Nokia Mediamaster 9900S – první seznámení s letošní novinkou
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 09.04.2001
Firma Nokia chystá pro nás zcela novou řadu multifunkčního přijímacího zařízení. Ano, tento leader v satelitní a komunikační technice vůbec představuje žhavou novinku pro letošní rok – Nokia Mediamaster 9900S.

Díky členům klubu Petru Horovi a pak Richardu Wustingerovi, který zaslal i první katalogový list máme možnost trochu poodhrnout roušku této zatím utajované novinky. Podle fotografie a prvních technických údajů receiver navazuje vzhledem i základními vlastnostmi na osvědčený model Nokia 9800S, dokonce už ani na fotografiích nezastírá, že nemá multifunkční alfanumerický displej jako řada 9600, ale jen čtyři osmisegmentové číslovky.

Samozřejmostí bude MCPC i SCPC příjem v Ku i C pásmu, v tomto provedení má receiver vestavěný modul Viaccess a jednu šachtu CI pro modul CAM. Na zadní straně kromě obvyklých konektorů SCART a CINCH najdeme i konektor pro telefonní linku (receiver má vestavěný modém) a digitální audio výstup SPDIF (jak je to s Dolby Digital jsem se však zatím nikde nedočetl). Kromě prý přepracovaného a uživatelsky přítulnějšího menu tedy zatím nic nového oproti Nokii 9800S.

Ta hlavní novinka však teprve přichází, o co jde nás informuje nenápadný popisek na čelním panelu – Mediamaster 9900S DVB Hard Disk Drive. Ano, Nokie bude prvním satelitním přijímačem této skandinávské firmy, umožňujícím digitální záznam a přehrávání obrazu a zvuku. Tedy digitální videorekordér!

Záznam bude probíhat v reálném čase ve formátu MPEG 2 s kapacitou max. 50ti záznamů v celkové době 10 hodin. Oproti SCSI řadiče na zadním panelu u řady 9600 je nyní hard disk skrytý uvnitř a všechny funkce pro nahrávání a přehrávání jsou dostupné z menu či volbou na dálkovém ovládání, jedná se o funkce play, pause, fast forward a rewind (rychlé „převíjení“), krokování po 30 sekundových intervalech step forward a step backward, pause the movie (zastavení obrazu) a go back to the movie (návrat do vysílání). Protože se jedná o digitální hard diskový záznam, je možný okamžitý přístup k jakémukoliv záznamu bez nutnosti klasického „přetáčení“, tedy jedná se o standart, na který jsme zvyklí u CD či DVD přehrávačů. Samozřejmostí jsou bohaté časové programovací funkce pro záznam v nepřítomnosti.

Myslím si, že Nokia 9900S bude dobrým řešením pro fanoušky, kteří si chtějí zaznamenat některý satelitní program, který po shlédnutí vymažou či přehrají na svůj klasický videorekordér. Tolik první seznámení, jakmile se budou receivery dovážet a prodávat i u nás, přinesu další informace, případně podrobnější test.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/14/nokia-mediamaster-9900s-prvni-seznameni-s-letosni-novinkou/