Pro platformu „bez abonence“ - „easy.TV“ připravil Mascom nový modul
Autor: Petr Miklík , e-mail: miiklik@vues.cz Přidané: 06.06.2005
Nový rakouský placený televizní paket „easy.TV“ ze satelitu Astra zahájil svůj provoz před několika týdny - 11. května 2005. Firma Mascom v červnu uvede na trh modul speciálně pro „easy.TV“. S tímto modulem bude možné přijímat programovou nabídku kódovanou v systému Cryptoworks na všech set-top-boxech CI. Set-top-boxy nemusí mít speciální certifikaci od poskytovatele placených televizních programů, stačí šachta CI.

„easy.TVModul“ bude k dispozici v rakouských obchodech za 69 EUR a bude mít integrovány dvě čtečky karet. Jednu pro přístupovou kartu v běžné velikosti, druhou pro malou SIM kartu.

V modulu bude zasunuta přístupová karta ORF, kterou již používá více než 450 tisíc rakouských domácností. Na přístupovou kartu ORF mohou být programy „easy.TV“ zpřístupněny prostřednictvím placené (tzv. horké) linky.


Koncepce řešení:

- modul CI pro dvě přístupové karty

- univerzální řešení pro příjem placené televize

- možnost upgrade pro další kódovací systémy

- placená televize bez předplatného, účtování prostřednictvím telefonního účtu


V prvním měsíci stojí programy „easy-TV“ 3 EUR, v dalším 9 EUR za 30 dní. Jedná se o programy Silverline, AXN, National Geographics Channel, Extreme Sports Channel, erotik first (který vysílá v noci 23-05 hod.). Dále je možné za 6 EUR objednat erotický kanál hotX.

Zpřístupnění „easy.TV“ končí po 30 dnech automaticky, není žádná nutnost předplatného. Divák si objedná nabízené programy na jeden měsíc prostřednictvím telefonní linky v rakouské telekomunikační síti.

Další informace může případný zájemce najít na internetu na webové presentaci platformy (www.easy.tv) a také ve vysílání info kanálu easy.TV promo, přenášeném volně v paketu ORF Digital na družici Astra 1H, tr. 12,663 H, SE 22000, FEC 5/6, PIDy 1030/1031.


Procesorový čip je na nové přístupové kartě umístěn podobně jako na kartě pro mobilní telefon a z přístupové karty může být vysunut. Tak se dá přístupová karta v modulu „easy.TV“ provozovat nejen v obvyklé čtečce karet, nýbrž i čip samotný v šachtě SIM. Modul „easy.TV“ zahrnuje kódovací systém AlphaCrypt a CryptoWorks. To je vhodné i pro německou placenou televizi.

V případě potřeby si lze navíc na internetové stránce firmy Mascom objednat za poplatek kódovací systém Irdeto a Conax - jako aktualizaci software (upgrade). Hned potom bude aktualizace software firmou Mascom „vysílána“ z družice Astra přímo do modulu (CAM).


Platformu „easy.TV“ poskytuje společnost Decimus (dceřinná společnost firmy PrimaCom). Naladíme ji na satelitu Astra 1H na pozici 19,2 stupňů východně v paketu ORF Digital, transpondér 115, kmitočet 12,663 GHz (H) – programy easy.TV promo, Silverline, AXN, National Geographics Channel, Extreme Sports Channel, erotik first, a na transpondéru 117, kmitočet 12,692 GHz (H) – program hotX. Všech sedm kanálů má symbolovou rychlost 22000 / FEC 5/6. Pro Rakousko jsou programy kódovány v systému Cryptoworks, pro Německo není tato platforma určena.


Zdroj: Infosat.lu, 2. 6. 2005 a www.easy.tv, volně upraveno a doplněno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1482/pro-platformu-bez-abonence-easy-tv-pripravil-mascom-novy-modul/