Na veletrhu ANGA Cable představí HUMAX nové receivery
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 10.05.2005

Veletrh ANGA Cable se stává stále důležitější akcí pro aktivní účastníky i zájemce o digitální televizi, je místem setkávání odborníků z „branže“. Firma HUMAX zde již mnoho let prezentuje svůj výrobní program i novinky.


Letos má premiéru iPDR 9800, druhý set-top-box s pevným diskem pro příjem PREMIERE (prvním box s pevným diskem pro PREMIERE je PDR 9700, firma jej uvedla na německý trh loni v listopadu).













Box iPDR 9800 přináší uživateli televizní službu VOD (video na přání) PREMIERE DIREKT+. Služba předplatiteli PREMIERE poskytne týdenní aktualizovaný výběr z nabídky filmů placené stanice. Filmy se „přehrají“ na pevný disk boxu iPDR-9800 a uloží ve více kategoriích. Z této videotéky pro domácnost si pak může divák tento film přímo objednat (podle svého výběru a za poplatek) a ihned shlédnout. Pro tuto službu firma HUMAX rezervuje polovinu z celkové kapacity 160 GByte pevného disku. Informace o aktuálně vybraném programu (R nebo TV) se zobrazí na alfanumerickém displeji. Satelitní digitální set-top-box má dva tunery. Na pevný disk boxu lze ukládat také nekódované pořady a lze je sledovat s časovým posunem (funkce „timeshift“). Pro příjem placených televizních stanic Premiere je integrován kódovací systém Nagravision a pro další placené služby lze využít dvě další rozhraní CI. Box iPDR-9800 bude prezentován na veletrhu Anga Cable od 31. 5. 2005 do 2. 6. 2005 na veletržním stánku H.11 firmy HUMAX.

Na veletrhu budou k vidění i další exponáty firmy HUMAX:


Domácí kino: televize LCD pro digitální příjem

Na veletrhu bude prezentována řada televizorů s plochou obrazovkou pro „domácí kino“. Televizory LCD mají již nyní digitální satelitní, popř. terestrický přijímací díl, na přání zákazníka také integrovaný pevný disk a MHP. Firma HUMAX dodává 17, 26 a 32 palcové televizory LCD. LCD televizory DVB-T jsou s jedním nebo dvěma tunery, některé i s integrovaným pevným diskem, rozhraním CI. Všechny televizory jsou kompatibilní s HDTV a připravené pro interaktivní „účastnickou“ televizi na bázi MHP.


Digitální kabelová televize DVB-C

Firma HUMAX bude na veletrhu vystavovat prototypy boxů DVB-C PVR, které by měly být dodávány v třetím kvartále (s příjmem PREMIERE). Box PDR 9700 C doplní satelitní verzi. Bude mít např. pevný disk 80 Gbyte, alfanumerický displej, přípojná místa pro „domácí kino“. Díky integrovanému kódovacímu systému Nagravision bude možné přijímat PREMIERE přímo po vložení karty, box umožní i příjem placené televizní nabídky Kabel Digital. Další placené televizní programy, např. vysílání kódované v systému Conax, se dají přijímat s modulem CA a dvěma (rovněž integrovanými) šachtami CI. Pro diváka je integrace systému Nagravision v boxu vhodnější než modul CA pro příjem Premiere.

Nově vyvinutý box DVB-C CXC 2000 PVR má pevný disk a integrovaný systém Conax. Divák kabelové televize jej bude moci využít na sledování a záznam pořadů, kódovaných v systému Conax nebo sledování programu s časovým posunem. Na pevný disk 80 GB lze umístit více než 40 hodin programu. Záznam může být spuštěn pomocí elektronického programového průvodce (EPG) nebo přímo po zadání časového údaje a trvání nahrávky. Box CXC-2000 PVR je k dostání v německých obchodech od začátku roku 2005 (399 EUR) a je pátým nově vyvíjeným boxem pro DVB-C. Na veletrhu bude firma Humax předvádět i další boxy DVB-C, které jsou v Německu v prodeji. Tyto boxy se také osvědčily u provozovatelů ISH TV a KabelBW.


Digitální terestrická televize DVB-T

Na veletrhu bude asi firma prezentovat čtyři set-top-boxy, které jsou na trhu k dispozici. Dva boxy se dají využít jako „první přijímač“ pro nové uživatele DVB-T: F2 1000T a F3 Fox T. Box DTT 4000 je vybaven modemem se zpětným kanálem V.90 pro interaktivní televizi. Z boxu MHP lze odeslat informace a během krátké doby lze do boxu „dodat“ aplikace MHP. Box PVR-8100T má vestavěný pevný disk 40 GB, jenž dovoluje ukládat a zpracovávat programy.


Digitální satelitní televize DVB-S

Firma HUMAX bude na veletrhu prezentovat řadu set-top-boxů DVB-S. Novinkou (prodávanou i v německých obchodech) je PDR 9700, box pro PREMIERE s pevným diskem. Je vybaven dvěma tunery, má integrován kódovací systém Nagravision (příjem Premiere). Díky dodatečnému rozhraní CI lze přijímat i další placené služby. Filmy si lze uložit na pevný disk 80 GB. Alfanumerický displej je připraven především pro případný příjem digitálního rozhlasového vysílání. Informace o vysílání si lze přímo přečíst na displeji set-top-boxu, kvůli tomu není třeba zapínat televizor.


Zdroj: Infosat.lu, 4.5.2005, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1436/na-veletrhu-anga-cable-predstavi-humax-nove-receivery/