Slovenský tematický kanál Nautik TV zahájil vysílání
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 23.04.2005

Na druhý pokus se to už stoprocentně podařilo - na Světový den Země, v pátek 22.4.2005 úderem osmnácté hodiny začala vysílat slovenská tématická televize Nautik TV. Její program mohou vidět abonenti (zatím) třech desítek kabelových sítí v SR a ČR a satelitní diváci, kteří mají parabolickou anténu natočenou na pozici Thor 3 (0,8 stupňů západně).

Už od rána panovala mezi domácími satelitními diváky mírná nervozita a obavy, zda se posunutý začátek tentokráte podaří dodržet. Krátce po poledni jsme ale dostali do redakce mail, který večerní start potvrdil:

„Príjemné popoludnie. Ďakujeme Vám za prejavenú priazeň, veríme, že naša programová ponuka poteší čo najviac divákov. Termín nášho oficiálneho štartu platí – 22.4.2005 o 18.00 hod. Pozdravuje Igor Boháč a Karol Kadlečík, Nautik TV“

Poslední minuty a sekundy před startem se přerušil testovací program a na obrazovce se objevilo nápis: „Neprepínajte, začíname už o 18:00“ a začal se odpočítávat čas. Jako úplně první pořad odstartovala desetiminutová úvodní relace Vitajte na palube! Ta nám poodhalila zákulisí vzniku TV, ale i stejnojmenného periodika. Kamera nás zavedla do redakce v bratislavské Rači, do stylových jednacích prostor slovenských mořeplavců i do malého vysílacího studia, střižny a režie této televize. Kromě řady spolupracovníků se na obrazovce krátce mihli i oba autoři projektu a hlavní „tahouni“ televize – programový ředitel PhDr. Igor Boháč a nmanaging director Mgr. Karol Kadlečík.

Na tuto úvodní seznamovací relaci pak navázal sled dokumentárních filmů podle předem zveřejněného schématu (na domácích internetovských stránkách televize – www.nautiktv.sk). Jako první to byl jedenáct let starý slovenský dokument Dunaja Bratislava. Na tento víkend jsou připravené převážně slovenské snímky, ale nebudou chybět i americké, německé, rakouské a francouzské i australské krátkometrážní filmy. Samozřejmě takové, které se vztahují k vodě, moři, cestování a přírodě.

Nautik TV bude vysílat denně od 14.30 hod., o víkendech od 13.30 hod. do pěti či deseti minut před půlnocí.Vysílání bude zahrnovat cca šest premiér denně. Pokud se týká původu, půjde hlavně o převzatou tvorbu renomovaných evropských společností. Všechny programy budou dabované do slovenštiny, jedinou výjimku tvoří původní česká tvorba. Vlastní tvorbu bude zastupovat relace o vaření Z lodnej kuchyne, která bude orientovaná na přípravu jídel z vodních zdrojů, např. mořské speciality či typická středomořská jídla, které můžeme ochutnat na dovolené apod.

Kromě velkého množství kvalitních celovečerních dokumentů si na své přijdou i nejmladší diváci v animovaném seriálu pro děti s chlapcem Adim, který bydlí pod mořskou hladinou se zvířátkem z jiné planety – Woopsem, a s večerníčkem Nautík – Kvapka. Program bude končit o víkendech předpůlnoční erotikou.


Kde si Nautik TV naladíme?

Individuální volný (nekódovaný) satelitní příjem je dostupný ze satelitu Thor 3 (umístěném na „skandinávské“ pozici 0,8 st. záp.), tr. č. 6, frq. 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8. Zde vysílají i další slovenské televize – TA3, TV JOJ, MusicBox Slovakia a Moooby TV.

„V súčasnosti nerátame s prechodom na iný transpodér. Signál distribuujeme do optokáblom do Telenoru /centrála na Plynárenskej ul./. O prechode na iný satelit zatiaľ neuvažujeme. Zatiaľ máme uzatvorené zmluvy s káblovkami na Slovensku (i s UPC) a sme v rokovaní s viacerými českými operátormi,“ doplňují naše informace Igor Boháč a Karol Kadlečík.


Vysílání Nautik TV mohou vidět v současné době abonenti těchto kabelových sítí:

UPC - Slovensko, s.r.o., Bratislava (v Bratislavě)
Trnavatel, s.r.o., Trnava
SATRO, Bratislava
MARTICO, s.r.o., Martin
Televízne káblové rozvody, s.r.o., Humenné
SBD, Košice I.
OZAREA - news, Veľký Krtíš
SBD, Šaľa
Bytové družstvo, Bánovce nad Bebravou
M - ELEKTRONIK, Martin
Bytový podnik, s.r.o., Trebišov
TV - SKV, s.r.o., Snina
Dušan Sika, STELAR, Nové mesto nad Váhom
STAS - servis, Považská Bystrica
TS, s.r.o., Veľký Meder
Jozef Mičini, Káblová TV, Lučenec
K - TECH, s.r.o., Veľký Meder
M. Brodňan - ANTACH, Kysucké Nové Mesto
Mestský bytový podnik, Vranov nad Topľou
TV - SAT Ján Gregor, Dubnica nad Váhom
Katelstav, s.r.o., Veľké Kostoľany
Mipas, Lipt. Mikuláš
KRS, Nová Dubnica
Róbert Svetlík - SK Company, Hodruša - Hámre
KTR, s.r.o., Imeľ
Kábel - Kluknava, s.r.o.
Vodohospodár - Makov, s.r.o.
Macek Ján, Borský Mikuláš

a také v České republice v kabelových sítích:

KONSAT, Praha
Amos v.o.s., Nový Bydžov


V závěru se ještě v krátkosti zmíníme o obrazové kvalitě vysílání. Už během testovacího vysílání si někteří diváci stěžovali na nižší kvalitu obrazu s viditelnou pixelací a občasným kostečkováním, které někdy přecházely až do chvilkového zamrznutí – zaškubnutí či až k rozpadu obrazu. Na to jednatelé televize reagovali takto: „Vaše dojmy zo skúšobného vysielania budeme tlmočiť našim technikom a taktiež Telenoru. Pripomíname, že viaceré materiály sú už staršieho pôvodu, čo zrejme môže byť jeden z dôvodov zníženej kvality.“

Bohužel ani první večerní relaci se nevyhnulo občasné kostečkování, což bylo pozorováno nezávisle na několika zapnutých receiverech, naladěnými na Nautik TV. Největší problémy se signálem měla postarší Nokia 9800 a paradoxně i zánovní Dreambox 500. Na jiných přijímačích (Kaon, Premium X aj.) jsme tak viditelné vady v obraze (zaviněné zřejmě nižším datovým tokem, větší komprimací či skutečně nižší kvalitou staršího zdroje) nezpozorovali. Věříme ale, že se postupně bude kvalita zlepšovat.

Tolik první hodiny vysílání, nezbývá, než popřát tomuto projektu hodně zajímavých dokumentů, chytrou a inteligentní vlastní tvorbu (proč ale zrovna Reality show?) a samozřejmě co nejvíce spokojených diváků.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1407/slovensky-tematicky-kanal-nautik-tv-zahajil-vysilani/