Testovali jsme: Edision 2100 FTA
Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satcentrum.com Přidané: 10.04.2005
Satelitní přijímač Edision 2100 FTA patří mezi novinky, které se objevily na našem trhu. Je vyráběný pro německou firmu Edision, sídlící ve Freibergu na řece Neckar, ale původ má zřejmě jako většina ostatních receiverů na dalekém Východě. K nám jej dováží a ve svém internetovém obchodu prodává pražská společnost SAT Plus, s.r.o.. Testovaný model Edision 2100 FTA nabízí koncovým zákazníkům za 2 499 Kč, takřka totožný receiver, který má navíc dva sloty CI pro vložení přístupových modulů (CAM) s označeném Edision 2600 CI nabízí uvedený obchod za 3 299 Kč.

Receiver Edision patří mezi velmi malé přijímače, ale do rozměrů krabičky 26 x 20,5 x 4,5 cm se podařilo výrobci umístit dostatek přípojných konektorů i plnohodnotný displej se čtyřmi sedmisegmentovými LED diodami.

Přijímač zaujme na první pohled příjemným designem v dnes moderní a často používané stříbrné barvě. Čelní stěna včetně odklopného víčka, které zabírá 2/3 panelu je z umělé hmoty, jinak je skříňka z plechu, s množstvím odvětrávacích otvorů na horní straně i na bocích.

Na čelním panelu najdeme vlevo tlačítko stand by pro zapnutí i vypnutí z/do pohotovostního stavu. Vedle něj je oválný displej se čtyřmi zelenými sedmi segmentovými LED, indikující ve stand by hodiny a minuty, při zapnutí je na něm číslo předvolby případně několik málo chybových či systémových „hlášek“. Pod číslovkami najdeme ještě dvě LEDky – stand by a lock (uzamčený kanál). Pod rozměrným odklápěcím víčkem jsou umístěné dvě dvojice tlačítek na změnu předvoleb a hlasitosti (a také pro pohyb v menu), a dále tři tlačítka: MENU, OK a EXIT. Receiver se tak dá „ukočírovat“ i bez dálkového ovladače. Pod tlačítky jsou naznačené prolisy pro případnou vestavěnou čtečku a sloty CI rozhraní pro moduly podmíněného přístupu. Ty, jak už jsem uvedl, najdete na dalším typu - Edision 2600 CI.

Na zadní stranu výrobce umístil všechny běžné konektory, takže nebudeme mít problém s připojením receiveru do naší poslechové aparatury. Vlevo najdeme 2 konektory F – vstupní pro připojení LNB a výstupní pro další receiver (lop through). Je zajímavé, že zdroj je dimenzován na výstupní proud max 600 mA (běžně se uvádí u jiných značek 500 či dokonce jen 400 mA), takže receiver utáhne bez potíží všechny DiSEqC motory. Pod nimi jsou dva IEC konektory pro vstup z pozemní antény a výstup z modulátoru (v UHF pásmu 21-69k). Dále jsou zde dva konektory SCART pro TV a VCR a tři konektory CINCH výstupu Video a AUDIO levý a pravý kanál. Na čtvrtý CINCH je přivedeno napětí z menu ovládaného přepínače 0/12V pro externí dekodér či multiswitch. Konektorovou výbavu doplňuje digitální optický konektor S/PDIF pro zvuk v Dolby Digital a konektor D-Sub Canon 9 (samec) sériového portu RS232 pro upgrade firmare či settingu z počítače. Úplně vpravo je pod pevnou přívodní napájecím kabelem umístěn kolébkový vypínač.

Hovořil jsem o malých vnějších rozměrech přijímače, po odšroubování krytu pohledem do útrob receiveru však překvapivě zjistíme, že je vnitřek poloprázdný. U zadní stěny s konektory je umístěna základní deska s procesorem OMEGA STi5518 BQC a paměťmi o rozměrech pouhých 15,5 x 11 cm. Nad ní je malý satelitní tuner a hned pod ním je umístěný modulátor opět miniaturních rozměrů. Tak rychle postupuje miniaturizace i ve spotřební elektronice. Je jen chválihodné, že výrobce nešetřil na napájecím zdroji, který je umístěný vlevo na samostatné desce o rozměrech 12 x 6 cm a vidíme na něm řadu docela velkých elektrolytických kondenzátorů. Nutno však poznamenat, že se zdroj v provozu celkem dost zahřívá.

