ČT chce spustit zpravodajský kanál v dubnu, zatím jen na zkoušku
Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 22.03.2005

Česká televize (ČT) počítá s tím, že v dubnu zahájí zkušební vysílání svého zpravodajského kanálu ČT24, zatím však jen na zkoušku a takzvaně "do zdi". "Potrvá tak dlouho, dokud nebudeme mít jistotu, že jsme schopni zpravodajský kanál bez vážnějších komplikací spustit," sdělil ČTK šéfredaktor zpravodajství ČT Michal Petrov.

Podle některých médií chystá ČT start vůbec první české zpravodajské stanice na první květnový den, a to zatím v kabelových a satelitních sítích. "Oficiálně nemohu první květen potvrdit," uvedl Petrov. Období, ve kterém bude možné vysílání spustit, odhaduje na několik měsíců. Zpočátku televize nabídne vysílání přes den a večer, začátek celodenního vysílání je podle šéfredaktora reálný na podzim.

ČT v budoucnu počítá s dvojnásobným počtem programů, než má v současnosti - vedle ČT1, ČT2 a zpravodajské stanice ještě s dokumentárně-vzdělávacím kanálem ČT4. Oba hodlá umístit v budovaných digitálních sítích, které však zatím vysílají pouze zkušebně. ČT24 proto chce nejprve umístit do kabelových sítí.

"S příjmem prostřednictvím kabelových sítí UPC a Karneval Media počítáme, byť se ČT24 neocitne v základní programové nabídce," uvedl Petrov. Zatím to však nelze potvrdit definitivně, protože se jednání teprve vedou. Volný příjem zpravodajského kanálu bude podle něj možný díky družici Eurobird, jejímž prostřednictvím se již šíří signál dvou nynějších kanálů veřejnoprávní televize.

Vysílací struktura ČT24 bude prý podobná jako u ostatních zpravodajských televizí. Podle Petrova posílí ekonomické, kulturní, regionální zpravodajství. Stanice bude mít také zcela novou grafickou podobu, která by se měla promítnout i do pořadů, které bude ČT24 sdílet s prvním programem ČT. "ČT24 jsme schopni rozjet ze stávajících prostředků," uvedl šéfredaktor v souvislosti s případným zvýšením poplatků, o nichž nyní jedná sněmovna. Nový program si podle Petrova zřejmě vyžádá několik nových míst v redakci, televize podle něj nicméně počítá s "efektivnějším využitím stávající personální základny zpravodajství ČT".

ČT24 není zřejmě jediným zpravodajským programem, s nímž se čeští diváci budou moci v budoucnu setkat. Do klání o televizní digitální licence se přihlásil například provozovatel slovenské zpravodajské stanice TA 3 se stanicí Z1, televize Nova s programem Nova News či společnost RTA se svým projektem zaměřeným na regiony. V listopadu pak již začala v kabelových sítích vysílat takzvaná "parlamentní televize" 24.cz.


Zdroj: ČTK, Dušan Kütner, mal, khj, Česká média, (jm), 21.3.2005

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1339/ct-chce-spustit-zpravodajsky-kanal-v-dubnu-zatim-jen-na-zkousku/