o čtvrtstoletí zpátky (!). Ano jednoduché hry Pacman, Rally2, Riseout, Nemessis a další mají skutečně v menu uvedený rok vzniku 1980 či 1984, nezaberou moc místa na disku (mají 16, 32 či 128 kB), ovšem grafika odpovídá možnostem tehdejších Sinclairů či Atari. Ale třeba objevíte něco lepšího, aspoň jako je Doom v Dreamboxu…

Funkce Ukázka je vlastně demonstrační program, na OSD se objeví obrázek ruky s dálkovým ovládáním a postupně nám prochází všechny hlavní funkce a nastavení receiveru. Začne instalací s laděním kanálů, pokračuje editací až po poslední CI přístupový modul. Výhoda je, že se používají a zobrazují skutečné hodnoty – třeba v EPG, takže stojí za to, se na chvíli usadit a nechat si od receiveru ukázat, co a jak a kde se nastavuje.

Funkce Zvětšit umístí na obrazovce čtvercový rám, a v něm tlačítky: + červené a – zelené teletextové tlačítko můžeme ve třech úrovní zvětšit a v šesti úrovních zmenšit tento čtverec, ve kterém bude výřez. Obraz z výřezu se pak po stisknutí OK zvětší na celou obrazovku. Čtvercem ještě můžeme kurzorovými tlačítky pohybovat do stran a nahoru a dolu a určit si tak, kterou část dění chceme zvětšit. Při větších zvětšeních ale někdy uvidíme pixelizaci (kostečky), zvláště u velmi komprimovaných stanic s nízkým bit rate. Do stejné funkce se dostaneme i po stisknutí žlutého tlačítka ZOOM na dálkovém ovladači.

Uplně poslední volba Set To Set v menu Obslužný program slouží ke kopírování dat – firmware (Aplication) či settingu – předvoleb (Channels) z jednoho receiveru stejného typu do druhého. Neměl jsem druhý receiver na vyzkoušení, ale podobnou funkci používá Kaon i u jiných modelů a tak není důvod nevěřit tomu, že by to nefungovalo.


Naopak nefungoval mi korektně Channel Editor for Multimedia Dual Tuner PVR ver. 0.7, který jsem si stáhnul ze stránky výrobce – www.kaonmedia.com. Ať jsem měl nastavené předvolby na tuner 1, dvě či oba, po stažení dat z receiveru do počítače jsem měl vždy jen maximálně tři družice v settingu. Přitom jsem např. po přejmenování satelitů ručně v set top boxu, dostal tyto upravené hodnoty správně do PC a naopak, ovšem TV i R stanice na daném satelitu nam jaksi „zmizely“. Jedná se tedy o chybu software, na kterou by se měl výrobce (anebo dodavatel software) podívat. Jinak ruční změny v receiveru jsou rychlé a snadné, takže jsem počítač k úpravě settingu ani nepotřeboval, ale jistější bych samozřejmě byl, kdybych takto vytvořený setting si mohl zazálohovat, případně poslat jiným uživatelům k využití.

V závěru aspoň ve stručnosti k dalším utilitám a síťovým funkcím receiveru. Pokud máme Kaon KVR-1000 s označením plus, přibyla do jeho útrob deska síťové karty s full duplexem 10/100 Mbit/s a s podporou protokolu TCP/IP. Propojíme receiver UTP kabelem přes hub switch do domácí sítě, anebo přímo s počítačem do jeho síťové karty (s konektorem RJ45) a spustíme program RMCSSearcher. Po chvíli hledání se zobrazí nastavená IP adresa receiveru a název. Poté můžeme vstoupit po přihlášení do Admin modu a změnit síťové nastavení (adresy, porty, názvy, hesla apod.), ale též nastavit hodnoty pro velikost a kvalitu obrazu a typ senzrů a další hodnoty pro dálkové ovládání kamery, připojené k receiveru a monitorované přes síť (internet).

Když máme tyto hodnoty nastavené, můžeme spustit aplikační program Kaonmedia - RmcsApp.exe. Na monitoru počítače se objeví velký čtvercový displej a v něm až čtyři obrazy z předvolby receiveru anebo vstupů kamer, připojených k receiveru. Obraz je ale trhaný, protože z důvodu přenosu přes internet jsou vypuštěné snímky a je komprimovaný, a bez zvuku. Na horní straně pole aplikace jsou přepínací záložky Target Wizard, Server List, Player, Motion Detection, State a Help, naspodu je červené tlačítko REC, spouštící okamžitý záznam na disk počítače tlačítko s obrázkem fotoaparátu k uložení snímku screen obrazovky, a tlačítko s modrým listem, rozděleným na čtvrtiny, kterým volím jeden, či čtyři obrazy naráz na monitoru, k přístupu na jednotlivé zdroje nám slouží dále čtyři číselná tlačítka 1-4. V pravé spodní části je dále tlačítko pro zrušení (odpojení) zdroje signálu, stylizovaná tiskárna pro vytištění snímku, lupa pro okamžité zvětšení – ZOOM obrazu a tlačítko, po jehož stisknutí naskočí při pravém okraji tohoto pole dokonalá kopie dálkového ovládání. Ta je naprosto stejně funkční jako reálný ovladač (snad až na tlačítko stand by, zřejmě bychom takto vypnutý receiver už na dálku nenastartovali, proto se po stisknutí stand by pouze virtuální dálkové ovládání schová z obrazovky) a můžeme tak po síti dálkově ovládat receiver, dokonce i nahrávat na vnitřní hard disk v receiveru (a současně i v počítači).

Vrátím se ještě k horní liště aplikace, Server List nám spustí další okno, kde upravujeme (přidáváme, editujeme, mažeme) připojené receivery (servery). Funkce Player nám přehraje nahraný záznam z Kaona do počítač ve formátu .mjpeg (motion jpeg). Ve velikostech obrazu 160x120, 320x240 či 640x480. Opět je k dispozici lupa (ZOOM) a přímý tisk na tiskárnu, dále rychlejší a pomalejší posun kupředu případně posun posuvníkem (myší) na časové ose. Funkce Motion Detection nám rozdělí obrazovku na 16 (4x4) částí, a můžeme definovat citlivost senzoru pro každou část zvlášť, případně tyto zóny vyřadit ze sledování (přenášení záběrů). Všechny tyto vychytávky při běžném používání určitě nebudeme používat, jsou ale dobré při použití receiveru jako např. digitální receiver k nahrávání kamer ostrahy objektů apod.

Mnozí spíše využijí program DivX Converter for Kaon 2 Tuner Multimedia Set ver. 1.0.1. Slouží k snadnému převodu nahrávek v MPEGu či AVI do úsporného formátu DivX. Takto překonvertovaný film přeneseme přes USB rozhraní do receiveru a můžeme se pak dívat na velké obrazovce televizoru i na tyto nahrávky.


Na CDčku, dodávaným s Kaonem byly ještě Upgrade Tool (Simple and Speedy), pro upgrade – tedy přenesení nového firmware do přijímače jsem ale použil už hotový firemní soubor SUP_KVR1000PLUS_010106 (či novější, např. zatím no public v. 010108), který stačí jen spustit, vypnout a zapnout receiver a chvilku počkat na provedení změny v receiveru. Slyšel jsem nějaké výtky na verzi 010107, já jsem měl v zapůjčeném receiveru nejprve nejstarší „jedničku“, kterou jsem upgradoval na pětku, o Vánocích pak vyšla spolehlivá šestka a uvidíme, jak stabilní bude poslední testovaná osmička.

Připomínám jen, že k tomuto receiveru není dostupný žádný patch image soubor na softwarové dekódování prolomených systémů. Proto se zájemce o takovýto příjem musí obrátit na satelitního prodejce, který mu doporučí vhodný přístupový modul i se softem. Vyzkoušel jsem ZetaCAM s FUN i Czechlink kartou, dále Dragon 3.02 se softem Predator 3.06 a pro příjem domácích paketů Czechlink, Slovak link i UPC Direct moduly CryptoWorks tří generací. Až na dříve zmiňovanou hlášku při přepnutí v paketu Czechlink (ve Slovak link to nedělalo) při použití obou modulů naráz v obou slotech, jsem neměl s CAM žádné problémy.


Celkové zhodnocení vlastností a funkcí receiveru:


+ vzhled, provedení, kvalitní multifunkční displej, vyjímatelný šuplík pro hard disk

- horní panel se snadno ušpiní (viditelné stopy - prsty), na displeji je čas jen AM/PM (12 hodinový režim), šuplík nepasuje do žádného běžného vyjímatelného šuplíku do PC a je tedy nezáměnný

+ množství přípojných míst, síť LAN, analogový vstup, vstup DVR kamery, S/PDIF audio koax i optika, funkční USB 2.0 na čelním panelu, PiP, ZOOM, více zobrazených předvoleb na obrazovce naráz, podpora pro harddisky velkých kapacit (není omezeno 128 GB), receiver se málo zahřívá (až na hard disk v šuplíku)

- pouze 2 CI sloty, žádný vestavěný dekodér či UCAS čtečka, není přímý přístup ze sítě na hard disk, jen přes USB 2.0, které je pomalejší jak 100 Mbit LAN, hard disk nelze vypnout (neběží jedině ve stand by). Některé disky jsou hlučnější a v šuplíku se více zahřívají. Nečisté pozadí u RGB a CVBS (u S-VHS naprosto bez problémů).

