Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 01:18:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Veřejná zakázka na službu pronájmu satelitní kapacity pro Českou televizi

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 23.03.2005


Už nejméně dva roky se veřejně ví a píše o tom, že letos, respektive v lednu příští rok skončí prodloužená pětiletá smlouva na satelitní distribuci signálu obou programů naší veřejnoprávní televize z Czechlinku. Od 23.1.1997 - nemýlím-li se v datumu spuštění, prošlo toto vysílání určitým vývojem a je nutné si uvědomit, že dnes už se nejedná o hlavní, ale pouze doplňkový a záložní způsob dopravy signálu na terestrické vysílače. A přestože by si to mnozí čtenáři satelitního webu přáli – nejsou individuální diváci, přijímající signál na své paraboly tou hlavní skupinou zájmu, pro který se z orbitální dráhy vysílá.

Přesto se - zřejmě přičiněním některých ne zrovna moc informovaných novinářů, publicistů, ale i prodejců, najednou zvedá vlna zájmu o budoucnost Czechlinku, kdy je tu vedle seriózních informací stále více fám, polopravd, dohadů či neuskutečnitelných přání a představ, co bude příští rok. Dostávám dotazy, zda má vůbec cenu si nyní kupovat přístupovou kartu, když prý půjde jen do Vánoc (jak radil kterýsi „znalý“ prodavač), prodejci se zase bojí dovozu receiverů s dekodéry podmíněného přístupu CryptoWorks – co když se začne používat jiný kódovací systém...

Protože Česká televize je veřejnoprávní institucí, byla vypsána veřejná zakázka na nového dodavatele "Služby pronájmu satelitní kapacity pro Českou televizi" a výběrové řízení se může zúčastnit jakákoliv firma, která si myslí, že vyhoví podmínkám (a složí jistotu bankovní zárukou). Pravidla základního zadání zakázky jsou dostupná komukoliv k prostudování na internetu (zde), a není tedy důvod k dohadům či fámám, anebo dokonce k zasahování do řízení ze strany satelitních fanoušků, přející si tu či onu orbitální pozici.

Protože signál se musí na družici také z areálu z Kavčích hor nějak dopravit, připojila ČT ještě další veřejnou zakázku na "Služby up-linku pro Českou televizi" (její plné znění najdete zde).

V současné době distribuuje signál ČT1 a ČT2 (a testu ČT 16:9) ze satelitu společnost Czechlink, která má na družici Eurobird 1 (na orbitu je od 8.3.2001, pozice 28,5 st. východně) pronajatou dolní polovinu transponderu F3S (frq. 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4) o šířce 36 MHz. Technologické zařízení bylo dodané firmou Philips a ta použila systém podmíněného přístupu (kódování signálu) CryptoWorks. Přestože v digitálním paketu na tomto transponderu, který označujeme Czechlink, vysílají i další televizní a rozhlasové stanice (TV Prima, Galaxie sport, programy veřejnoprávního Českého rozhlasu a rádio Proglas), je Česká televize hlavním uživatelem této služby, a vysílací i technologické zařízení včetně vysílací paraboly je umístěné v areálu ČT na Kavčích horách. Proto je i ČT zadavatelem nové veřejné zakázky a hlavním garantem využití této satelitní služby na dalších pět let.

Přitom by, podle slov některých pracovníků televize, nemusela být až tak aktivní. Primární distribuce signálu na terestrické vysílače je již kompletně zabezpečena datovou optickou sítí ATM Českého Telecomu, pro splnění veřejnoprávních úkolů vysílání za branné pohotovosti či při napadení státu stačí pouze jeden program, nikoliv dva či více kanálů. A všechny zastupitelské mise v zahraničí, které mají výjimku k vývozu přístupové karty mimo území ČR, stejně vyzařovací lalok Eurobirdu 1 nepokryje. Také individuálních abonentů, ať už diváků doma či firemních koncesionářů není zdaleka tolik, aby se satelitní vysílání komerčně zaplatilo. Nezapomeňme také, že rychlý nástup moderních komunikačních technologií může během krátké doby několika málo let umožnit přenos obrazu (a tedy i signálu televize) jinými, pro uživatele pak v konečném hledisku i jednoduššími a dostupnějšími prostředky (mobilní sítě třetí generace, rychlý internet a širokopásmové datové sítě, DVB-T, DVB-C), jak ze satelitu.

