Slyšení k digitální licenci skončila, verdikt by mohl být do září
Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 20.05.2005
PRAHA 19. května (ČTK) - Celkem 22 různých projektů si vyslechla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání od úterý do čtvrtka na veřejných slyšeních, která se uskutečnila jako součást tendru na televizní licence pro digitální síť B. Zájemci nabídli stanice zpravodajské, sportovní, hudební, zaměřené regionálně i na vzdělání, nechyběly ani obvyklé celoformátové programy.

Místopředseda rady Jiří Šenkýř po skončení veřejných slyšení ČTK řekl, že podle jeho názoru by rada mohla rozhodnout o držitelích licence do září. "Dám-li časový horizont, tak přelom srpna září nejdříve," uvedl. Po těchto slyšeních se uskuteční za dva týdny další, tentokrát pro zájemce o vysílání v digitální síti C.

"Pak vyhodnotíme každý projekt po stránce programové a ekonomické. Následně se rozhodne," uvedl Šenkýř. Podle místopředsedy by rada mohla rozhodnout přibližně do stejné doby, v jaké by mohla začít platit novela vysílacího zákona. Šenkýř považuje za možné, že by ji sněmovna projednala do prázdnin, Senát v srpnu a po podpisu prezidenta by mohla platit 1. září.

"Tím odpadne důvod některých našich kolegů (z rady), kteří na novelu čekají," řekl Šenkýř. Pět členů rady totiž loni v listopadu nesouhlasilo s vyhlášením tendru na digitální licence a navrhovalo počkat na přijetí novel mediálních zákonů, zejména o elektronických komunikacích a vysílacího. Vyskytly se i názory, že v radě nebude dostatek hlasů pro udělování licencí, pro které musí zvednout ruku nejméně devět členů rady; tendr by tak zřejmě skončil patem a licenci by nezískal nikdo. V současnosti navíc ze zákona třináctičlenná rada pracuje neúplná, neboť Milan Jakobec, který byl pro vyhlášení tendru, na funkci rezignoval. Sněmovna zatím jeho nástupce nezvolila.

Zdroj: ČTK, Dušan Kütner, Česká média, Filip Rožánek

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1451/slyseni-k-digitalni-licenci-skoncila-verdikt-by-mohl-byt-do-zari/