Veřejná zakázka na službu pronájmu satelitní kapacity pro Českou televizi
Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 23.03.2005
Už nejméně dva roky se veřejně ví a píše o tom, že letos, respektive v lednu příští rok skončí prodloužená pětiletá smlouva na satelitní distribuci signálu obou programů naší veřejnoprávní televize z Czechlinku. Od 23.1.1997 - nemýlím-li se v datumu spuštění, prošlo toto vysílání určitým vývojem a je nutné si uvědomit, že dnes už se nejedná o hlavní, ale pouze doplňkový a záložní způsob dopravy signálu na terestrické vysílače. A přestože by si to mnozí čtenáři satelitního webu přáli – nejsou individuální diváci, přijímající signál na své paraboly tou hlavní skupinou zájmu, pro který se z orbitální dráhy vysílá.

Přesto se - zřejmě přičiněním některých ne zrovna moc informovaných novinářů, publicistů, ale i prodejců, najednou zvedá vlna zájmu o budoucnost Czechlinku, kdy je tu vedle seriózních informací stále více fám, polopravd, dohadů či neuskutečnitelných přání a představ, co bude příští rok. Dostávám dotazy, zda má vůbec cenu si nyní kupovat přístupovou kartu, když prý půjde jen do Vánoc (jak radil kterýsi „znalý“ prodavač), prodejci se zase bojí dovozu receiverů s dekodéry podmíněného přístupu CryptoWorks – co když se začne používat jiný kódovací systém...

Protože Česká televize je veřejnoprávní institucí, byla vypsána veřejná zakázka na nového dodavatele "Služby pronájmu satelitní kapacity pro Českou televizi" a výběrové řízení se může zúčastnit jakákoliv firma, která si myslí, že vyhoví podmínkám (a složí jistotu bankovní zárukou). Pravidla základního zadání zakázky jsou dostupná komukoliv k prostudování na internetu (zde), a není tedy důvod k dohadům či fámám, anebo dokonce k zasahování do řízení ze strany satelitních fanoušků, přející si tu či onu orbitální pozici.

Protože signál se musí na družici také z areálu z Kavčích hor nějak dopravit, připojila ČT ještě další veřejnou zakázku na "Služby up-linku pro Českou televizi" (její plné znění najdete zde).

V současné době distribuuje signál ČT1 a ČT2 (a testu ČT 16:9) ze satelitu společnost Czechlink, která má na družici Eurobird 1 (na orbitu je od 8.3.2001, pozice 28,5 st. východně) pronajatou dolní polovinu transponderu F3S (frq. 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4) o šířce 36 MHz. Technologické zařízení bylo dodané firmou Philips a ta použila systém podmíněného přístupu (kódování signálu) CryptoWorks. Přestože v digitálním paketu na tomto transponderu, který označujeme Czechlink, vysílají i další televizní a rozhlasové stanice (TV Prima, Galaxie sport, programy veřejnoprávního Českého rozhlasu a rádio Proglas), je Česká televize hlavním uživatelem této služby, a vysílací i technologické zařízení včetně vysílací paraboly je umístěné v areálu ČT na Kavčích horách. Proto je i ČT zadavatelem nové veřejné zakázky a hlavním garantem využití této satelitní služby na dalších pět let.

Přitom by, podle slov některých pracovníků televize, nemusela být až tak aktivní. Primární distribuce signálu na terestrické vysílače je již kompletně zabezpečena datovou optickou sítí ATM Českého Telecomu, pro splnění veřejnoprávních úkolů vysílání za branné pohotovosti či při napadení státu stačí pouze jeden program, nikoliv dva či více kanálů. A všechny zastupitelské mise v zahraničí, které mají výjimku k vývozu přístupové karty mimo území ČR, stejně vyzařovací lalok Eurobirdu 1 nepokryje. Také individuálních abonentů, ať už diváků doma či firemních koncesionářů není zdaleka tolik, aby se satelitní vysílání komerčně zaplatilo. Nezapomeňme také, že rychlý nástup moderních komunikačních technologií může během krátké doby několika málo let umožnit přenos obrazu (a tedy i signálu televize) jinými, pro uživatele pak v konečném hledisku i jednoduššími a dostupnějšími prostředky (mobilní sítě třetí generace, rychlý internet a širokopásmové datové sítě, DVB-T, DVB-C), jak ze satelitu.

Přesto počítá vedení České televize i nadále se satelitní distribucí, a v právě probíhající veřejné zakázce (která se uzavírá již 13.4.2005) stanovuje požadavek na pronájem služby ve stejném rozsahu jako používá dosud (šířku transponderu 36 MHz), a to na pět let od 31.1.2006 do 31.1.2011 s možnou opcí na další tři roky. Hlavním kritériem je ekonomická výhodnost nabídky. Ta se projevuje i v procentech váhy jednotlivých dílčích kritérií: 40% na výši nabídkové ceny, 35% na pozici satelitu a pouze 25% na atraktivnost satelitu. Je tedy vidět, že individuální diváci, ve velké míře upřednostňující příjem z „hlavní“ pozice Astry na 19,2 stupních východně nejsou preferovanou skupinou příjem. Na pronájem satelitní kapacity hodlá Česká televize uvolnit částku až 181,6 miliónů Kč (bez daně).

Pravidla jsou tedy přesně daná, termíny stanoveny, a nezbývá, než počkat tři týdny na to, kolik se přihlásí zájemců, splňujících kromě finančních a technických možností i požadavek minimálně jedné zakázky obdobného charakteru v posledních 3 letech.

Osobně mám za ty roky Kavčí hory dobře „prošlápnuté“. Od půdy – respektive nástavby pod střechou ve výškové budově, ukrývající za laminátovou stěnou vysílací i přijímací antény a paraboly nejrůznějších systémů a služeb, až po technologické zázemí v suterénu. Znám samozřejmě i vysílací „domeček“ Czechlinku s parabolou, namířenou na pozici 28,5 stupňů východně, který je po dvou velkých parabolách, namířených na feedy EBU na Eutelsatu asi nejčastěji fotografovanou anténou v areálu České televize. A jsem i jedním z prvních uživatelů Czechlinku, od roku 1998 (kartička je stále funkční a denně v provozu!).

Mám už tedy svůj názor na další vývoj v satelitní distribuci a proto si nemyslím, že dojde ke změně kódovacího systému. Také stávající pozice na orbitu i družice Eurobird 1 je pro distribuci signálu ČT vhodná a poskytovaný servis německého Telekomu bezproblémový, za tu řadu let si pamatuji jen několik výpadků kvůli povětrnostním vlivům v Praze. Proto bych osobně v tomto případě tolik „netlačil“ na změnu, na rozdíl od některých čtenářů.

Jiná otázka je však stávající technologie Philipsu. Namátkou vzpomenu dřívější problémy s výpadky barvy při záznamu na videorekordéry Sony, anebo s problémy s teletextem na některých televizorech. A stále se opakující evergreen přechodu do a z kódování, které ne každý (i certifikovaný!) modul či čtečka dekodéru CryptoWorks zvládne bez zamrznutí. Pamětníci si pak možná ještě vzpomenou na velký průšvih před několika lety, kdy půl dne se vysílal na VKV vysílačích v ČR zvuk ČT2 namísto veřejnoprávního rozhlasu. Softwarovou chybu museli přiletět odstranit specialisti z Eidhovenu, pro které se vypravovalo zvláštní letadlo. Ne, že by to naši technici na Kavčích horách nezvládli, to jistě ne, ale dodavatel jim prostě zablokoval přístup do určité oblasti, takže byli odkázáni na pomoc zvenčí. Zde by tedy mohla případně nová firma zapracovat na lepším servisu a technice. Vzhledem k množství nasazených dekodérů CryptoWorks na všech vysílačích a vykrývačích by však změna kódovacího systému nebyla asi moc ekonomická, a tak, jak už jsem uvedl, nepředpokládám tedy, že dojde ke změně.

Otázku registrace individuálních i firemních abonentských přístupových karet ve své režii už v současné době Česká televize řeší, uvidíme, zda nakonec dojde či nedojde i na změnu výhradního dodavatele přístupových karet.

Veřejná zakázka na službu pronájmu satelitní kapacity pro Českou televizi je významným mezníkem v distribuci jejího signálu, proto doufám, že budou zájemci odpovědně vybíráni a věřím, že jejich nabídky – a realizace na začátku příštího roku - povede k zlepšení (či aspoň přinejmenším k zachování stávající kvality) příjmu signálu naší veřejnoprávní televize.


Foto autor článku: Pohled do zákulisí Czechlinku v areálu ČT na Kavčích horách

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1340/verejna-zakazka-na-sluzbu-pronajmu-satelitni-kapacity-pro-ceskou-televizi/