Kódovacie systémy - 5.časť (CryptoWorks)
Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 21.12.2001
Ďalší pomerne rozšírený kódovací systém je CryptoWorks. Na Slovensku a v okolitých štátoch sa rozšíril hlavne kvôli platenej televízii UPC Direct, ktorá svoj balík programov kóduje práve týmto spôsobom. Systém bol vyrobený americkou firmou pre ochranu dát CryptoSystems ako kód používaný na báze MilitaryBasis pre prenosové kanály zo satelitov.

Udomácnil sa však onedlho aj pri klasických satelitných kanáloch. V Európe ho výhradne používa holandský satelitný operátor UPC, v Turecku ho využíva platená platforma DigiTurk a pre trh Blízkeho východu ho používa aj spoločnosť ShowTime. Tá však od tohto systému pomaly ustupuje a pripravuje kódovanie v systéme VideoGuard.

CryptoWorks sa zaraďuje medzi kvalitné a moderné kódovacie systémy, ktoré podľa výrobcov majú budúcnosť aj pri využívaní iných dátových služieb prostredníctvom satelitu. Ako príklad môžeme uviesť HomeBanking – manipulácia s kreditnou kartou a financiami prostredníctvom digitálneho prijímača, ďalej napríklad Teleshoping Live – výber tovaru pomocou digitálneho prijímača a jeho zaplatenie kreditnou kartou a množstvo ďalších, pre slovenského diváka ešte neznámych služieb. Tento systém však poznáme aj z kódovania a šifrovania dataplexových služieb zo satelitu HotBird, kde ho naplno využívajú napr. svetové nemecké banky v rámci celej Európy. Pri tomto kódovaní sa však na rozkódovanie nepoužívajú klasické moduly, ale systém impulzného komunikovania, ktorý som popísal v prvej časti tohto seriálu o kódovacích systémoch - pri rozdelení spôsobu komunikácie v kódovacích systémoch.

Systém CryptoWorks vďaka svojmu softvérovému vybaveniu má doslova extrémne možnosti obmeny kľúčov, v systéme sa dokáže meniť adresovateľnosť, systémový kľúč a dokonca aj kombinátorická rovnica a to priamo vzduchom naraz vo všetkých kartách abonentov. V praxi to znamená, že CW má pripravených niekoľko modifikácii. V skutočnosti však je už každému známe, že systém prelomený bol, ale rád by som to všetkým upresnil, že nebol prelomený systém ako taký, ale iba jeho modifikácia, ktorú používa práve UPC. Zmena modifikácie zo strany operátora je síce nákladná, ale UPC, kvôli zvýšeniu ochrany svojich programov by malo už niečo podniknúť.

Zo satelitu TelStar (15° vých.) vysiela spoločnosť UPC svoj paket určený pre káblové rozvody. Ten je kódovaný ďalšou modifikáciou systému. Hoci sú dnes na trhu aj moduly na tento systém a pomocou nich a originálnej karty sa dá prijímať aj UPC Direct, ide o neautorizovaný príjem!

A nesmieme zabudnúť ani na českú verejnoprávnu televíziu, ktorá tiež využíva služby tejto spoločnosti a svoje vysielanie zo satelitu EuroBird kóduje v tomto systéme. Pri českej televízii je zvolený klasický systém komunikácie medzi abonentom a centrálou pomocou prístupových kariet.

V budúcnosti sa systém Cryptoworks určite bude používať, pretože oproti ostatným systémom má niekoľko výhod.

Nabudúce budeme pokračovať Conaxom.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/142/kodovacie-systemy-5-cast-cryptoworks/