K přijímači se dodává přehledné dálkové ovládání s 35 tlačítky. Rychle jsem si na něj zvyknul, jeho ovládání nebude určitě nikomu činit zvláštní obtíže. Pod červeným tlačítkem vypnutí a zapnutí do/z stand by a tlačítka MUTE je umístěno deset číslicových tlačítek a přepínač TV/RADIO a tlačítko pro návrat na předchozí navolenou předvolbu. Následuje dvojice MENU a EXIT, INFO a EPG a dvě dvojité šipky pro rychlé listování v předvolbách. Do kruhu uspořádaná směrová tlačítka slouží ke změně programových předvoleb a hlasitosti a také k pohybu v menu. Uprostřed kulaté potvrzovací tlačítko OK zároveň vyvolá přehled předvoleb – Channel list. Tlačítko FAV nás přímo nasměruje do skupiny osmi favoritních kanálů, PAUSE zastaví - zmrazí obraz. Čtveřice spodních čtyřech černých tlačítek umožní přímý přístup k některým funkcím – SAT vybíráme navolené satelity, TV/AV přepíná vstupy na konektorech SCART, po stisku UHF zvolíme výstupní kanál z anténního modulátoru, PAL/NTSC přepíná obrazové módy.

Nejspodnější řada „teletextových“ tlačítek je barevně označena, červeným AUDIO přepínáme vysílané zvukové (jazykové) možnosti, zelené POSITION použijeme při motorickém natáčení, žluté zapíná teletext (VBI insert), vypíná se ale trochu nelogicky tlačítkem EXIT, nikoliv druhým stiskem stejného tlačítka, jak jsem předpokládal. Poslední modré tlačítko umožní přepínat levý, pravý kanál a stereo, a použijeme jej pro poslech dvou mono rádií, které vysílají na společné stereo dvojici (např. ČRo6 a ČRo 7 v paketu Czechlink). Barevná tlačítka jsou použita ještě jako funkční k výběru některých funkcí v menu, a samozřejmě i v teletextu.

On screen menu receiveru Edision 2100 FTA je celkem jednoduché, provedené ve 256 barvách a je dostupné ve dvanácti jazycích, ve kterých ale čeština (nebo slovenština) zatím v době testování chyběla. Podle slov představitelů společnosti SAT Plus, s.r.o. by však již mělo být toto menu brzy dostupné i v češtině. A pro stávající „nečeské“ receivery budeme moci provést upgrade firmware po stáhnutí souboru z české stránky, vytvořené pro receivery Edision, která už je funkční. V zapůjčeném testovaném receiveru jsem si proto zvolil angličtinu, na výběr je ještě němčina, italština, španělština, francouzština, turečtina, arabština, perština, řečtina, portugalština, ruština a holandština.

Menu je členěno do pěti hlavních oblastí – Channel Manager, Program Guide, Timer, User Instalation a Receiver Information.

Channel Manager je přehled kanálů, dělený na TV a rozhlasové předvolby. V něm můžeme pomocí barevných tlačítek na dálkovém ovladači provést základní editační možnosti (červené – Delete, zelené – Favorite, žluté – Move a modré – Lock). V pravé části vidíme v menším výřezu co právě běží na zvolené předvolbě a doplňují to základní údaje: Antenna (číslo satelitu), Satellite (provider), Transponder (číslo z TP listu) a Frequency (kmitočet stanice). Změny se uloží vždy naráz po opuštění tohoto menu tlačítkem EXIT. Sloučení přehledů stanic s možností editace do jednoho seznamu je dobrá věc, můžeme hned vymazat zakódované předvolby, horší je to s přesunem předvoleb, pohyb po jedné či max osmi předvolbách (s použitím dvojitých šipek) je velmi pomalé. V takovém případě je lepší připravovat setting v počítači. Známý výrobce editorů – Wolfgang Litzinger přichystal jednu verzi svého SetEditu, konkrétně SetEditEdision2000 v.1.03, i pro tento receiver. Demo verze (je i v češtině), která umožní stažení (zálohování) předvoleb z přijímače do počítače a naopak upload hotového settingu (který najdeme např. zde, na české stránce Edision) je zdarma. Plná práce s položkami je možná po registraci a zaplacení poplatku 19,99 €.

Program Guide je programový průvodce. Má poněkud netradiční ovládání – směrovými šipkami plynule posouváme – procházíme časem pro další informace o programu, žlutým a zeleným tlačítkem „skáčeme“ o šest hodiny dopředu či nazpět. Modrým pak volíme podrobné textové informace na několik řádků. Škoda, že se zde nedá přímo zvolit – rezervovat program pro nahrávání na externí videorekordér, to musíme provést ve třetím menu – Timer, v podsekci Time Reservation. Takto vymyšlené EPG se mi moc nelíbilo, škoda že výrobce vymýšlí vlastní systém a nenechá se inspirovat z jiných přijímačů. Naštěstí je tu ale ještě druhá možnost přístupu k programovým informacím, a to přes tlačítko INFO. Poprvé se navolí malá informační lišta, po druhém stisknutí se dostaneme do týdenního EPG v „klasické“ podobě, která už vypadá přehledněji.

Edision 2100 FTA umožňuje postupný záznam až deseti vybraných programů (timerů), a to jednou, opakovaně každý den, každý týden či každý měsíc ve zvolenou dobu, v nastavený čas si můžeme zvolit zapnutí či vypnutí receiveru. Nesmíme zapomenout ještě na první položku v menu Timer – a to je nastavení času. Zadáváme posunutí místního času od GMT, zda je letní čas a dále šipkami zadáme rok, měsíc, den a hodiny a minuty ve 24 hodinovém formátu. Přestože dojde i po krátkodobém výpadku napájení k vynulování hodin, stačí si navolit programovou předvolbu, kde je vysílané EPG (či jen časová informace) a čas se nám správně přenastaví. Za timer i nastavení času získává ode mne receiver velmi dobré hodnocení.

Pro první nastavení a vyhledávání stanic je nejdůžitější čtvrté menu – User Instalation. To se dělí do pěti dalších podsekcí – Antenna Setup, Channel Search, Systém Setting, Parental Lock a Factory Default.

V menu Antenna Setup si můžeme zvolit celkem 16 pozic družic, což je už dnes velmi málo, ale na druhou stranu se jedná o levný FTA přijímač, a tak nebudeme předpokládat, že jej bude používat satelitní DXer pro sledování změna na orbitu. Receiver zvládá obsloužit čtyři LNB s multipřepínačem DiSEQC, podporuje též motorické natáčení s motory typu H-H DiSEqC 1.2 a zvládá i USALS, kdy zadáme zeměpisnou délku (longitude) a šířku (latitude) naší polohy a pozici družice na orbitu, a po stisknutí možnosti se nám zobrazí elevace a azimut pro přesné nastavení paraboly. Což je velmi užitečná vlastnost. Samozřejmě se motor na danou pozici hned sám rozjede, k nastavení paraboly by nám mohl ještě pomoci malý proužek s indikací síly signálu, bohužel tento indikátor není moc veliký a špatně se z něj odečítá, slouží spíše pro orientaci přítomnosti či nepřítomnosti signálu jak pro přesnější nastavování antény.

Pokud to shrneme: v menu máme pod sebou možnosti: Antenna (číslo), Type (DiSEqC 1.2 nebo fixed), Satellite (vybereme si z několika předdefinovaných názvů satelitů), LNB Type (Univ., Normal, LNBF), LNB Freq. 1 a LNB Freq. 2 (zadáme kmitočet lokálního oscilátoru), 0/12V a 22kHz (none, 0V, 12V a 0kHz, 22kHz), DiSEqC (port A, B, C nebo D) a Transponder (předvolený z několika možností pro danou družici, např. pro Astru je to 43 transponderů). Červeným tlačítkem Antenna Direction Help zadávám zmiňované hodnoty pro USALS, zeleným Limit Setup nastavujeme či resetujeme krajní hodnoty běhu motoru.

V menu Channel Serch máme možnosti pro ladění jednoho transponderu, sítě (providera) anebo celého satelitu a to pouze FTA či i kódované stanice. Můžeme editovat (nastavit) kromě kmitočtu, SR, polarizace a 22kHz i V-PID, A-PID a PCR-PID, a změnit název satelitu či služby (providera). V pravé části obrazovky vidíme přesné údaje o transponderu a dva čárové indikátory síly a kvality signálu, doplněné už i číselnou hodnotou, což už má při nastavování praktický smysl.

Receiver ladí poměrně rychle a přesně, citlivost tuneru je průměrná, ale na účel ladění FTA kanálů na běžných satelitech vyhoví. K menu ladění nemám výhrady, je intuitivní a zvládne jej i začátečník, pokud má k dispozici základní údaje k naladění stanice.

V menu System Setting je opět vše k nastavení pěkně pohromadě: OSD Language (zmiňovaných 12 řečí –zatím bez češtiny), Audio Language (můžeme definovat čtyři! Favoritní jazyky, na které se budou předvolby automaticky přepínat na vícejazyčných kanálech. Zde musím kladně ocenit, že je zde najdeme i češtinu a slovenštinu (a např. maďarštinu), což však spíše oceníme u paketu UPC Direct (který ale vyžaduje přístupovou kartu a tu na tomto FTA receiveru nelze uplatnit), jak u volných stanic, ale i tak je to dobré řešení. Následují možnosti zapnutí napájení LNB Power, Screen Format (4:3, 16:9), Video Output (RGB či CVBS), TV Type (PAL, NTSC, PAL&NTSC), Transparent Rate (průhlednost menu), Banner time (doba zobrazení informačního okna), Start On Channel (po výpadku proudu se vždy zapne na zvolené číslo předvolby, jinak na poslední před vypnutím), UHF Standard (PAL G, PAL I, PAL K, NTSC M) a UHF Channel (21-69k).

