Keyhole: tisíce satelitních fotografií ve vašem počítači
Autor: V.Bednář, Živě.cz , e-mail: info@zive.cz Přidané: 16.03.2005

Chcete se podívat na svůj dům z vesmíru? Vedle drahého výletu se společností Virgin je toto možné také díky programu Keyhole, který pod jednu střechu shrnuje obrovské množství satelitních a leteckých fotografií z celého světa. Chcete jej vyzkoušet?


Keyhole, momentálně patřící Google, je aplikace, která funguje jako klientské zařízení pro obrovskou databázi fotografií zemského povrchu pořízených různými zařízeními a z různé výšky. Všechny tyto snímky, jež by vydaly na dostatečně velkou knihovnu, jsou v ní přístupné pomocí jednoduchého a intuitivního rozhraní. Uživatel se tedy nemusí probírat množstvím knih a stohy šanonů s fotografiemi, aby našel svůj domov tak, jak vypadá například při pohledu z kosmické stanice.

Vše, co potřebujete, je počítač, internet, a v případě, že byste se chtěli kochat delší dobu, tak i peníze. Přesto ale doporučujeme tento jedinečný nástroj, používaný také například CIA nebo ve zpravodajství CNN, vyzkoušet.

Po přihlášení se objeví obrázek světa v podobě tradičního glóbu. Planetou v hlavní části okna můžeme plynule otáčet a “navigovat” ji tak na požadovaný kontinent nebo místo. Protože ale najít takto třeba město by mohlo být obtížnější, nechybí v dolní části aplikace lišta, v níž stačí zadat název státu, na který bychom se chtěli kouknout, popřípadě i města, nebo dokonce adresy.

Nezbytnou součástí je posuvník, který funguje jako zoom. S jeho pomocí si jednotlivá místa na glóbu přibližujeme nebo zase oddalujeme. A v této funkci se skrývá největší a nejpříjemnější překvapení Keyhole. Aplikace podle parametrů, respektive souřadnic místa, na něž máme zaměřeno, vyhledává fotografie tohoto prostoru a postupně jimi překrývá zobrazenou plochu.

To znamená, že pokud si najdeme například Paříž, získáme její fotografii. Po přiblížení se nám ukáží jednotlivé čtvrti, poté ulice, a pak dokonce auta v těchto ulicích. Vzhledem k tomu, že je možné vyhledávat podle přesné adresy, mohou si lidé žijící ve větších městech dovolit takto doslova dosurfovat přímo do svých domovů.

Přes zobrazenou plochu lze nechat promítnout formou vložené grafiky další důležité informace. Například názvy obydlených oblastí, ale také cesty, železniční trasy a místa jako jsou továrny, sportoviště, restaurace a další. Program tak vlastně funguje coby obrovská mapa prakticky celé planety, na níž můžeme najít skoro cokoliv - od ulice až po stánek rychlého občerstvení.

Aby to vše fungovalo bezproblémově, je potřeba disponovat dostatečně flexibilním internetovým připojením. Aplikace nemá, pokud jsme si všimli, žádný požadavek na minimální rychlost spojení, ale i nejpomalejší ADSL nebo přinejhorším dobře fungující modem by měl stačit, aby se obrázky a popisy načítaly solidní rychlostí. Při rychlém internetu se pak můžete dočkat vskutku plynulého posouvání obrázků a map, prostě cítíte se, jako byste skutečně létali v otevřeném prostoru nad planetou.

Keyhole nabízí neuvěřitelně bohaté detaily mnoha míst naší planety, ale o českých a vůbec středoevropských zákoutích to bohužel neplatí. Možnost procházet se Washingtonem nebo Paříží je pro našince skvělá, ale co z toho, když o českých městech se pouze dozvíme, že existují, ukáže se třeba silniční síť a některé další detaily, leč lákavé a dobře vypadající obrázky - tak hezké z těchto cizích měst - nikoliv. To ale neznamená, že se databáze fotografií nebude rozrůstat a že Google postupně tato města do seznamu dat přístupných aplikaci nedoplní.

Jinak ovšem Keyhole umí různým způsobem zobrazovat veliké množství detailů. V profi verzi najdeme nástroje na správu mnoha z nich, v každém případě je ale k dispozici docela detailní navigace po mapě. A především pocit, který aplikace dává, pokud se pohybujeme v dostatečně pokryté oblasti, je opravdu velmi zajímavý.

Pokud máte zájem o další informace, najdete je celém článku na dnešním webu Živě.cz.


Zdroj: Vojtěch Bednář, Živě.cz, 16.3.2005


Ilustrační foto: Satelitní snímek na území v jihovýchodní Asii, postižené přílivovou vlnou tsunami

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1328/keyhole-tisice-satelitnich-fotografii-ve-vasem-pocitaci/