Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 19:43:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Satelity HOT BIRD™ a EUROBIRD™1 pokrývají 119,4 miliónů domácností v Evropě, na Středním východě a v severní Africe

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 03.05.2005


Satelitní provozovatel Eutelsat a. s. si v Evropě a sousedních regionech upevnil svou vedoucí pozici na trhu v oblasti příjmu ze satelitu a kabelu. Ukázaly to výsledky pravidelně prováděné studie pokrytí pro Evropu, severní Afriku a Střední východ. Studie je prováděna od roku 1994 společností Eutelsat a významnými instituty pro výzkum veřejného mínění (např. Gallup, GFK) - každý druhý rok v 37 zemích, ve třech regionech. Cílem je získat informace o ukazatelích důležitých pro televizní trh: způsob příjmu (kabel/satelit) podle domácností, poměr analogového k digitálnímu příjmu, podíl na trhu volného příjmu vůči placené televizi.

Studie postihuje mnoho významných vývojových tendencí na televizním trhu ve třech regionech. Ve zkoumaných 37 zemích má televizní „přípojku“ celkem 312 miliónů domácností. Z toho asi 150 miliónů domácností (48%) získává své televizní programy buď přímým příjmem ze satelitu nebo z kabelové sítě. Před dvěma lety to bylo 132 miliónů domácností, popř. 43%. Největší růst zaznamenala severní Afrika a Střední východ – průměrně 23% ročně. V Evropě má zatím 59% všech domácností s televizním přijímačem satelitní, popř. kabelovou „přípojku“. Naopak v severní Africe a na Středním východě je to 54% a ve východní Evropě 32%.

Z pěti satelitů HOT BIRD™ a satelitu EUROBIRD™ 1 své programy přijímá 119,4 miliónů domácností s kabelovou a satelitní „přípojkou“. Jak se změnilo pokrytí během dvou let? U satelitů HOT BIRD se zvýšilo o 11,8 miliónů domácností (110,5 miliónů domácností oproti 98,7 miliónům) a u satelitu EUROBIRD™ 1 o 2,6 miliónů domácností (8,9 miliónů domácností vůči 6,3 miliónům). Nynější pokrytí společnosti Eutelsat je (u kombinovaného satelitního a kabelového příjmu) osm z deseti domácností v 37 zemích. Ve srovnání se všemi evropskými satelitními systémy a ve třech geograficky sdružených regionech (Evropa, Střední východ a severní Afrika) má tak společnost vedoucí postavení na trhu. Uvnitř zóny svého ozáření (svazku) satelity HOT BIRD™ poskytují službu pro 88% domácností s kabelovou přípojkou a 59% domácností se satelitním příjmem. V případě satelitního příjmu je pokrytí satelitů HOT BIRD™ 48% v západní Evropě, 83% ve střední a východní Evropě a 70% v severní Africe a na Středním východě. V západní Evropě satelity HOT BIRD™ pokrývají 97% všech domácností s kabelovým příjmem.

V přímém srovnání roste satelitní vůči kabelovému příjmu třikrát rychleji. U 150 miliónů domácností s kabelovým a satelitním příjmem ve třech regionech oba způsoby příjmu zatím dosahují téměř 76 miliónů. Domácností se satelitním příjmem je 77,4 miliónů. U kabelového příjmu je tomu naopak. Přímý příjem ze satelitu se ve dvou uplynulých letech zvýšil o 23%, kabelový příjem o 8%. Více než 52,6 miliónů domácností přijímá své programy přímo ze satelitu HOT BIRD™ a EUROBIRD™ 1. Obě pozice jsou tak u satelitního přímého příjmu „číslem jedna“ v Evropě, na Středním východě a v severní Africe.

Z současného počtu 123,7 miliónů domácností v západní a východní Evropě s kabelovou a satelitní „přípojkou“ je již 34% vybaveno pro digitální příjem. To je 42,3 miliónů domácností ve srovnání s 28,9 milióny před dvěma lety. Ačkoliv domácnosti s analogovým kabelovým a satelitním příjmem stále ještě dominují - 59% (88,1 miliónů), v obou uplynulých letech se podíl stále snižoval. V posledním průzkumu byl podíl na trhu ještě 78 %.

Z tohoto počtu 123,7 miliónů domácností s kabelovým a satelitním příjmem v západní a východní Evropě přijímalo 29,9 miliónů domácností digitální placené televizní programy a to buď přímo ze satelitu nebo z kabelu. Přitom se evropský trh s digitální placenou televizí dělí na 21,1 miliónů domácností se satelitním příjmem (19,1 miliónů v západní Evropě a 2 milióny ve východní Evropě) a 8,8 miliónů domácností s kabelovým příjmem. Jen v samotné Velké Británii přijímá ze satelitu placené televizní programy 36,5% všech domácností západní Evropy. Další údaje: Francie 20,7%, Itálie 13,5%, Španělsko 9,0% a Německo 6,3%.

Studie zkoumá i počet satelitních antén nasměrovaných na pět satelitů HOT BIRD™ a družici EUROBIRD™ 1. Na těchto pozicích se vysílá asi 60% ze všech televizních programů (1500) a interaktivních služeb přenášených společností Eutelsat. Předmětem dalšího zkoumání byl vývoj obou pozic na kabelovém trhu. Šetření byla prováděna od července do září roku 2004. Více než 35 tisíc domácností v 31 zemích (v nichž žilo 94% celkové populace) bylo dotazováno – přímo nebo telefonicky (podle jednotného dotazníku celkem 17. zúčastněných výzkumných ústavů, např. institutů GFK, AC Nielsen, Ipsos, Gallup). Údaje z jiných šesti zemí ovlivnily národní studie trhu. Další údaje jsou k dispozici na webové stránce společnosti Eutelsat www.eutelsat.de v sekci tisk.


Zdroj: Infosat.lu, 29.4.2005, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.05.2005 • Dnes začíná vysílat CS Film - aktualizováno [ 29 ]
02.05.2005 • Československé filmy se vracejí na televizní obrazovky prostřednictvím filmového kanálu CS Film [ 3 ]
02.05.2005 • Česká televize zahajuje experimentální digitální vysílání [ 3 ]
02.05.2005 • Dnes začíná vysílat ČT24 - aktualizováno [ 5 ]
30.04.2005 • BBC Prime: zahrada pro festival Africa ‘05
29.04.2005 • Od veletrhu IFA digitální rozhlasový paket ARD

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist