Za týden startuje Nautik TV
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 15.04.2005

Přesně za týden, v pátek 22. dubna 2005, na světový Den Země, odstartuje v 18.00 hod. pravidelné vysílání slovenského tematického kanálu Nautik TV. Program uvidí diváci (zatím) devětadvaceti kabelových sítí v SR a ČR a satelitní fanoušci, kteří mají parabolickou anténu natočenou na pozici Thor 2 (0,8 stupňů západně).


Na svém webu (www.nautiktv.sk) již Nautik TV zveřejnila svůj program – zatím od prvního dne – 22.4. až do soboty 1.5.2005. Vysílat bude denně od 14.30 hod., o víkendech od 13.30 hod. do pěti či deseti minut před půlnocí. Kromě prvního dne, kdy vysílání odstartuje o 18. hodině večerní desetiminutovou úvodní relací Vitajte na palube!

Poté (o tomto prvním víkendu) odstartují převážně slovenské dokumenty, ale nebudou chybět i americké, německé, rakouské a francouzské i australské krátkometrážní filmy. Samozřejmě takové, které se vztahují k vodě, moři, cestování a přírodě.

Vysílání bude zahrnovat cca šest premiér denně. Pokud se týká původu, půjde hlavně o převzatou tvorbu renomovaných evropských společností. Všechny programy budou dabované do slovenštiny, jedinou výjimku tvoří původní česká tvorba. Vlastní tvorbu bude zastupovat např. relace o vaření Z lodnej kuchyne, která bude orientovaná na přípravu jídel z vodních zdrojů, např. mořské speciality či typická středomořská jídla, které můžeme ochutnat na dovolené apod.


Kromě velkého množství kvalitních celovečerních dokumentů si na své přijdou i nejmladší diváci v animovaném seriálu pro děti s chlapcem Adim, který bydlí pod mořskou hladinou se zvířátkem z jiné planety – Woopsem, a s večerníčkem Nautík – Kvapka. Program bude končit o víkendech předpůlnoční erotikou.


Kde si novou televizi budeme moci naladit?

Individuální volný satelitní příjem bude dostupný na satelitu Thor 3 (umístěném na „skandinávské“ pozici 0,8 st. záp.), tr. č. 6, frq. 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8. Zde vysílají i další slovenské televize – TA3, TV JOJ, MusicBox Slovakia a Moooby TV.

Protože Telenor Slovakia používá ještě druhý transponder na Thoru 3, oslovili jsme Nautik TV s dotazem, jak to vlastně bude s dopravou signálu na družici a pak do kabelových sítí či na individuální anténu. Odpovídají jednatelé televize, Igor Boháč a Karol Kadlečík:

„V súčasnosti nerátame s prechodom na iný transpodér. Signál distribuujeme do optokáblom do Telenoru /centrála na Plynárenskej ul./. O prechode na iný satelit zatiaľ neuvažujeme.

Zatiaľ máme uzatvorené zmluvy s káblovkami na Slovensku (i s UPC) a sme v rokovaní s viacerými českými operátormi.“



Vysílání Nautik TV mohou vidět v současné době lidé v těchto kabelových sítích:

UPC - Slovensko, s.r.o., Bratislava (v Bratislavě)
Trnavatel, s.r.o., Trnava
SATRO, Bratislava
MARTICO, s.r.o., Martin
Televízne káblové rozvody, s.r.o., Humenné
SBD, Košice I.
OZAREA - news, Veľký Krtíš
SBD, Šaľa
Bytové družstvo, Bánovce nad Bebravou
M - ELEKTRONIK, Martin
Bytový podnik, s.r.o., Trebišov
TV - SKV, s.r.o., Snina
Dušan Sika, STELAR, Nové mesto nad Váhom
STAS - servis, Považská Bystrica
TS, s.r.o., Veľký Meder
Jozef Mičini, Káblová TV, Lučenec
K - TECH, s.r.o., Veľký Meder
M. Brodňan - ANTACH, Kysucké Nové Mesto
Mestský bytový podnik, Vranov nad Topľou
TV - SAT Ján Gregor, Dubnica nad Váhom
Katelstav, s.r.o., Veľké Kostoľany
Mipas, Lipt. Mikuláš
KRS, Nová Dubnica
Róbert Svetlík - SK Company, Hodruša - Hámre
KTR, s.r.o., Imeľ
Kábel - Kluknava, s.r.o.
Vodohospodár - Makov, s.r.o.
Macek Ján, Borský Mikuláš

a také v kabelové síti KONSAT, Praha


Další dotaz směřoval na vysílací kvalitu během testovacího vysílání, která v počátku rozhodně nebyla stoprocentní:

„Vaše dojmy zo skúšobného vysielania budeme tlmočiť našim technikom a taktiež Telenoru. Pripomíname, že viaceré materiály sú už staršieho pôvodu, čo zrejme môže byť jeden z dôvodov zníženej kvality.“


A na závěr nás ještě zajímalo, jaké je vlastně oficiální logo stanice:

„Oficiálne logo je koleso - to bude stále ako identifikačný znak na obrazovke. Vlnku používame ako grafický prvok napr. v úvodných či záverečných titulkoch vlastných programov.“


Tolik krátké odpovědi jednatelů Nautik TV - Igora Boháče a Karola Kadlečíka. Věříme, že po spuštění pravidelného vysílání si najdou čas na další naše (a případně i vaše) otázky.

V pátek 22.4.2005 večer tedy budeme mít určitě naladěnou Nautik TV.



 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1383/za-tyden-startuje-nautik-tv/