Téma měsíce - Satelitní a kabelový internet
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 10.12.2001
Asi jako každý uživatel internetu, pokud toto moderní médium používáte nejen k odesílání a příjmu elektronické pošty, ale také jako nástroj k rozvoji poznání a ke stažení mnoha užitečných či méně užitečných dat, časem zjistíte, že „klasické“ připojení na internet přes analogový modem a telefonní linku už není to pravé ořechové. Přestože se snažíte omezovat svou dobu aktivního připojení na nezbytnou délku a využíváte specielních internetových tarifů providerů a dobu mimo špičku, pořád váš účet u telekomunikačního monopolisty utěšeně měsíc co měsíc narůstá. Druhou věcí, co vás neuspokojuje, je nízká rychlost připojení a určitá nespolehlivost, kdy telefonní linka „spadne“ v ten nejméně příznivý okamžik při stahování větších souborů, o videu či hrách „on line“ ani nemluvě...

Možná tehdy ve vás také dozrává rozhodnutí, že s tímto stavem musíte něco udělat. Tedy poohlédnout se po jiném způsobu připojení na internet. Pokud nepohlednete reklamám na připojení linkou ISDN, která váš problém ale asi moc nevyřeší, zbývají ještě i další možnosti.

Předpokládám, že se chcete připojit ve vaší domácnosti a pak vám jde o co nejrychlejší připojení za co nejnižší ceny. Což asi „pevná“ linka, se kterou se setkáváte v zaměstnání, nebude, protože její zřízení a hlavně pravidelné měsíční poplatky by notně zatížily rodinný rozpočet.

Pokud bydlíte ve městě, kde působí operátor kabelové televize, můžete se také rozhodnout pro internet po kabelu. Bohužel jej v ČR provozuje jen několik providerů, např. UPC a TESMedia. Co to stojí a kde se můžete připojit se dozvíte v dalším příspěvku v našem prosincovém tématu měsíce.

Jinou, v poslední době často skloňovanou „netradiční“ formou připojení je technologie ADSL, kterou u nás v Praze testuje v pilotním projektu Český Telecom. Pokud jste se nestihli přihlásit k připojení za „testovací“ ceny nezoufejte, zatím ani jinde v Evropě není toto širokopásmové připojení na internet pro domácnosti nějak zvláště rozšířené.

Přeskočíme „bezdrát“ včetně sítí FWA v licenčním pásmu 26 GHz a přejděme k dalšímu typu připojení „vzduchem“, tedy k satelitnímu. V dalších příspěvcích se budeme věnovat jednosměrné i oboustranné komunikaci, nezapomeneme ani na komponenty – satelitní DVB PC karty.

V jednom článku tohoto tématu bychom pak chtěli také zodpovědět na vaše dotazy, které nám posíláte, zejména po uveřejnění testu DVB PC karty Technisat s předplacenou službou Europe Online. Pokud i vy máte nějaký dotaz, nebo naopak zajímavou zkušenost či poznatek, týkající se připojení na internet přes satelit či kabel, napište nám to do redakce satCentrum či můžete reagovat v diskusi pod články.

Přejeme si, aby vám toto téma měsíce bylo ku prospěchu a pomohlo vám při rozhodování, jak se v domácnosti pokud možno co nejrychleji, ale zase co nejefektivněji připojit na internet.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/133/tema-mesice-satelitni-a-kabelovy-internet/