Dnes začíná vysílat ČT24 - aktualizováno
Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satcentrum.com Přidané: 02.05.2005

Dnes ve 13.00 hod začne vysílat zpravodajský kanál ČT24. Současně se dnes ráno změnila grafika zpravodajství. „Vnímám to jako historický zlom, podobně jako byla v roce '70 dvojka a v roce '73 barva,“ uvedl při představení stanice a nových zpravodajských prostor novinářům generální ředitel České televize Jiří Janeček.


„My to chápeme jako rozšíření veřejné služby, ne jako léčku, jak navýšit čas na reklamu,“ doplňuje generálního ředitele autor projektu – ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal. „Nechceme diváka obtěžovat reklamou“. Programové schéma ČT24 je podle něho vytvořeno velmi operativně, v příštích dnech bude věnovat velký prostor oslavám konce 2. světové války s přímým vysíláním z Berlína a Moskvy. Pokud se týká nákladů na spuštění a vlastní vysílání zpravodajského kanálu, dodává: „Částku říkat nebudu, zná ji Rada České televize. Já tvrdím, že je závratně nízká".

ČT24 naladíme na satelitu Eurobird 1 (na pozici 28,5 st. východně), v paketu Czechlink. Zde nahrazuje dosavadní testovací vysílání ČT. Parametry pro naladění na individuálních satelitních kompletech jsou následující: tr. F3S, frq. 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4, SID 6, PIDy 165/100. Dnes ráno je zde přenášen test – barevné pruhy s nápisem TRILOGY 1 CR. Vysílání bude volné, nezakódované. V průběhu tohoto či max. příštího týdne bude také dostupné v kabelových sítích, ČT dnes zmiňovala hlavní operátory UPC a Karneval, uvažuje se i se zařazením do nabídky satelitní platformy UPC Direct na Astře.

Start ČT24 je hlavním tématem Dobrého rána s ČT, které se dnes vysílá z nového zpravodajského studia, kde se právě v jednu hodinu po poledni spustí „dvacetčtyřka“. Už po šesté ranní přinesl první informace k vysílání vedoucí útvaru hlavního inženýra Ivo Procházka. Bohužel pouze české mutace, diváci na Moravě vidí vysílání brněnského studia ještě se starou grafikou a protože se po deváté hodině opakuje na ČT2 celostátně zase moravská verze, mnozí diváci pražské Dobré ráno neuvidí. Také já mohu sledovat tuto relaci pouze přes satelit, kde ČT1 také vysílá v paketu Czechlink na družici Eurobirdu 1.

Dnes až do půl deváté je možné volat dotazy ke spuštění ČT24 a digitálního vysílání České televize na pražská čísla 261015515 či SMSkovat na DBT RANO text na číslo 9001107 (cena 7 Kč vč.DPH).

Je jen škoda, že taková událost, jako je start nového kanálu České televize není více propagován na internetu. Na oficiální presentaci České televize stránkách na www.czech-tv.cz jsem žádnou konkrétní podrobnou informaci nenašel. Současně s ČT24 bude spuštěn také nový internetový zpravodajský portál na adrese www.ct24.cz. Podílet se na něm bude Neris, dceřiná společnost ČTK pro nová média. Bohužel je tam dnes ráno přístup pouze pod heslem – web je tedy nedostupný!

Zahájení vysílání zpravodajského kanálu ČT24 se budeme samozřejmě na našem webu i nadále věnovat.


Doplněno v 13:02 hod.:

ČT24 začala přesně ve 13.00 hod. vysílat ze satelitu Eurobird 1, paket Czechlink, tp. F3S, frq. 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4, SID 6, PIDy 165/100, vysílá volně. Web www.ct24.cz už je funkční!

ČT24 je už zařazena v Praze v kabelovém rozvodu UPC na kanále SE 16, na frekvenci 266,25 MHz.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1421/dnes-zacina-vysilat-ct24-aktualizovano/