+ dva citlivé tunery, analogový vstup, možnost nahrávání až šesti programů z jednoho streamu naráz, dostatečný počet předvoleb programů, družic (50), favoritních skupin (32), výběr jazyků, nechybí čeština ani slovenština, jednoduché a srozumitelné ovládání, preferování češtiny v jazycích na předvolbách, zapamatování L, P a stereo režimu na konkrétních předvolbách.

- po vybrání programu po stisknutí OK zůstane na obrazovce přehled programů, musí se odstranit dalším stiskem tlačítka EXIT, nevyhovující informační panel – chybí v něm info o právě vysílaném pořadu, po stisknutí dalšího tlačítka se sice dostanu k současnému a budoucímu programu, ale jen k obsahu bez názvu a je zkrácený na 4 řádky (cca 160 znaků). V EPG je u UPC Direct tak jako u většiny ostatních receiverů zobrazena „philipsácká“ čeština s „přemykacími“ interpunkčními písmeny navíc, což snižuje čitelnost. Nepamatuje si naposledy ručně vybraný jazyk na předvolbě audio.

+ jednoduché ovládání, které zvládne uživatel i bez manuálu, receiver se prakticky nekouše a nerestartuje, jednoduché nahrávání, programování nahrávání z EPG

- zatím krátká doba na dotažení firmware, málo vyrobených kusů, poměrně vysoká prodejní cena (koncová necelých 20 000 Kč bez HDD), chyběl český manuál k tomuto typu (byl dodán pouze „universální“ pro řadu 520/570).

+ výborná spolupráce s CAM a kartami CryptoWorks, neznatelné přechody do a z kódování ČT bez výpadků či hlášek

- při použití dvou CAM CryptoWorks pro Czechlink a Slovak link vyskakuje při přepínání CL hláška o nemožnosti dekódování, přestože je úspěšné a na pozadí běží (a nahrává)

+ dostupné utility a drivery, propracovaná funkce RMCS (Remote Monitoring Control System).

- prostřednictvím RMCS nahrává do počítače obraz bez zvuku, a obraz po síti je trhaný (jedná se o princip přenosu, nikoliv závadu receiveru)


Na úplný závěr bych chtěl ještě jednou poděkovat našemu autorizovanému zástupci, dovozci, velkoobchodnímu prodejci a nositeli servisu – klatovské firmě Impexa – za ochotu zapůjčit mi tento receiver k dlouhodobým testům a podrobně si ověřit všechny jeho multimediální funkce.

Závěr:

Receiver má velmi dobré multimediální funkce, snadno se ovládá a zvládnou ho i netechničtí uživatelé a ostatní příslušníci domácnosti. Přesto že se jedná o relativně nový a složitý přístroj, má už funkční a stabilní firmware a až na vyšší cenu (něco málo pod dvacet tisíc Kč) jej lze doporučit satelitním fanouškům, kteří využijí jeho nahrávací schopnosti.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.03.2005 • Nový AlphaCrypt light
24.02.2005 • Testovali jsme: KVR-1000plus – 3.část [ 11 ]
04.02.2005 • Počet přijímačů DAB v Británii překročil milión
02.02.2005 • Testovali jsme: Kaon KVR-1000plus – 2.část
31.01.2005 • Testovali jsme: Kaon KVR-1000plus – 1.část [ 15 ]
26.01.2005 • Testování AlphaCrypt-TC vstupuje do druhé fáze

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  RE: Pochvala 

15.03.2005 13:50 • Ivan, Praha
Velmi rád se připojuji. Profesionální. Když je na něco názor subjektivní, je to napsáno.
Měl by jste se "rozmnožit dělením", aby takovýchto článků bylo více!
V dnešní době ocenění je málo. Máte ho mít.
 
 
  Pochvala 

14.03.2005 13:58 • JirkaN
Díky za vyčerpávající recenzi. Myslím, že opravdu pomohla udělat si obrázek o zajímavém receiveru, který navíc bohužel není možné běžně vidět reálném v provozu.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist