Od veletrhu IFA digitální rozhlasový paket ARD
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 29.04.2005
Krátce před zahájením veletrhu IFA počátkem září 2005 bude ARD vysílat téměř kompletní nabídku rozhlasových stanic na satelitním systému Astra v módu DVB-S. Vedle mnoha hudebních kanálů bude v nabídce celého rozhlasového paketu ARD několik klasických kanálů, několik informačních kanálů …..


Rozhodnutí ARD - pověřit WDR v Kölnu technickým zabezpečením vysílání téměř všech rozhlasových programů ARD v nadějném systému DVB-S - bylo zřejmě správné. Nadále bude část rozhlasových programů ARD vysílat i v systému ADR Astra Digitalradio. ADR je ovšem končící („výběhový“) model. Pro příjem této technologie už nebudou vyráběny žádné přístroje.

MDR, veřejnoprávní rozhlas pro spolkové země Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durynsko, bude v digitálním DVB-S paketu ARD zastoupen svými stanicemi MDR1 Radio Sachsen, MDR1 Radio Sachsen-Anhalt, MDR1 Radio Thüringen, MDR Info, MDR Figaro, MDR Jump a MDR Sputnik. Bohužel v nabídce nebude ještě relativně nový program MDR Klassik. Ve spolkových zemích Sasko (Sachsen), Sasko-Anhalsko (Sachsen-Anhalt) a Durynsko (Thüringen) lze MDR Klassik přijímat v DAB.

Digitální rozhlasový paket ARD bude možné přijímat na satelitu Astra 19.2° východně, kmitočet 12,265 GHz horizontální polarizace (SR 27500, FEC 3/4).


Zdroj: www.infosat.lu, 25.4.2005, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1417/od-veletrhu-ifa-digitalni-rozhlasovy-paket-ard/