Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 09:55:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

ČT chce spustit zpravodajský kanál v dubnu, zatím jen na zkoušku

  Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 22.03.2005



Česká televize (ČT) počítá s tím, že v dubnu zahájí zkušební vysílání svého zpravodajského kanálu ČT24, zatím však jen na zkoušku a takzvaně "do zdi". "Potrvá tak dlouho, dokud nebudeme mít jistotu, že jsme schopni zpravodajský kanál bez vážnějších komplikací spustit," sdělil ČTK šéfredaktor zpravodajství ČT Michal Petrov.

Podle některých médií chystá ČT start vůbec první české zpravodajské stanice na první květnový den, a to zatím v kabelových a satelitních sítích. "Oficiálně nemohu první květen potvrdit," uvedl Petrov. Období, ve kterém bude možné vysílání spustit, odhaduje na několik měsíců. Zpočátku televize nabídne vysílání přes den a večer, začátek celodenního vysílání je podle šéfredaktora reálný na podzim.

ČT v budoucnu počítá s dvojnásobným počtem programů, než má v současnosti - vedle ČT1, ČT2 a zpravodajské stanice ještě s dokumentárně-vzdělávacím kanálem ČT4. Oba hodlá umístit v budovaných digitálních sítích, které však zatím vysílají pouze zkušebně. ČT24 proto chce nejprve umístit do kabelových sítí.

"S příjmem prostřednictvím kabelových sítí UPC a Karneval Media počítáme, byť se ČT24 neocitne v základní programové nabídce," uvedl Petrov. Zatím to však nelze potvrdit definitivně, protože se jednání teprve vedou. Volný příjem zpravodajského kanálu bude podle něj možný díky družici Eurobird, jejímž prostřednictvím se již šíří signál dvou nynějších kanálů veřejnoprávní televize.

Vysílací struktura ČT24 bude prý podobná jako u ostatních zpravodajských televizí. Podle Petrova posílí ekonomické, kulturní, regionální zpravodajství. Stanice bude mít také zcela novou grafickou podobu, která by se měla promítnout i do pořadů, které bude ČT24 sdílet s prvním programem ČT. "ČT24 jsme schopni rozjet ze stávajících prostředků," uvedl šéfredaktor v souvislosti s případným zvýšením poplatků, o nichž nyní jedná sněmovna. Nový program si podle Petrova zřejmě vyžádá několik nových míst v redakci, televize podle něj nicméně počítá s "efektivnějším využitím stávající personální základny zpravodajství ČT".

ČT24 není zřejmě jediným zpravodajským programem, s nímž se čeští diváci budou moci v budoucnu setkat. Do klání o televizní digitální licence se přihlásil například provozovatel slovenské zpravodajské stanice TA 3 se stanicí Z1, televize Nova s programem Nova News či společnost RTA se svým projektem zaměřeným na regiony. V listopadu pak již začala v kabelových sítích vysílat takzvaná "parlamentní televize" 24.cz.


Zdroj: ČTK, Dušan Kütner, mal, khj, Česká média, (jm), 21.3.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 14   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.03.2005 • Veřejná zakázka na službu pronájmu satelitní kapacity pro Českou televizi [ 15 ]
19.03.2005 • Nautik TV dnes zahájila testovací vysílání [ 3 ]
18.03.2005 • Dvě perličky ze 6. zasedání RRTV - licence pro TV1EU a Film+ [ 3 ]
18.03.2005 • RRTV souhlasí s převodem většinového podílu v Óčku na MAFRA
17.03.2005 • Galaxie sport má nové logo [ 6 ]
17.03.2005 • Duben na HBO

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  medial - to s tím VHF pásmem j ... 

23.03.2005 19:47 • Olda
medial - to s tím VHF pásmem jsem si nevymyslel já, ale Boss!
a jelikož nevím, jak to přesně mají dnes kabelovky profiltrované a nechtěl jsem se tady dohadovat o tom, že přes filtry na VHF to není, tak jsem přistoupil na jeho hru a i tak jsem chtěl dokázat, že by to šlo, kdyby se chtělo. nicméně i tak jsem v závěru naznačil, že jen přes VHF to nejede ani dnes, protože to by tam těch cca. šest tv stanic do základní nabídky nedostali!
juzek - nenech se mýlit, já kabelovku už nějaký ten rok nemám vůbec a jedu taky jen přes dvb-s a občas i tu půjčovnu, ale vadí mi, že za moje peníze koncesionáře se bude vysílat stanice, kterou kabelovky budou lákat svoje zákazníky do rozšířené nabídky (samozřejmě NEJEN kterou, ale I kterou).
a pořád jsem nepochopil, jak na tom vyděláš - asi jsi chtěl spíše napsat ušetřím a ne vydělám - tak to potom jo, sorry trochu mě to zmátlo, ale teď už se mi asi rozsvítilo, konečně ;-)
 
 
  Oldo ano já na tom jen vydělám ... 

23.03.2005 19:11 • juzek
Oldo ano já na tom jen vydělám ! opakuji asi jsi to přehlédl ! Na kabelovku za tu cenu seru z velké výšky ! Volně na satelitu to je ten výdělek !!! Proč by měla kabelovka platit čt !!!??? Volně na sateklitu MINIMAX,TA3,JOJ,OČKO,MUSICBOX, ČT24, snad se povede TV nautik ikdyž už moc nevěřím ! K tomu se da pořídit karta na ČT1,ČT2,Prima, STV1,STV2,MARKÍZA prdím ti na ten tvůj kabel ! K tomu pujčovné za DVD á 25Kč než se dostanu na tvých 800 Kč měsíčně tak se z těch filmů poser.
 
 
  Je dobře, že ČT chce spustit b ... 

23.03.2005 17:27 • martin
Je dobře, že ČT chce spustit brzo zpravodajský kanál ČT24 a že v Czechlinku bude vysílán volně. Kabelovku nemám, kromě Czechlinku mám i UPC Direct a proto bych se přimlouval, aby se u tohoto kanálu nebránila ČT jeho zařazení i sem. Pak by se signál této stanice dostal i mezi mnoho lidí, kteří kabelovku nebo DVB-T hned mít nebudou. Český zpravodajský kanál mi v dosavadní nabídce chybí a držím palce ČT ale i nám divákům aby splnil naše očekávání.
 
 
  Pro vsechny 

23.03.2005 16:47 • Nick
To by me zajimalo, proc se tady vsichni hadate o tom jestli bude CT24 v zakladni nabidce, nebo ne, kdyz to neni jeste jasne a jednani se teprve vedou? Zapomeli jste komentovat tu hlavni dobrou zpravu, ze konecnene budeme mit cesky zpravodajsky program. CT24 se urcite objevi v zakladnich nabidkach kabelovych operatoru a volne na satelitu, at uz na Eurobirdu, nebo na Astre v UPC Direct. Je to jen otazka casu. Jde prece zatim jen o zkusebni vysilani. Nebo si myslite, ze to bude prvni placena zpravodajska stanice na svete?
 
 
  Oldo,oldo 

23.03.2005 16:05 • medial
Základní nabídka může mít docela libovolný počet programů (tedy ne víc než součet všech možných v pásmu 130-860MHz). Je to JEN otázka filtrů pro tzv.základní/omezenou nabídku a frekvenční rozsah příslušné kabelové sítě . Pro informaci: UPC obvykle do 450/550MHz, Karneval obvykle až do 860MHz, samozřejmě s výjimkami (lokální, "koupené" sítě apod.). Pásmo 50-130(150)MHz - kanály E2,3,4 a S3-S5 se již stále častěji pro TV programy nepoužívá, neb jej využívají pro kabelový internet.Co se týče zařazení ČT24 do té či oné nabídky : kabelovky potřebují PRACHY a nejlépe od svých klientů a za tím účelem udělají cokoliv....
 
 
  upss, chybička se vloudila - v ... 

23.03.2005 11:46 • Olda
upss, chybička se vloudila - ve VHF je k dispozici sedm kanálů, takže by se tam bez větších problémů naskládali ty součastné čtyři celoplošné TV stanice - ale i tak tam myslím i v té základní nabídce nejsou jen čtyři TV stanice, ale většinou šest, nebo se mýlím? Takže když by se opravdu chtělo, tak by to šlo! (můžete ji posílat třeba po I. TV pásmu, když na to v extrému příjde, ale vsadím boty, že u většiny kabelovek se pro základní nabídku nepoužívá pouze VHF, ale i začátek UHF či S-kanály)
 
 
  reakce na reakce 

23.03.2005 11:38 • Olda
anonym - ale já se nebavím o tom zda musí či nemusí ze zákona, byť v případě veřejnoprávních stanic by tomu tak z morálního pohledu mělo být a to u všech a nikoliv pouze u těch terestriálně dostupných. A ČT má páky - ona to šíření v TKR nepotřebuje vůbec, kdežto kabelovka dozajista o takovou stanici ve svých rozvodech stojí!
Boss - ale nepovídej! Kabelovky už dnes občas šibrují se stanicemi jak se jim to hodí a divák tak jednou i dvakrát do roka bez jakéhokoliv přínosu pro něj musí přeladit, takto by tím přeladěním získal další českou stanici, takže by asi ani moc nenadával!
Jinak ve VHF je k dispozici šest kanálů, podle použitých zesilovacích souprav je tak v tomto pásmu možné šířit buď 6 anebo 3 TV stanice. V případě 3 stanic je to stejně málo už teď, takže se to musí i tak řešit S-kanály anebo začátkem UHF a v případě varianty 6 stanic se tam ČT24 vejde, když se bude chtít (1-ČT1, 2-ČT2, 3-NOVA, 4-PRIMA, 5-ČT24, 6-regionálka).
 
