ČT24 na startu
Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satcentrum.com Přidané: 22.04.2005
Jen deset dní nás dělí od startu nového zpravodajského kanálu ČT24. Zajímá vás, jaké bude mít technické zázemí? Minulý pátek jsem navštívil Kavčí hory, kde jsem přijal pozvání podívat se zblízka na satelitní přenosový vůz (SNG), který používá redakce zpravodajství. Do podzemních garáží jsem pak procházel kolem právě dokončovaného news roomu. A tak jsem si samozřejmě nenechal ujít příležitost podívat se aspoň na chvíli, jak takové zpravodajské studio vzniká. Bohužel jsem měl zákaz pořizovat jakékoliv fotografie, a tak se musíte spokojit jen s mluveným přiblížením toho, jak asi bude news room po dokončení vypadat. Pro ilustraci připojuji fotografie z podobného pracoviště ve slovenské zpravodajské televizi TA3, kterou jsem navštívil vloni.

News room ČT24 je větší místnost (podle mne ale mnohem menší, jak jsem očekával) v přízemí budovy zpravodajství České televize. Ta je v areálu až vzadu (pohledem od centra města), několik set metrů za vstupním areálem s hlavní vrátnicí u výškové budovy. Poznáte ji tak, že na jižní straně je dvorek, v němž je malá budova Czechlinku s 4,5 metrovou parabolou up linku na Eurobird 1, a na vzdálené straně od ní celému areálu vévodí dvě mohutné paraboly, které přenášejí signál ČT do satelitní sítě EBU (Evropské unie vysílatelů, jejímž jediným členem za ČR je právě Česká televize). Ale vraťme se zpět do news roomu.

V době mé návštěvy se teprve zapojovaly počítače a prověřovaly linky, ale i tak jsem si mohl udělat představu o odhadem asi 17 pracovištích pro zpravodajce, kteří si budou chystat své příspěvky do vysílání, umístěných v místnosti ve tvaru L. V zadním rohu je malý, zvukově odhlučněný koutek s mikrofony pro dodatečné okomentování předtočených věcí, na news room pak navazuje malá střižna, režie a odbavovací pracoviště.

Místo je zde i pro redaktory-moderátory, i když se zřejmě počítá s tím, že místo „uvolněných“ specialistů - moderátorů si budou redaktoři sami umět své bloky „odhlásit“. Klasické hlasatele na tomto programu nehledejte, i když, jak se zdá, se budeme muset (bohužel) za čas s nimi rozloučit i na jedničce a dvojce.

ČT24 je koncipován jako samostatný kanál, který může, aspoň co jsem v krátkosti viděl, fungovat nezávisle na současném prvním i druhém veřejnoprávním kanálu. Ale samozřejmě se bude vzájemně využívat natočených příspěvků na všech programech. O ČT24 se mluví jako o „trojce“, a technicky bude signál ze zpravodajské budovy začleněný do celého systému ČT.

Také předpokládám, že ČT24 bude mít možnost občas využít i virtuálního studia ČT, které je na stejné „chodbě“, ale v přední části. Také do tohoto moderního prostoru pro vytváření počítačové reality v modrém (skoro bych řekl až snů a iluzí…) jsem na chvíli zavítal. Ale o virtuálním studiu a klíčování snad až někdy příště, v samostatném článku.

Přestože ve studiu místo redaktorů usilovně pracovali elektrikáři a technici, na dvou velkých LCD panelech, pověšených na stěně jsem již viděl skutečné vysílání ČT24. Je to proto, že stanice již nyní vysílá „do zdi“, aby se vše odladilo a vyzkoušelo ještě před zahájením vysílání. Podle některých médií chystá ČT start této první české zpravodajské stanice na první či druhý květnový den. Tento termín mi však nikdo ze zainteresovaných ani nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

Také šéfredaktor zpravodajství ČT Michal Petrov se v tomto duchu před měsícem vyjádřil pro ČTK: „Oficiálně nemohu první květen potvrdit“. Období, ve kterém bude možné vysílání spustit, odhaduje na několik měsíců. Zpočátku televize nabídne vysílání přes den a večer, začátek celodenního vysílání je podle šéfredaktora reálný až na podzim.

Nejdříve bude ČT24 vysílat v kabelových sítích a na satelitu Eurobird 1 (na pozici 28,5 st. východně), v paketu Czechlink. Zde by měla nejspíše nahradit stávající testovací vysílání ČT. Parametry pro naladění tohoto testu na individuálních satelitních kompletech jsou následující: tr. F3S, frq. 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4, SID 6, PIDy 165/100. Vysílání bude volné, nezakódované.

Česká televize v budoucnu počítá s dvojnásobným počtem programů, než má v současnosti - vedle ČT1, ČT2 a zpravodajské stanice ČT24 ještě uvažuje o dokumentárně-vzdělávacím kanálu ČT4. Oba hodlá umístit v multiplexech terestrického digitálního vysílání. V současné době však pakety DVB-T vysílají pouze zkušebně, a jen pro Prahu a okolí. ČT24 proto nejprve odstartuje v kabelových sítích a na satelitu.

„S příjmem prostřednictvím kabelových sítí UPC a Karneval Media počítáme, byť se ČT24 neocitne v základní programové nabídce,“ uvedl v březnu pro ČTK Petrov. Zatím to však nelze potvrdit definitivně, protože se jednání teprve vedou.

Vysílací struktura ČT24 bude podobná jako u ostatních zpravodajských televizí. Podle Petrova posílí ekonomické, kulturní, regionální zpravodajství. Stanice bude mít také zcela novou grafickou podobu, která by se měla promítnout i do pořadů, které bude ČT24 sdílet s prvním programem ČT. „ČT24 jsme schopni rozjet ze stávajících prostředků,“ uvedl šéfredaktor v souvislosti s případným zvýšením poplatků, o nichž nyní jedná sněmovna. Nový program si podle Petrova zřejmě vyžádá několik nových míst v redakci, televize podle něj nicméně počítá s „efektivnějším využitím stávající personální základny zpravodajství ČT“.

A jaký bude výsledek - na to si musíme ještě počkat na začátek května. Osobně si však myslím, že, aspoň podle toho, co jsem měl možnost krátce vidět na LCD obrazovkách, bude ČT24 dynamickou a svěží stanicí, kterou si určitě aspoň na pár minut denně pustí každý abonent kabelové televize či majitel satelitu, sledující paket Czechlink.


Foto: autor, na obr.3 a 6 je pohled na news room slovenské zpravodajské televize TA3.
S částečným využitím příspěvku Dušana Kütnera z ČTK ze dne 21.3.2005.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1403/ct24-na-startu/