Kódovacie systémy - 3.časť (Seca/MediaGuard)
Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 15.12.2001
MediaGuard - európsky kódovací systém vyvinutý spoločnosťou SECA – Sociéte Europeene de Controle d` Access (európske združenie podmieného prístupu), patrí v súčasnej dobe medzi najviac rozšírené kódovacie systémy a najviac obľúbené medzi hackermi. Používajú ho viaceré európske Pay TV spoločnosti ako aj európsky Pay TV gigant Canal+.

Vyvinutý bol vo Francúzsku a na základe dohody spoločnosti Canal+ bol distribuovaný do zmluvných štátov Európskej únie zlúčených v programe Aepoc. Program Aepoc zabezpečuje ochranu dát v Európskej únii a slúži aj ako hovorca európskych kódovacích systémov. Spoločnosť založili akcionári Canal+ France a Canal Satélite Espaňa.

Systém kódovania na trh uviedla spoločnosť Canal+ a onedlho v rokoch 1995 – 1996 sa dostáva aj do Španielska, neskôr do Talianska, Holandska a Poľska. Právom ho teda môžeme nazvať európskym kódovacím systémom. Vo Francúzsku ho používa spoločnosť Canal Satélite Numerique, ABSat, v Španielsku Canal Satéllite Digital, v Taliansku Telepiu, RAI, Stream, v Holandsku sa stal nástupcom systému Irdeto a používa ho Canal Digitaal Nederland a v Poľsku ho používa provider Cyfra+. Celkovo sa v ňom kóduje takmer 300 satelitných, prevažne tématických kanálov. Kódujú sa nielen platené televízie, ale aj štátne programy, ktoré svoje autorské práva nemôžu distribuovať mimo územia republiky.

Je to jeden z dôvodov prečo je tak veľmi populárny. Na jednu prístupovú kartu s čipom PIC sa totiž dá prijímať celý balík programov v MediaGuarde a kľúč sa mení iba raz do mesiaca ! 16 providerov v jednej karte, príjem programov zo satelitov Astra a Hotbird – naozaj pohodlné.

Príjem týchto programov je možný na moduly typu Aston s verziami 1.02,1.03,1.04,1.05, EuroModul a pod. Na trhu ich je dostatok, aj preto sa spoločnosť rozhodla, že pozastaví výrobu modulov. Príjem v budúcnosti by mal byť možný len s autorizovaným digitálnym prijímačom, ktorý by mal vo vnútri vstavaný modul. Takmer 3 ročné pohodlné sledovanie týchto programov už nedalo spoločnosti ani riadne spávať, preto sa rozhodlo, že od 1. januára 2002 sa spustí nový, modifikovaný spôsob kódovania, tzv. mód SuperSeca alebo SuperEncryption. Pre majiteľov originálnych kariet sa nezmení prakticky nič, možno len im spoločnosť nahradí staré karty za nové, pre hackerov však situácia bude komplikovanejšia. Doteraz používané karty typu PIC sa budú musieť vymeniť za typ FUN, do ktorého sa dá uložiť viacero providerov naraz.

Moduly Aston sa svojim hardvérom takmer nelíšia od ostatných systémov, preto pri nástupe spoločnosti UPC Direct na náš trh sa moduly Aston bezproblémov preprogramovávali na moduly Cryptoworks. Na module Aston bolo po prvý krát odskúšané programovanie na iné systémy a to Cryptoworks a Viaccess. Programovanie prebehlo úspešne a moduly fungovali aj v iných systémoch spoľahlivo.

V ďalšom pokračovaní sa pozrieme na kódovací systém Viaccess.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/139/kodovacie-systemy-3-cast-seca-mediaguard/