Přesto počítá vedení České televize i nadále se satelitní distribucí, a v právě probíhající veřejné zakázce (která se uzavírá již 13.4.2005) stanovuje požadavek na pronájem služby ve stejném rozsahu jako používá dosud (šířku transponderu 36 MHz), a to na pět let od 31.1.2006 do 31.1.2011 s možnou opcí na další tři roky. Hlavním kritériem je ekonomická výhodnost nabídky. Ta se projevuje i v procentech váhy jednotlivých dílčích kritérií: 40% na výši nabídkové ceny, 35% na pozici satelitu a pouze 25% na atraktivnost satelitu. Je tedy vidět, že individuální diváci, ve velké míře upřednostňující příjem z „hlavní“ pozice Astry na 19,2 stupních východně nejsou preferovanou skupinou příjem. Na pronájem satelitní kapacity hodlá Česká televize uvolnit částku až 181,6 miliónů Kč (bez daně).

Pravidla jsou tedy přesně daná, termíny stanoveny, a nezbývá, než počkat tři týdny na to, kolik se přihlásí zájemců, splňujících kromě finančních a technických možností i požadavek minimálně jedné zakázky obdobného charakteru v posledních 3 letech.

Osobně mám za ty roky Kavčí hory dobře „prošlápnuté“. Od půdy – respektive nástavby pod střechou ve výškové budově, ukrývající za laminátovou stěnou vysílací i přijímací antény a paraboly nejrůznějších systémů a služeb, až po technologické zázemí v suterénu. Znám samozřejmě i vysílací „domeček“ Czechlinku s parabolou, namířenou na pozici 28,5 stupňů východně, který je po dvou velkých parabolách, namířených na feedy EBU na Eutelsatu asi nejčastěji fotografovanou anténou v areálu České televize. A jsem i jedním z prvních uživatelů Czechlinku, od roku 1998 (kartička je stále funkční a denně v provozu!).

Mám už tedy svůj názor na další vývoj v satelitní distribuci a proto si nemyslím, že dojde ke změně kódovacího systému. Také stávající pozice na orbitu i družice Eurobird 1 je pro distribuci signálu ČT vhodná a poskytovaný servis německého Telekomu bezproblémový, za tu řadu let si pamatuji jen několik výpadků kvůli povětrnostním vlivům v Praze. Proto bych osobně v tomto případě tolik „netlačil“ na změnu, na rozdíl od některých čtenářů.

Jiná otázka je však stávající technologie Philipsu. Namátkou vzpomenu dřívější problémy s výpadky barvy při záznamu na videorekordéry Sony, anebo s problémy s teletextem na některých televizorech. A stále se opakující evergreen přechodu do a z kódování, které ne každý (i certifikovaný!) modul či čtečka dekodéru CryptoWorks zvládne bez zamrznutí. Pamětníci si pak možná ještě vzpomenou na velký průšvih před několika lety, kdy půl dne se vysílal na VKV vysílačích v ČR zvuk ČT2 namísto veřejnoprávního rozhlasu. Softwarovou chybu museli přiletět odstranit specialisti z Eidhovenu, pro které se vypravovalo zvláštní letadlo. Ne, že by to naši technici na Kavčích horách nezvládli, to jistě ne, ale dodavatel jim prostě zablokoval přístup do určité oblasti, takže byli odkázáni na pomoc zvenčí. Zde by tedy mohla případně nová firma zapracovat na lepším servisu a technice. Vzhledem k množství nasazených dekodérů CryptoWorks na všech vysílačích a vykrývačích by však změna kódovacího systému nebyla asi moc ekonomická, a tak, jak už jsem uvedl, nepředpokládám tedy, že dojde ke změně.

Otázku registrace individuálních i firemních abonentských přístupových karet ve své režii už v současné době Česká televize řeší, uvidíme, zda nakonec dojde či nedojde i na změnu výhradního dodavatele přístupových karet.

Veřejná zakázka na službu pronájmu satelitní kapacity pro Českou televizi je významným mezníkem v distribuci jejího signálu, proto doufám, že budou zájemci odpovědně vybíráni a věřím, že jejich nabídky – a realizace na začátku příštího roku - povede k zlepšení (či aspoň přinejmenším k zachování stávající kvality) příjmu signálu naší veřejnoprávní televize.


Foto autor článku: Pohled do zákulisí Czechlinku v areálu ČT na Kavčích horách


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 15   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.03.2005 • ČT chce spustit zpravodajský kanál v dubnu, zatím jen na zkoušku [ 14 ]
19.03.2005 • Nautik TV dnes zahájila testovací vysílání [ 3 ]
18.03.2005 • Dvě perličky ze 6. zasedání RRTV - licence pro TV1EU a Film+ [ 3 ]
18.03.2005 • RRTV souhlasí s převodem většinového podílu v Óčku na MAFRA
17.03.2005 • Galaxie sport má nové logo [ 6 ]
17.03.2005 • Duben na HBO

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  transpondér za 36 mil.Kč? 

06.04.2005 15:52 • finančák
Odkud ČT vyhrabala cenu za 36MHz široký satelitní transpondér na 36 mil.Kč za rok, tj. 180mil.Kč za pět let trvání smlouvy? Není to hrubě podhodnocené kvůli něčemu jinému? Kdo se vyzná v zákoně o zadávání veřejných zakázek a v cenách transpondérů, nechť se ozve, něco tu nehraje!
 
 
  to Buddy 

31.03.2005 14:59 • zaměstnanecČT
Sám bych to lépe nenapsal, Buddy, ale co máme s tím b... tady v ČT dělat, zase stávkovat?
 
 
  Naozaj zauzjímavé... 