 
  Kabelovka - technický problém 

23.03.2005 10:32 • Boss
Reaguji tímto na předchozí vyjádření a rád bych je uvedl na pravou míru. Není pravda, že by kabelovky nechtěly zařadit nový program do omezené nabídky. V tomto případě se jedná pouze o technický problém, který spočívá v nedostatku kanálů v pásmu VHF. Použitelné kanály stanoví ČTÚ a pokud jsou již obsazeny, znamená to přesun některého ze stávajících programů do UHF, případně S kanálů. To si jednak vyžádá finanční náklady a dále rozzlobené zákazníky, kteří musí přeladit TV a video.
 
 
  reakce na nesouhlasím 

23.03.2005 00:04 • anonym
Jenže ČT24 na rozdíl od ČT 1 a ČT 2 nevysíla terestricky takže nemusí byt z hlediska provozovatele kabelu v omezené nabídce. ČT nemůže donutit kabelovku, protože v kabelu bude chtet mět ČT24 aby ho vubec mohl někdo sledovat. Lepší v rozšířené než vůbec. Kabelovky by mohla donutit jedině rada pro R a TV vysílání aby byla v omezené nabídce.
 
 
  Satelitni divak 

22.03.2005 23:18 • Ze zahranici
Konecne.
TA3 mam od zacatku vysilani a musim ric, ze je to dobry!
CT24 bude asi prinosem pro Czechlink.
Nechame se prekvapit.
 
 
  nesouhlasím 

22.03.2005 17:45 • Olda
anonym - co to je za blbost, když ČT nebude chtít za takovýchto podmínek do kabelu s ČT24 jít, tak ji přeci nikdo nutit nemůže a z morálního pohledu by tam měla jít pouze v případě, že bude takovýto vskutku veřejnoprávní program zařazen pouze už rovnou do základní nabídky!!! Kabelovka není ten, kdo by si mohl v této situaci cokoliv diktovat, jelikož ČT na šíření svého signálu v jejích rozvodech není závislá (na rozdíl od Óčka či Galaxie Sport). "Ze zákona" nemá ČT žádnou povinnost vysílat v rozšířené nabídce kabelové společnosti a ani z finančních důvodů to nepotřebuje (těch pár drobných od kabelu by pro ni bylo jako plivnutí do moře)!
juzek - a jak na tom ty či já vyděláme, když bude ČT24 v kabelovce v rozšířené nabídce??? Myslíš snad, že kabelovka bude ČT platit za ČT24 nějaké zajímavé sumy? Tak na to zapoměň!
ČT potažmo koncesionář z takového kroku (ČT24 v rozšířené nabídce kabelové televize) nic mít nebude, bude z toho těžit hlavně kabelovka a to je prostě u stanice, kterou budeme financovat my všichni, NEMORÁLNÍ!!!
 
 
  Oldo já ti na kabelovku kašlu ... 

22.03.2005 14:52 • juzek
Oldo já ti na kabelovku kašlu a jistě je nás více ! Volně na satelitu je pro nás řešení ! Takže ano má to zapotřebí ! Vydělám nma tom já ! A kabelovky v ČR stáhnou TA3 a místo mají i bez zdražování ! Zpravodajská stanice tu opravdu schází !
 
 
  reakce na no nevím: 

22.03.2005 09:39 • anonym
To jest-li bude ČT24 v kabelu v omezené a nebo v rozšířené nabídce záleží především na provozovateli kabelové televize a ne na České televizi. Ze zákona musí byt v omezené nabídce pouze ty "české" programy které jdou zachytit v uvedené lokalite terestricky. To víš že na tom bude chtít kabelovka vydělat a ČT se može postavit na hlavu a nic ji to nebude platné když nebude chtět kabelovka vyhovět
 
 
  no nevím 

22.03.2005 07:30 • Olda
Veřejnoprávní zpravodajská stanice financovaná námi všemi jako jeden z programů "lákající" diváky kabelové televize do rozšířené nabídky? Tak to tedy není moc košer! Má toto ČT skutečně zapotřebí?
 
 
Celkový počet komentářů: 14 / zobrazují se: 1 ... 14

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist