Kódovacie systémy - 7.časť (Nagravision)
Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 23.12.2001
V rokoch 1985 sa koncern Kudelski-Nagra rozhodol, že uvedie na trh kódovací systém pre svojho zmluvne naviazaného partnera Canal+, ktorý mal začať vysielať v roku 1987 ako prvý Pay TV kanál vo Francúzsku. Vývoj kódu a takisto uvedenie na trh sprevádzalo množstvo komplikovaných situácii, pred premiérou Nagravisionu dokonca nebolo ani isté ako dlho sa tento systém bude používať.

Skeptici tvrdili, že systém bude nedostatočne ochraňovať kódované programy a čoskoro bude zničený pirátmi. Nagravision v analógovej podobe však zdolával pirátskym útokom po celú jeho významnú etapu vývoja. Používal sa v Japonsku, Nemecku, Francúzsku, stal sa pomerne obľúbeným kódovacím systémom televíznych gigantov ako Canal+, NHK alebo Premiere.

Dnes v modifikovanej, digitálnej podobe si ho prenajali a začali používať španielske koncerny úzko späté s Canal+ a Via Digital. Opäť sa stal populárny a po zverejnení informácii, že sa dá pomocou pirátskych kariet sledovať, stúpol oň záujem. Dnes európsky satelitní fanúšikovia Nagravision v digitálnej podobe môžu vidieť na satelite Hispasat (30 stup. záp.), kde sa ním kóduje takmer stovka tématických a filmových Pay TV.

Nielen španielsky operátor našiel v Nagravisione kvalitnú ochranu dát, ale aj naš severný sused - Poľsko v ňom kóduje balík Polsat 2 Cyfrowy a takisto sa dostal aj do povedomia v Turecku, kde ho používa veľmi populárny turecký filmový kanál CINE 5.

Svoje miesto však v tzv. sieni slávy kódovacích systémov už má isté, dopracoval sa do nej hlavne vďaka svojej analógovej podobe, ktorá sa ešte dodnes používa. Prelom v analógu však nastal nástupom PC televíznych kariet s čipom BT 848, ktoré dokázali tento nepremožiteľný kódovací systém hravo prelomiť a pomocou ovládacieho softvéru bez veľkých nárokov na kvalitu počítača aj dekódovať. Technickí inžinieri však už v tom období rozmýšľali nad inou verziou, digitálnou, dnes profesionálmi v obore nazývanou HSS Nagra. HSS je skratka High Scrambled Speed, ktorá znamená ”vysokú rýchlosť kódovania”. O nič prevratné tu v podstate nejde, výrazom HSS sa označujú kódovacie systémy, ktoré dokážu v priebehu jednej sekundy obsluhovať viacero dátových tokov určených na dekódovanie kanálu. Laicky povedané, každý kanál vysielajúci v tomto systéme má možnosť používať svoj vlastný kľúč, ktorý sa počas sledovania programu môže niekoľkokrát obmeniť, bez toho, aby si divák niečo všimol. Z pojmu HSS majú však strach iba piráti, pretože Nagravision vyhlásil doslova tvrdú vojnu proti pirátom a kľúče sa obmieňajú s dennou periodicitou. V budúcnosti bude vďaka funkcii HSS používať každý kanál na Hispasate svoj vlastný kľúč, ktorý sa bude meniť možno aj v sekundových intervaloch. Týmto si spoločnosť zabezpečí vysoký stupeň ochrany.

V pokračovaní si povieme niečo o systéme VideoGuard, v ktorom je zakódovaná britská platforma SKY Digital.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/146/kodovacie-systemy-7-cast-nagravision/