Ruský satelit „Express AM2" úspěšně na oběžné dráze
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 31.03.2005

V noci 29. března 2005 o 22.31 hodin (SEČ) z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu nosná raketa Proton-K úspěšně dopravila na oběžnou dráhu nový satelit společnosti RSCC (Ruská satelitní telekomunikační společnost) s názvem „Express-AM2".


Satelit „Express-AM2“ by měl být umístěn na pozici 80° východně. Začátkem července by měly být na nové platformě zahájeny první testy. „Express-AM2“ je čtvrtým z pěti satelitů společnosti RSCC, který zahájí svůj provoz v rámci ruského vesmírného programu. První tři satelity konstrukční řady „Express-AM22 (53° východně)", „Express-AM11 (96.5° východně)", a „Express-AM1 (40° východně)" jsou již v provozu. Pátý satelit, „Express-AM3" (140° východně), by podle plánu měl být dopraven na oběžnou dráhu v červnu 2005.

„Express-AM2“ (80° východně) byl vyvíjen ruskou NPO P.M. ve spolupráci s francouzskou společností Alcatel. Satelit je předurčen k přenosu pro 16 transpondérů v pásmu C (šířky pásma 40 a 72 MHz), 12 transpondérů v pásmu Ku (šířka pásma 54 MHz) a jeden transpondér v pásmu L (šířka pásma 0.5 MHz) se zlepšenými výkonovými charakteristikami. Jeho funkční doba života je 12 let.

Nový satelit by měl být vyhrazen pro státní úkoly (mobilní prezidentské a vládní spojení, federální televizní a rozhlasové vysílání, zvláštní sítě satelitního spojení) a pro paket s mnoha dalšími službami (digitální televizní a rozhlasové vysílání, telefonie, spojení pro video konference, přenos dat, širokopásmový internet). Satelit by měl být navíc využíván pro rozvoj spojovacích sítí na základě technologie VSAT, vytváření úředních a firemních sítí i pro multimediální služby (dálkové studium a dálkové doškolování lékařů).

„Express-AM2“ pokrývá oblast Ruska, západní a východní část Číny, Koreu, severní Indii, Bangladéš, Butan, Nepál, severní část Indočíny.


Zdroj: Infosat.lu, 30.3.2005, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1357/rusky-satelit-express-am2-uspesne-na-obezne-draze/