Premiere zahajuje webovou prezentaci k HDTV
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 25.06.2005

Německá placená televize Premiere spustila internetové stránky o televizi s vysokým rozlišením. Tím také Premiere připravuje cestu k svému vlastnímu „vstupu“ do světa HDTV v listopadu 2005. Najdeme je jako odkaz z adresy www.premiere.de, nebo přímo na adrese www.premiere.de/de/content/hdtv_start.jsp.

„Budoucnost začíná": to je moto speciální webové prezentace k HDTV. Společnost nabízí informace o televizi budoucnosti a první „obrazové dojmy“ o HDTV v Premiere. V centru pozornosti prezentace jsou rozdíly a výhody HDTV vůči tradiční televizi ve formátu PAL.

Přednosti HDTV budou na první pohled objasněny na „obrazových“ příkladech a krátkých filmových sekvencích.

Vedle pohledu na zavádění HDTV v Premiere v listopadu 2005 se návštěvník webové stránky také dozví, jaké přijímače jsou třeba pro televizi s vysokým rozlišením. Další informace budou - seznam prodejců, lexikon a nejdůležitější (nejčastější) dotazy k HDTV (FAQ).


Premiere plánuje spustit vysílání ve formátu HDTV na 1. listopad 2005

Premiere plánuje spustit vysílání prvních programů ve formátu televize s vysokým rozlišením na 1. listopad 2005. Mnichovský operátor chce postavit základ HDTV na třech kanálech, věnovaných sportu, filmům a dokumentům. Program bude přenášený v digitálním formátu prostřednictvím satelitního systému Astra na pozici 19,2 stupňů východně. Tyto základní věci jsou již mezi Premiere a SES Astra schválené. Premiere plánuje později uvést vysílání HDTV paketu i do svých kabelových sítí.

V porovnání s klasickým televizním standardem nabízí HDTV bezpříkladnou kvalitu obrazu s vysokým rozlišením, ostrý obraz a velkou hloubku barevné saturace. „Naši předplatitelé služby Premiére budou vtaženi do HDTV, odhalí nový rozměr televize“, to jsou slova obchodního ředitele Dr. Georga Koflera při otevření loňského veletrhu IBC v Amsterodamu.

„Teprve s HDTV budou schopni filmoví fanouškové rozeznat takové detaily, které dříve nemohli vidět. Obraz je ostřejší a brilantnější jak z DVD či filmového plátna. Premiere HDTV zastaví srdce sportovních fanoušků při akcích, zachycených v přímých přenosech. Dynamický obraz posílí dojem, že jsme vlastně „při tom“.“

Uvedení HDTV podtrhne pozici Premiere jako průkopníka digitální televize v Německu. Premiere totiž byla první německou vysílací společností, která odvysílala větší sportovní utkání v HDTV formátu. Bylo tomu loni, 2.února 2004, kdy návštěvníci berlínského Sony centra mohli sledovat živě finále severoamerické fotbalové ligy (North American football league - NFL), Super Bowl.

Hned po tomto úspěšném pokusu se společnost dala do práce na přípravách pro spuštění pravidelného vysílání v HDTV. Nyní už jsou vyspecifikované technické parametry pro HDTV receivery a zakoupeny licence na pořady v HDTV formátu. Tento formát se už stává jedním z rozhodujících činitelů při licenčním obchodováním s pořady. „Spuštění HDTV v paketu Premiere dodá značnou hybnou sílu dalšímu rozvoji digitální televize v Německu. Lze očekávat silný vzrůst výroby hardware, ale také výroby televizních pořadů.“ Marketing společnosti plánuje rozběhnout distribuci receiverů Premiere, vhodných pro HDTV na vánoční trh roku 2005.

Odborní experti zatím vidí dokončení rozvoje HDTV v Evropě na ještě dlouhých pět let, přičemž nejlépe si povedou v Německu, Francii a Velké Británii. Euroconsult v Paříži předpovídá v západní Evropě do roku 2008 odbyt více jak 15 miliónů HDTV kompatibilních televizí. „Evropa dosud silně zaostávala za USA a Japonskem, pokud se týká zavedení HDTV. Proto je zvláště potěšitelné rozhodnutí Premiere začít s vysíláním HDTV programů prostřednictvím Astry již v tomto roce. Toto je důležitým milníkem v naší společné snaze podporovat uvedení HDTV na nejdůležitějším evropském televizním trhu“, poznamenal Ferdinand Kayser, prezident a výkonný ředitel SES Astra. Na veletrhu IBC se HDTV naplno otevřely dveře.

Přední evropští provideři a prodejci dospěli k dohodě s SES Astra, týkající se technických standardů, časové posloupnosti a také představení loga pro start HDTV v Evropě. Premiere spustí své služby ve standardu HDTV již podle těchto dohodnutých pravidel.


Premiere už zahájilo testy systému HDTV v normě MPEG-4

Německý poskytovatel placených televizních programů Premiere (jako první evropský provozovatel) testuje také systém HDTV v normě MPEG-4. Proto byl uveden do provozu nový transpondér na družici Astra 19,2° východně. Běžným set-top-boxem nemůže být testovací tok reprodukován, testovací tok dokáže zobrazit zatín jen několik málo PC karet pro DVB-S.

Vysílání probíhá na kmitočtu 11,914 GHz, horizontální polarizace (SR 27500, FEC 3/4).

Od listopadu se mají objevit v německých obchodech i první digitální set-top-boxy vhodné pro MPEG-4. Podle informací odborníků z oboru by pak mělo dojít k dlouho očekávanému boomu HDTV v Evropě.


Zdroj: [ab], Digitalfernsehen.de, 20.6.2005 a 3.6.2005, a PR Press SES Astra z 8.9.2004, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1512/premiere-zahajuje-webovou-prezentaci-k-hdtv/