Psali jsme na Apríla: Do Slovak linku míří další slovenské stanice
Autor: Lipra , e-mail: lipra@satCentrum.com Přidané: 01.04.2005
Aprílová zpráva: Dalo se to tak trochu předpokládat – slovenským stanicím, vysílajícím v paketu Telenor na družici Thor 3 dochází trpělivost s častými výpadky a rozhlíží se po jiném satelitu. A protože jim nejbližším je určitě Slovak link, bylo jen otázkou času, kdy objevíme na horní polovině transponderu F3S na Eurobirdu logo další slovenské stanice.

A dnes jsem se dočkali, na frq. 12,643 H, SR 27500, FEC 3/4, se na PIDech 404/1604 dnes, 1.4.2005 krátce po půlnoci objevil monoskop – barevné pruhy s nápisem TA3.com. A několik minut na to na PIDech 407/1607 naskočily další barevné pruhy (s nápisem TESTUJEME), tentokráte s kormidelním kolem – což je dobrý identifikační znak pro Nautik TV.

A když jsem krátce po tři čtvrti na jednu hodinu spustil nové skenování transponderu, načetla se mi s identifikátory 405/1605 stanice JOJ! Právě běželo opakování večerní zpravodajské relace Noviny. Ještě nám ale zde chybí interaktivní kanál MusicBox Slovakia. S poslední stanicí – Moooby TV ani nepočítám, že by odešla z Telenoru, protože norská a švédská mládež si už oblíbila posílat SMSkové vzkazy na chat tohoto (ne)televizního kanálu.

Pokud vše vyjde tak, jak se dnes v první dubnový pátek rýsuje, dostane slovenský satelitní divák výbornou možnost sledovat všechny významné domácí stanice z jedné satelitní pozice! Složení paketu by pak mohlo vypadat takto:


PIDy………stanice:
461/561 TV Markíza (na A-PID 561 je slovenský, na 641 je originální zvuk)
402/1602 STV 1
403/1603 STV 2
404/1604 TA3 (zatím jen test, ale TA3 v noci nevysílá)
405/1605 TV JOJ
406/1606 nic (možná MusicBox Slovakia?)
407/106 Nautik TV (zatím jen test)
……. ?

Situaci budu celý den monitorovat a v případě změny doplním aktualizaci.

Nezbývá, než slovenským satelitním divákům závidět. Pokud se provideři dohodnou a skutečně se jim podaří dostat všechny významné slovenské vysílací subjekty na jednu orbitální pozici, bude to velmi významný krok v rozvoji individuálního satelitního příjmu.

Škoda, že se nedaří něco podobného domluvit i v ČR, kdy Nova se ne a ne rozhoupat k družicovému vysílání, Česká televize právě uvažuje o změně providera – a případně i satelitu, a ostatní televize mají vlastní uplink či jinak zabezpečenou distribuci signálu (Óčko, Galaxie sport, 24cz), anebo vyčkávají, jak veřejná zakázka dopadne (Prima TV).

A tak se může nakonec stát, že Slovenské telekomunikácie budou mít celý transponder F3S (po odchodě Czechlinku ze spodní poloviny) jen pro sebe…


Doplněno redakcí satCentrum, 2.4.2005:

1. duben je v našich končinách zafixován jako Apríl, tedy den, kdy lze - mírně v mezích zákona - si dobírat své okolí a známé. Kdy i solidní rádia, televize, noviny i weby upustí nějakou tu kachnu či rádoby pravdivou, ale po druhém, podrobnějším přečtení, úplně vymyšlenou informaci. Patří to k životu a přiznáme se, že je nám tím tento trochu bláznivý den sympatický.

Na webu satCentrum už máme dlouholetou tradicí, že vždy v první dubnový den u nás má svůj příspěvek pan Lipra (Apríl pozpátku a přehozené p a r, aby to nebylo hned na první pohled tak průhledné) s jeho konstrukcemi co by se mohlo stát…

A ač je to k nevíře, občas mu to i vychází!

Poprvé před pěti lety, v roce 2001 (ano, utíká to,) zařadil TV Markízu do Czechlinku, a rok poté si vymyslel Slovlink na Eurobirdu – a v obou případech to do půl roku byla pravda!

Předloni jsme mohli vidět v jeho „snu“ o abonenci paketu Sky - Multichoice jistou narážku na slibovaný a (půl roku na to) odvolaný projekt East Box Digital. Tehdy se tedy žádný zázrak nekonal a místo výběru z několika satelitních služeb máme pořád jen jedinou možnost – UPC Direct. Ale Lipra si zvolil rozhodně téma nadčasové – kdykoliv dnes někde čtu zmínky o 1. Evropské televizi, hned si vzpomenu na tento aprílový článek z dubna 2003. A pak že se některé věci neopakují!

Loni hodlal pan Lipra umístit Novu na satelit do platformy Telenor, ale to ještě netušil, že několik měsíců na to zprovozněná optická trasa z Bratislavy do Sofie bude tak nespolehlivá. Ale včas se to dozvěděl staronový majitel této české komerční jedničky a velmi správně satelitní distribuci Nově nedoporučil :-)

Jak prozíravě se CME zachovala vidíme až nyní, kdy i další stanice na Thoru troubí na poplach a poohlížejí se o po spolehlivější distribuci. Pan Lipra jim už řešení nalezl :-)

Tolik aspoň pár vět za redakci na vysvětlenou. Pokud vás dnes Lipra přiměl aspoň k malému zamyšlení, splnil pak tento článek svůj smysl. Pokud jste se nechali napálit, nezlobte se na nás, pokud vás článek vedl k úvahám „co by, kdy by“, tak to bylo fajn a právě takto jsme to v redakci satCentrum zamýšleli. Děkujeme vám za vaše reakce pod článkem.

Samozřejmě další zprávy a informace na tomto serveru jsou již pravdivé a ověřované, či přebírané ze zdrojů, které by měly zaručovat solidnost a objektivnost. Dnes je už druhého dubna a redakce přechází na běžnou všední rutinu nezávislého zpravodajského webu, zabývajícího se vším okolo satelitního příjmu. Jsme tu pro vás a přejeme vám úspěšné vykročení do prvního opravdového jarního měsíce.

Sluníčko a jarní pohodu vám za redakci satCentrum přeje Václav Hrubec.



Odkazy na předchozí aprílové příspěvky Lipry:

TV Nova míří na satelit - bude vysílat v paketu Telenor Slovakia
Multichoice se vrací do ČR a SR
Slovlink na Eurobirdu od června 2002
Příspěvek Lipry z toku 2001 není na tomto serveru dostupný.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1361/psali-jsme-na-aprila-do-slovak-linku-miri-dalsi-slovenske-stanice/