Jako určitá zvláštnost, o které se už ale brzy nebudeme moci ani veřejně zmínit, je to, že se nám po stisku červeného tlačítka otevře „skryté“ dekódovací menu k zadání klíčů pro softwarové dekódování. Ano procesor STi5518 zvládne s navrženým firmware dekódovat některé „prolomené“ jednotkové (a částečně i dvojkové) systémy. V přehledných obrazovkách zadáváme dostupné klíče k jednotlivým providerům. Původně FTA receiver nám může tedy přiblížit i jiné, jinak nedostupné kanály. Ovšem je zde nutné upozornit na to, že neautorizovaný příjem kanálů, na které nemáme abonenci je nelegální, a brzy bude po přijmutí zákona o ochraně služeb v rozhlasovém a televizním vysílání trestně postižitelný. Navíc opatření poskytovatelů těchto placených kanálů postupně vedou k přechodům na lépe zabezpečené systémy kódování a tak bude takových to stále více ubývat. Berme to tedy jen jako dočasnou, i když zajímavou možnost firmware tohoto receiveru.

Sekce Parental Lock nám slouží v menu k nastavení a změně dětské pojistky, a poslední funkce Factory Default vede k továrnímu nastavení hodnot z výroby, kdy ale přijdeme o náš setting předvoleb i nastavení systému.

Poslední funkce v menu Receiver Information v přehledné tabulce informuje o typu receiveru, verzi harware i software a datumu jeho poslední změny. Na německých stránkách výrobce se můžeme u každého typu dozvědět, jaká je aktuální poslední verze firmware a stáhnout si ji do počítače k upgrade přes sériové rozhraní RS 232. Bohužel jsme během testování neměli příslušný up down program a tedy jsme změnu firmware nemohli provést.

Tolik podrobný popis menu receiveru Edision 2100 FTA, zbývá ještě poslední krátký popis informačního panelu, který se na obrazovce objeví v případě přepnutí předvolby anebo po stisknutí tlačítka INFO. Zobrazí se číslo předvolby, název stanice, název providera, , frekvence, datum, čas, řeč, zvuk (stereo, DD), právě vysílaný pořad (od, do, název), síla signálu, zda je teletext a kódování a značka TV či R vysílání. Na jedno pole je zde poměrně dost informací.


Souhrn základních technických údajů ze stránky dovozce:

- 4000 programových míst
- MPEG 2, DVB standard
- 950-2150 MHz tuner
- OSD s 256 barvami
- EPG
- Software download via satellit
- DiSEqC 1.0 a 1.2 (LNB control:13/18V, 0/22kHz, 0/12V)
- Editace kanálů s favoritními skupinami
- RS-232 software edit
- 2 x SCART (TV, VCR)
- PAL/NTSC automaticky
- Videotext (VBI)
- Programovatelný timer
- Automatická paměť na poslední kanál
- S/PDIF
- IR-DO
- RF in/out
- 90~250V , 50Hz/60Hz
- Síťový vypínač


Závěrečné zhodnocení:

+ velikost, design,
+ modulátor, množství přípojných konektorů (SCART, CINCH, optický S/PDIF)
+ přehledné dálkové ovládání, displej,
+ jednoduchost obsluhy
+ nadstandardní funkce SW dekódování (ale na jak dlouho…)
+ editor settingu a software pro individuální upgrade firmware

- receiver se poněkud zahřívá
- v testovaném firmware zatím chybělo české menu,
- nepřehledné základní EPG,
- editace (přesun kanálů) je pomocí dálkového ovládání pomalá


Poměr cena/výkon je více než příznivý, záleží ale na další podpoře výrobce – dovozce, jak rychle bude reagovat na případné změny. Přijímač budete moci vidět příští týden (14.-16.4.2005), na veletrhu INTEC 2005 v Praze, kde jej bude možno, podle slov dovozce, zakoupit za speciální veletržní cenu.


Závěrem děkuji společnosti SAT Plus, s.r.o. v Praze za zapůjčení tohoto zajímavého receiveru, a myslím si, že najde - ať už tento model, či typ 2600 CI se dvěma CI sloty, své uživatele z řad začátečníků či nenáročných satelitních diváků.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1376/testovali-jsme-edision-2100-fta/