Změny kódování placené televize
Autor: Stefan Hagedorn , e-mail: webmaster@transponder-news.de Přidané: 06.04.2005


V současnosti dochází ke změnám kódování u čtyřech platforem placeného vysílání. Provozovatelé tak chtějí zakročit vůči neautorizovanému příjmu svých programů.


Polský poskytovatel programů Cyfrowy Polsat chce během následujících týdnů ukončit výměnu svých kartiček smart a potom vysílat už jen v systému Nagravision/Aladin. Vysílání s kódováním Nagravision 1 pak bude ukončeno. Po svém zavedení se systém Nagravision/Aladin osvědčil u provozovatelů PREMIERE a Kabel Deutschland.

V Itálii se vypnutí vysílání v systému Seca/Mediaguard 2 pro paket Sky Italia opožďuje. Podle současných předpokladů by do léta měl i poslední program přejít na systém Videoguard, který byl dosud pokládán za bezpečnější. Již několik měsíců vysílá Sky Digital souběžně v obou systémech kódování a pomalu končí s vysíláním v původním systému Seca/Mediaguard 2. Obě platformy vysílají na družici Hot Bird 13° východně.

To stejné je ve Skandinávii. I ViaSat, který lze přijímat na družici SIRIUS 2/3, 5° východně, postupně na všech programech končí s vysíláním ve stávajícím kódovacím systému Viaccess 1. I zde místo něj bude zaveden systém Videoguard, který je používaný v platformě Sky Italia a Sky Digital.

Změny jsou i na satelitu ASTRA. DIGITAL+ zahájil na prvních televizních programech vypínání vysílání v systému Seca/Mediaguard 2. Během následujících měsíců vymění všech karty smart svých diváků, kteří přijímají tento paket z družice ASTRA. V budoucnu se bude využívat (stejně jako u vysílání z družice HISPASAT 1 C/D, 30° západně), systém Nagravision Aladin. Nejméně do roku 2017 bude DIGITAL+ vysílat souběžně - jak z družice ASTRA, tak i z družice HISPASAT.


Zdroj: Stefan Hagedorn, Transponder News, 28.3.2005, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1369/zmeny-kodovani-placene-televize/