31.03.2005 02:28 • Buddy
Skutočne je tu na zamyslenie veľa "náhodných" vecí, ktoré na celú akciu vrhajú zvláštne svetlo.
V prvom rade, skutočne netuším načo potrebuje ČT externú fimu na zabezpečovanie 1. uplinku - keďže je už nainštalovaný funkčný uplink v priestoroch ČT a pravdepodobne celé kódovacie zariadenie (myslím kódovanie do MPEG aj kódovanie do CW) je vo vlastníctve ČT - a 2. na "prenájom satelitnej kapacity pre ČT" - keď je jasné že prenajať kapacitu na satelite môže najlepšie prevádzkovateľ daného satelitu. Takže celé sa mi to zdá postavené na hlavu: ČT nájde firmu ktorá za ČT podpíše so spoločnosťou Eutelsat alebo SES Astra (príp. s Telenorom - asi nikto nepredpokladá ža by sa vysielalo z nejakeho Arabsatu a pod.) zmluvu o prenájme potrebnej kapacity na nejakom transpondéri a potom prijde do ČT, povie riaditeľovi "uzavreli sme pre vás zmluvu na prenájom takého a takého transpondéru na družici X prevádzkovanej spoločnosťou Y" - a vyúčtuje si za to cenu ktorú zaplatil prevádzkovateľovi družice plus tučný "manipulačný" príplatok plus réžiu.
A potom príjde firma, ktorá cez pravdepodobne zariadenie ČT "prenesie" signál z budovy Kavčích hôr do uplinkového centra (mimochodom samozrejme tiež zariadením ČT, lebo ktorá televízia by si nechala "babrať" do svojho vysielacieho zariadenia nejakou externou súkromnou fimou a neznámou technológiou kvôli odoberaniu signálu pre satelit, že?), ktoré je pár metrov od budovy Kavčích hôr !zasa v areáli ČT! kde ho vyšle na daný satelit. Čiže inými slovami niekto zoberie signál z ČT, cez zariadnie ČT ho dopraví na družicu a vyučtuje si zato u ˇˇCT zasa kopec peňazí. Kocúrkovo!!!
A ešte si treba uvedomiť jednu vec: ČT síce skutočne úplne nezmyselne deklaruje šírku transpondéra 36 MHz, čiže tým skutočne diskvalifikuje dopredu Astru(y) ktorá má iba 26 MHz transpondéry. Ale súčasne paradoxne dáva 35% na poziciu satelitu 25% na atraktivnost satelitu. A "iba" 40% na cenu. Pozrime sa na túto skutočnosť reálne: Asi najlepšia pozícia satelitu je 19,2 lebo tam je nasmerovanábprevážna väčšina pevných parabol v Európe . A asi najatraktívnejší satelit je zasa Astra, lebo 1. je tam otočených najviac fixných parabol v Európe a 2. sú tam najzaujímavejšie programy. Načo mi je 800 programov z Hotbirdu keď polovica z nekódovaných programov je arabských a rôznych iných moslimslých (pričom prevaha ostatných nekódovaných je v taliančine a francúžštine, čo rozhodne nie sú majoritné jazyky v Európe ani na svete), keď na Astre je drvivá väčšina voľných (aj kódovaných) staníc v majoritných rečiach nemčina a angličtina? A keď si tieto 2 položky zrátame, vyjde 60 percent, čo nutne prebije akýchkoľvek 40 percent za cenu.
A chce mi snáď niekto povedať že 28E je dobrá pozícia keď je to úplne mimo a na opačnú stranu pozícií "od 19,2 západne" (Astra, Hotbird, Thor, Sirius...) kde sa dá chytiť v súčasnosti minimálne 1500 digitálnych programov (od Astry na východ sú hlavne arabské satelity a zmienený Eurobird s prevahou teleshopingových kanálov,a potom ešte tiež nie veľmi zaujímavá Astra 3A s pár programami na 9%% kódovanými). A chce mi snáď niekto povedať že pozícia Astra2/Eurobird je "atraktívna" , keď sú na ňom z DRVIVEJ väčšiny teleshopingové kanály? Načo mi je 504 naladených kanálov z 28E keď reálne sa tam dajú pozerať možno 3 programy, zbytok sú nezaujímavé kódované programy a teleshoping?
Čiže vlastne uchádzač nemôže splniť súčasne všetky kritériá na túto zákazku: buď zvolí "atraktívnu" a dobre umiestnenú Astru 19,2E a nesplní 36 MHz transpondéry alebo splní 36 MHz a musí hľadať neatraktívne a nedobre umiestnené satelity napr. Eurobird.
P.S. jedna zaujímavá skutočnosť: ktop definuje čo je "pozícia satelitu" a čo je "atraktívnosť satelitu"?!? Na základe čoho, s akými pevne stanoviteľnými, merateľnými a jednoznačnými kritériami, ktoré by boli v prípade potreby aj súdne definovateľné a vymáhateľné? No neviem... Akokeby bolo kritérium výberu automobilu "krása auta" - to je podobne definovateľné ako "poloha satelitu". Tiež si pod tým každý predstaví čo chce, nakoniec ale vyhrá aj tak lepší a drahší právnik...
Inak, ešte jedna celkom dobrá možnosť by tu bola: Hotbird - to je atraktívna a dobre umiestnená družica a má 36 MHz transpondéry. Otázka či autori celej akcie chceli aby niekto zvolil Hotbird. Nie síce ideálne riešenie (Astra) ale určite lepšie ako súčasné - bližšie a aspoň s podstatne menším podielom teleshopingových a iných nezaujímavých kanálov...
 
 
  @ anonym 

29.03.2005 16:31 • televisa
keby si si celý text vyhlásenia prečítal o čosi pozornejšie, zistil by si, že na konci sú dva podstatné riadky - zverejnenie v Úradnom vestníku EÚ a dátum odoslania do TED. Je daný limit (finančný), od ktorého existuje povinnosť zadávateľa verejnej zákazky zverejňovať oznámenie aj v Úradnom vestníku EÚ pre všetky členské krajiny - je to špeciálna sekcia tzv. S (nie som si však istý, či má aj tzv. hard copy edíciu - vzhľadom na množstvo dát). Úradný vestník je prístupný na internete vo všetkých 20 oficiálnych jazykoch únie. TED - tenders electronic daily - je databáza výberových konaní, kde je veľmi jednoduché nájsť kde, kto, kedy a aké výberové konanie vypísal. Osobne predpokladám, že existujú firmy, ktoré iným firmám robia monitoring zverejnených výberiek a informujú ich. Takže to, že to nikto nevie sa mi zdá ako nadštandardne odvážne tvrdenie.
 
 
  to není všechno 

28.03.2005 08:24 • JUDr
Jest také záhadou,odkud autor článku má tolik fundovaných informací, kdo je členem nálsedné hodnotící komise a jestli zadávací podklady a v nich uvedené údaje a požadavky jsou opravdu v souladu se zákonem. Ale to jsou úkoly pro odborníky a právníky (zejména konkurenčních zájemců), aby se s takto důmyslně rozdělenou veřejnou zakázkou vypořádali.
 
 
  prostě chytře vymyšlené "výběrové" řízení 

23.03.2005 22:14 • anonym
a těch 36MHz je taky taková zajímavá zbytečnost, která ale spolehlivě vyřadí potencionální zájemce ze stáje SES Astra (kdyby se o tom nějakou náhodou přeci jen dozvěděli)

 
 
  hezky clanek.........ale Pavel ... 

23.03.2005 22:10 • FiberLord
hezky clanek.........ale Pavel je opet mimo :)
 
 
  Jako satelitnímu fanouškovi mi ... 

23.03.2005 17:36 • martin
Jako satelitnímu fanouškovi mi vyhovuje pro příjem Czechlinku pozice Eurobird, ale nebránil bych se ani Astře 19,2. V co ale pevně věřím, že důsledkem veřejné soutěže vyhlášenou ČT nebude změna kódovacího systému a že bude zachován stávající Cryptoworks. Rád bych Czechlink přijímal i po zavedení DVB-T v příštím roce a zařízení, které jsem si nakoupil pro příjem českých kódovaných programů formou DVB-S bych nerad vyhazoval do koše a nahrazoval ho po docela krátké době používání něčím jiným. Přestože satelitní fanoušci v ČR asi nebudou pro ČT tou hlavní skupinou pevně věřím, že bude na ně brán také ohled.
 
 
  Jak by mohlo dopadnout lépe, k ... 

23.03.2005 17:22 • anonym
Jak by mohlo dopadnout lépe, když o něm nikdo neví? Maximálně lidé v ČR a zde je opět ta chytře omezující podmínka tří let!!!
-
Navíc celé výběrové řízení mi příjde opět jako hledání nového prostředníka (a to jen naoko z nutnosti zákona)! Proč? Nebylo by lepší si to zajišťovat osobně jako je tomu např. u ORF???
-
A pokud nejde o hledání prostředníka, tak by mne zajímalo, zda-li tedy o tomto výběrovém řízení byli informováni provozovatelé u nás běžně dostupných satelitních družic. Ti totiž v článku zmíněný link těžko sledují...
-
A ještě k vyhlášenému řízení ohledně uplinku - čí vlastně je nyní ten stávající uplink na kavkách???
 
 
  Více informací 

23.03.2005 15:36 • Václav Hrubec
Naprosto souhlasím s diskutujícím Pavlem, pokud bychom chtěli vyjmenovat všechny "výhodné" dodávky a smlouvy, které stály ČT a tedy i nás jako koncesionářů velmi hodně peněz, bylo by to na další a další články. A ne zrovna veselé čtení. To propůjčování vlastní techniky externím firmám a dodavatelům, kdy ČT musela nakonec za "služby", provozované na jejím zařízení ještě jednou zaplatit je do nebe volající. Ale takhle se "hospodařilo" i s jinou technikou...
.
Už samotný slepenec Czechlinku, tedy myslím firem v něm, a na to navázaných pravomocí a odpovědností by mohl každého hned trknout, že to není ku prospěchu České televize.
.
Ale uveřejněný článek neměl za úkol vracet se k nepořádku, ale informovat, že proběhne výběrové řízení. Které by mohlo ovlivnit - změnit - satelitní distribuci na delší dobu. Proto doufám, že tentokráte výběrové řízení dopadne lépe, a že se ČT dostatečně poučila z předchozích chyb.
 
 
  opravdu 

23.03.2005 15:31 • anonym
si nekdo mysli,ze signal dvb-t v pokryti a kvalite nahradi sat ? V Nemecku a Rakousku si to nemysli,zku-
ste si poridit dvb-t prijimac v horskych oblastech techto statu ,tady to neni az tak odlisne.
 
 
  Více informací 

23.03.2005 15:03 • Pavel
Děkuji p.Hrubcovi za článek,ale pokud je tak,jak o sobě píše, znalý, měl by dodat ještě pár, docela podstatných informací :
1. Digitální satelitní vysílání je technologický řetězec zahrnující kompresní zařízení, kódovací systém, řídící systém, modulační část, koncový vysílací stupeň a parabolu. Co z toho je ve vlastnictví ČT a co ne? Dle původních smluv z r.1997 totiž ČT měla postupně zaplatit prakticky všechno. Jaký je dnešní stav?
2. Uvědomuje si někdo,že tím, kdo na DVB-S CL získal vůbec nebyla ČT (zdůvodnění,že sat.distribuce nahrazuje nevyhovující RRL trasy Českých radiokomunikací bylo jasně lživé),ale zejména TV Prima (Premiéra), Galaxie sport a hlavně majitelé CL (skupiny okolo CDG,UPC,T+T)? V r.1997 totiž těmto skupinám docházely finance a tak hledaly zdroj, který "propachtovaly" ....
3. K čemu vlastně potřebuje ČT CL? Aby mu pronajímala část svého pozemku a technologických prostor uvnitř budov Kavčích hor a ještě mu za to zaplatila?
4. Kdo "dohodil" ČT kódovací systém Cryptoworks z díly Philipsu? Byl to Czech Link, na jehož činnost "není jediného křivého slova". Že dodnes tento systém neplní 100% elementární funkce jako je zapnutí a vypnutí, nevadí...O distribuci karet raději pomlčím - kvalita jejich distribuce, několika měsíční výpadky v dodávkách, trapné výmluvy T+T a nepřijatelně vysoká cena - i to je výsledek spolupráce CL s ČT.
Nicméně i já se přikláním k variantě pokračování DVB-S distribuce přes Eurobird, ale bez CL, s lepším MPEG kodérem (variabilní bitrate,atd.) a bez prostředníků předražujících dekódovací karty.
 
 
  Pro koho je ta "veřejná" zak ... 

23.03.2005 12:55 • anonym
Pro koho je ta "veřejná" zakázka určena?
-
Byli o ní informováni i provozovatelé u nás běžně dostupných satelitních družic (což by obsahovalo jen několik informativních mailů v angličtině s odkazem na dané stránky - otázka pár minut) anebo se to jen tak z povinnosti hodilo na net s tím, že se kromě CL stejně nikdo nepřihlásí?!
(zahraniční provozovatelé se o tom ani nedovědí a tuzemští nesplňují vyjma CL tu tříletou podmínku)
-
-
Jinak souhlasím s tím, že je velmi pravděpodobné, že stávající "kompozice" zůstane zachována a v případě ČT1 s ČT2 nejsem v zásadě proti, u plánované FTA zpravodajské stanice ČT24 bych raději uvítal pozici 19°E a to nikoliv jako satelitní fanoušek (jako takový mám samozřejmě bezproblémový příjem z jakékoliv u nás běžně dostupné satelitní pozice), ale právě z pohledu všeobecně prospěšného (u nás nejrozšířenější přijímaná pozice a již zde dvě FTA české stanice vysílají).
-
Technické zajištění a provoz celého CL už sleduji také několik let a v tomto bodě nemohu říci ani jedno malinkaté křivé slovo.
Cena přístupových karet a absence dnes již standardního EPG (od ČT zdůvodňovaná problémy c CRW) je věce zase jiná, tady už je toho k řešení poměrně dost...
-
Jinak já osobně budu velmi rád, pokud se stávající pozice i systém nezmění, byť bych uvítal konečné vyřešení s přechody (zde se nabízí možnost trvalého zakódování po startu ČT24) a zprovoznění EPG. ČT24 bych pak klidně "trhnul" od ostatních a dal ji na 19°E, ale k dokonalému štěstí mi stačí už jen to, že vůbec bude vysílat...
-
-
Co se týká ostatních technologií - ČT sice už DVB-S nepotřebuje, nicméně mezitím se tato forma šíření TV signálu stala nejen u nás naprosto normálním standardním vysílacím prostředkem, který snad mají všechny vyspělé televize (i veřejnoprávní) a tak bych byl velice nemile překvapen, kdyby se od tohoto způsobu šíření TV signálu u ČT upustilo.
-
Ohledně té televize BĚŽNĚ sledované přes internet (a jemu podobné sítě) si opravdu nějaký čásek počkáme a nebude to v řádech let, ale minimálně desetiletí (a dost možná i několika).
Největší "konkurent" by pak pro DVB-S zůstalo DVB-T (DVB-C vzhledem k pokrytí těžko kdy bude jedinou technologií šíření TV signálu). Ale vzhledem k pokrytí tímto signálem v následujících pěti letech to není zatím zrovna aktuální téma...
Satelit ale i tak zatím zůstane na dlouhou dobu nejkvalitnějším způsobem šíření TV signálu (nejmenší problémy s externím rušením, teoreticky okamžité 100% pokrytí, bezproblémově volná frekvenční kapacita s možností velmi slušného datového toku a i početně velkým množstvím možných stanic).
 
 
  Utopie? rozhodně ne! 

23.03.2005 11:23 • Honza
Myslím si, že nick Duchman poněkud vytrhnul jednu možnou technologii z celkového kontextu: ....rychlý nástup moderních komunikačních technologií může během krátké doby několika málo let umožnit přenos obrazu (a tedy i signálu televize) jinými, pro uživatele pak v konečném hledisku i jednoduššími a dostupnějšími prostředky (mobilní sítě třetí generace, rychlý internet a širokopásmové datové sítě, DVB-T, DVB-C), jak ze satelitu....
Nikdo dnes neví, co bude za tři, či pět let v technologiích, zejména spuštění sítí G3 asi zamíchá stojatými vodami našeho internetu a multimédii. Před osmi lety taky nikdo netušil, že bude mít mobil pomalu každé dítě na pískovišti. A jak bude postupovat DVB-T, přestanou lidé instalovat nákladné satelitní komplety (s natáčením, a s přístupovou kartičkou), a sáhnou po levné a jednoduché variantě set-top boxu DVB-T, který připojí na současnou anténu Yagi či síto. A televize v mobilu či na internetu je ve světě už docela běžná věc, takže určitě i k nám na Šumavu či Vysočinu taky jednou dorazí :-)

 
 
  jine kanaly pro vysilani? utopie! 

23.03.2005 11:12 • duchman_zlin
naprosto nesouhlasim s tvrzenim,ze sledovani tv pres internet je dostupnejsi nez satelit. V soucane dobe (a troufam si tvrdit i v horizontu dalsich nekolika let) je to holy nesmysl. Za prve proto,ze 99 procent uzivatelu si porizuji czechlink proto ze maji spatny prijem, a ten je v drive vetsine v oblastech kde internet jede maximalne pres dialup nebo mobil (coz je rychlost radove desitky kilobitu za sekundu).
Takze tuto moznost maji pouze divaci kteri maji internet ve vestich mestech. Tam je ale samozrejme pozemni signal CT velmi silny,ale muze byt znehodnocen duchy. Ale i takovy divak ve vetsim meste ma vetsinou smulu a jeste nejakou dobu mit bude. Pripojeni garantovanou rychlosti minimalne 2mbitu s neomezenym prenosem dat je totiz pro domacnost stale v oblasti sci-fi.
 
 
Celkový počet komentářů: 15 / zobrazují se: 1 ... 15

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist